Logo.fi

Telttailu vaelluksen aikana

Katso, miten saada kaikki irti telttailusta ja retkeilystä.

Telttailu ja vaellus voivat olla täydellinen yhdistelmä hauskan ja seikkailullisen ulkoilmaelämyksen saamiseksi. Tämäntyyppiselle retkelle lähdettäessä on otettava huomioon joitakin ainutlaatuisia haasteita, mutta oikealla valmistautumisella voit maksimoida retkeilyn nautinnon ja turvallisuuden. Lue lisää siitä, miten saat kaiken irti tästä yhdistelmäseikkailusta ja miten voit suunnitella unelmiesi telttailun.

telttailu

Sisällysluettelo

Pähkinänkuoressa

 1. Varmista, että sinulla on oikeat varusteet: Oikeat varusteet voivat ratkaista retkeily- ja vaelluskokemuksesi. Välttämättömiä tarvikkeita ovat teltta, makuupussi, reppu, mukavat kävelykengät, vesipullo ja välipaloja.

 2. Tutki reittisi: Ennen kuin lähdet matkalle, varmista, että tunnet maaston ja odotettavissa olevat sääolosuhteet. Suunnittele reittisi huolellisesti ja tutki kohdattavat nähtävyydet.

 3. Pysy nesteytettynä ja ravittuna: Matkan aikana on tärkeää pysyä nesteytettynä ja pitää energiatasot yllä säännöllisillä aterioilla ja välipaloilla. Muista pakata mukaan runsaasti vettä ja proteiinipitoisia välipaloja, kuten pähkinöitä, trail mixiä ja energiapatukoita.

 4. Turvatoimet: On tärkeää olla koko ajan tietoinen ympäristöstäsi. Muista pitää mukanasi ensiapupakkaus ja osata käyttää esineitä hätätilanteessa.

 5. Älä jätä jälkiä: Muista jättää maa samassa kunnossa kuin löysit sen. Tämä tarkoittaa, että pakkaat kaikki roskasi pois ja noudatat asianmukaisia leirinuotion turvallisuusohjeita. Epäselvissä tapauksissa on parasta jättää vain jalanjälkiä.

Telttailu Suomessa: Kaikki, mitä sinun pitäisi ottaa huomioon ennen lähtöäsi.

Yksi parhaista tavoista tutustua Suomeen on telttailu. Halusitpa sitten rentoutua hiekkarannalla, seikkailla rehevässä metsässä tai vain yöpyä perusleirintäalueella, Suomi tarjoaa jokaiselle jotakin. Ennen kuin pakkaat laukkusi ja lähdet tien päälle, on kuitenkin otettava huomioon joitakin tärkeitä tekijöitä, jos haluat ottaa kaiken irti telttailukokemuksestasi Suomessa. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit suunnitella onnistuneen ja jännittäviä muistoja sisältävän matkan.

Sijainti

Ensimmäinen ja tärkein tekijä täydellisen leirintäalueen valinnassa on sijainti. Suomi tarjoaa monenlaista maastoa, kallioisista merenrannoista ja jäätiköistä pohjoisten alueiden tiheisiin metsiin ja rauhallisiin järviin. Mieti, minkälaista retkeilyä aiot tehdä, esimerkiksi rantaretkeily on paljon erilaista kuin metsäretkeily. Kun tiedät näiden paikkojen tarkan sijainnin ja käytettävissä olevat leirintäalueet, voit päättää, mikä on paras vaihtoehto seikkailuusi.

Käyntiaika

Kun mietit, missä telttailla Suomessa, sinun on otettava huomioon vierailusi ajankohta. Ilmasto voi olla talvella melko kylmä ja ankara, ja oikeanlaisen vaatetuksen ottaminen mukaan on erittäin tärkeää, jotta kokemus olisi turvallinen ja mukava. Lisäksi pohjoisilla alueilla on talvikuukausina päiviä, jolloin pimeys on pitkää, ja kevät- ja kesäkuukausina on oltava tietoinen ankarien myrskyjen riskistä. Muista tutkia aluetta ja ilmastoa sinä aikana, jolloin aiot lähteä telttailemaan Suomeen, jotta voit pitää mielessä mahdolliset säänmuutokset ja tulla valmistautuneena niihin.

Varustautuminen

On erittäin tärkeää, että pakkaat turvallisen ja miellyttävän retkeilykokemuksen kannalta välttämättömät varusteet ja tarvikkeet. Varusteiden valinta riippuu maastosta ja paikasta, jossa aiot vierailla Suomessa. Seuraavassa on muutamia tavaroita, joita kannattaa harkita mukaan otettavaksi:

 • Teltta: Riippuen ryhmänne koosta, kannattaa harkita sellaisen teltan ottamista mukaan, johon kaikki mahtuvat. Muista valita teltta, jossa on vedenpitävä pohja märkien olosuhteiden varalta.

 • Nukkumisvälineet: Tyynyt ja makuupussit ovat välttämättömiä, jotta voit pysyä lämpimänä yön aikana ulkona. Muista ottaa mukaan hyvä makuualusta.

 • Ruoanlaittovälineet: Ota mukaan kattila, pannu ja ruokailuvälineet ruoanvalmistusta varten sekä ruoanlaittoon tarvittava polttoaine.

 • Vaatteet: Ota mukaan asianmukaiset vaatteet sen mukaan, millainen ilmasto alueella vallitsee. Älä unohda lisävarusteita, kuten käsineitä ja pipoa, jotta pysyt lämpimänä kylmemmällä säällä.

 • Ensiapu: Pakkauksen tulisi sisältää joitakin perusasioita, kuten sidetarpeita, antiseptistä voidetta ja ibuprofeenia.

 • Taskulamppu: Tämä on välttämätön varuste pimeinä öinä luonnossa.

 • Riittävästi vettä ja ruokaa: Säilytä ostettuja ja pakattuja elintarvikkeita, kuten hedelmiä, pähkinöitä ja myslipatukoita, sekä riittävästi vettä kaikkien käyttöön.

 • Hyönteiskarkotin: Tämä on tärkeää, jos aiot retkeillä erityisen kuumilla ja kosteilla alueilla.

Luonnon kunnioittaminen

On tärkeää, että jätät leirintäalueen mahdollisimman koskemattomaksi. Kunnioita luontoa ja ympäristöä ja noudata paikallisia sääntöjä ja määräyksiä, jotta et häiritse villieläimiä ja kasveja. Ole tarkkana jätteistäsi ja muista aina ottaa mukaan roskapussi, johon keräät tavarasi, ja vältä roskaamista luonnontiloissa. Muista myös noudattaa nuotio-ohjeita äläkä jätä missään vaiheessa avotulta valvomatta.

Turvallisuus

Muista lähteä telttailemaan jonkun toisen kanssa, jotta sinulla on seikkailujen aikana kaveri hätätilanteita varten. Tee suunnitelma ankarien myrskyjen tai luonnonkatastrofien varalta, ja sinulla on aina keino kommunikoida ulkomaailman kanssa. Muista leirintäsäännöt ja noudata jokaista sääntöä, jotta vältät kaikki tarpeettomat riskit.

Viimeiset ajatukset

Suomalainen telttailu on ainutlaatuinen ja unohtumaton kokemus. Kunhan pidät mielessä kaikki nämä tärkeät vinkit ennen lähtöäsi, äläkä unohda pitää hauskaa tässä kauniissa ja harvoin nähtävässä maailmankolkassa. Suunnittelitpa sitten käyntiä rannalla, metsässä tai rauhallisella leirintäalueella, Suomi on täydellinen paikka ulkoilmaan tutustumiseen. Valmistaudu siis tutkimaan Suomea, seikkailu alkaa nyt!

"Kirkkain tie maailmankaikkeuteen kulkee metsän erämaan kautta." - John Muir

Yleisimmät kysymykset

Miten valmistautua telttailuun Suomessa vaeltaessa?

Suunnitteletko vaellusmatkaa Suomeen ja mietit, mitä sinun pitäisi pakata mukaan telttailua varten? Riippumatta siitä, haluatko leiriytyä rannalla, metsässä tai leirintäalueella, on olemassa joitakin välttämättömiä tavaroita, jotka sinun tulisi ottaa mukaan. Tässä annamme vinkkejä siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon ja mitä ottaa mukaan, kun suunnittelet telttailua vaelluksella Suomessa.

Mitä pitää ottaa huomioon ennen telttailua vaelluksella?

Kun olet lähdössä telttailemaan vaelluksen aikana, on joitakin asioita, jotka sinun tulisi ottaa huomioon jo ennen kuin aloitat pakkaamisen. Esimerkiksi, miten aiot matkustaa (auto, lentokone, julkinen liikenne)? Millainen on odotettavissa oleva sää vaellusreitilläsi? Onko Suomessa alueita, joita sinun on vältettävä (esimerkiksi luonnonuhkien vuoksi)?

Ennen kuin suunnittelet retkeilyreissua, on tärkeää tutkia, tarvitsetko mitään erityislupia alueelle, jossa aiot telttailla. Lisäksi sinun on ehkä pohdittava, onko sinulla mahdollisuus käyttää perustarvikkeita, kuten juoksevaa vettä ja sähköä.

Mitä minun pitäisi pakata retkeilyyn vaelluksella?

Kun pakkaat retkeilyä varten retkeillessäsi Suomessa, on tiettyjä tavaroita, jotka sinun on ehdottomasti otettava mukaan.

Vaatteet

Suomen arvaamattoman sään vuoksi sinun tulisi pakata mukaan erilaisia vaatteita, jotta voit varautua kaikkiin olosuhteisiin. Muista ottaa mukaan runsaasti kerroksia, kuten pitkät alusvaatteet, t-paidat ja villapaidat. Muista myös vedenpitävät takit, housut ja kengät. Jos aiot leiriytyä rannikon läheisyydessä, mukaan kannattaa pakata uimapuku ja sandaalit.

Varusteet ja tarvikkeet

Varusteet ja tarvikkeet ovat välttämättömiä telttaillessa vaelluksella Suomessa. On tärkeää, että mukana on ensiapupakkaus, kompassi ja vedenpitävät tulitikut hätätilanteita varten. Lisäksi sinulla tulisi olla teltta, makuupussi ja retkikeitin, jolla voit laittaa ruokaa.

Ruoka

Kun pakkaat retkeilyyn, on tärkeää ottaa mukaan runsaasti ruokaa. Ruoka, joka on kevyttä ja joka ei vaadi jäähdytystä tai keittämistä, on kätevintä. Etusijalle kannattaa asettaa pähkinöiden, kuivattujen hedelmien, energiapatukoiden ja kuivamuonien kaltaiset pilaantumattomat tuotteet. Lisäksi mukaan kannattaa pakata riittävästi vettä.

Muita huomioon otettavia kohteita

Riippuen leirintäalueen valinnasta saatat tarvita muita tarvikkeita, kuten hyttyskarkotetta, aurinkovoidetta ja hyönteissumutetta. Jos leiriydyt syrjäisellä alueella, saatat tarvita satelliittipuhelimen tai jonkinlaisen viestintälaitteen turvallisuutesi varmistamiseksi.

Miten voin harjoittaa turvallisuutta telttaillessani Suomessa?

Kun telttailet vaeltaessasi Suomessa, turvallisuuden tulisi aina olla etusijalla. Ensinnäkin, sinun tulisi varmasti ilmoittaa muille suunnitelmistasi ja pitää mukanasi karttaa ja kompassia. Lisäksi älä koskaan jätä mitään tavaroita avoimelle alueelle, ja jos leiriydyt tuntemattomalla alueella, yritä etsiä turvallinen leirintäalue etukäteen.

Tarkkaile myös säätä ja ole varovainen kovassa tuulessa tai myrskyssä, sillä se voi olla vaarallista. Kiinnitä huomiota villieläimiin viittaaviin merkkeihin äläkä koskaan yritä ruokkia eläimiä, lähestyä niitä tai olla tekemisissä niiden kanssa.

Johtopäätös

Telttailu vaelluksen aikana voi olla haastavaa, mutta palkitsevaa, jos se tehdään oikein. Hyvällä suunnitelmalla ja oikeilla tarvikkeilla vaellus ja telttailu Suomessa voi olla uskomattoman nautinnollinen kokemus. Kun otat huomioon tässä antamamme vinkit, voit suunnitella retkeilyseikkailun Suomessa turvallisesti ja onnistuneesti.

;

©Copyright 2022

www.kolmasluonto.fi