Logo.fi

Kompassin käyttäminen - perusasiat alkuun pääsemiseksi

Opi käyttämään kompassia oikein, jotta voit suunnistaa luottavaisesti ja asiantuntevasti.

Tutustu kompassin tehokkaaseen ja tulokselliseen käyttöön. Kompassin osien ymmärtämisestä kompassin lukemien ottamiseen, käsittelemme kaiken, mitä sinun on tiedettävä navigoidaksesi kuin ammattilainen.

kompassi

Sisällysluettelo

Pähkinänkuoressa

  1. Magneettisen pohjoisen määrittäminen: Suuntaa kompassi kohdistamalla mittakellokotelon punainen N-pää pohjalevyn punaisen neulan kanssa. Tämä osoittaa sinut magneettisen pohjoisen suuntaan.

  2. Lue mittakello ja kortti: Kompassin etulevyssä on mittakello, jossa on kaksinumeroiset numerot, jotka ilmaisevat kulman, johon olet suunnattu. Määritä suunnat tämän mittakellon viivojen avulla - jokainen viiva edustaa 11,25 asteen kulmaa.

  3. ** Aseta deklinaatiokulma:** Jotta kompassi olisi tarkka, sinun on varmistettava, että deklinaatiokulma on asetettu. Tämä vaihtelee sijaintisi mukaan, ja sillä on suuri vaikutus kompassin lukemien tarkkuuteen.

  4. Käsi on vakaa: Varmista, että kätesi on vakaa, kun käytät kompassia. Et halua, että neula häiriintyy tai heiluu millään tavalla.

  5. Lue karttaa ja maamerkkejä: Käytä karttaa, joka auttaa sinua pysymään suunnistuksessa, sekä lähellä olevia näkyviä maamerkkejä. Tämä on erityisen hyödyllistä, jos käytät maamerkkejä paikannukseen.

Never Get Lost Again: 7 todistettua tekniikkaa kompassin käytön hallitsemiseksi

Eksynyt ilman karttaa? Ei hätää! Oikealla opastuksella ja tietämyksellä voit käyttää kompassia navigoidaksesi luottavaisesti määränpäähäsi. Olitpa sitten navigoimassa uudessa ympäristössä tai halusitpa vain lisävarotoimen vaelluksille lähtiessäsi, kompassin käytön opetteleminen on ajan ja vaivan arvoista. Seuraavassa on seitsemän hyväksi havaittua tekniikkaa, joiden avulla voit käyttää kompassia oikein etkä enää koskaan eksy:

1. Hanki hyvä käsitys suunnistuksen perusteista

Ennen kuin aloitat kompassin käytön, on tärkeää saada hyvä käsitys suunnistuksen perusteista. Suunnistus on prosessi, jossa paikannat itsesi tietyllä alueella, ja se on välttämätöntä kompassin käytön hallitsemiseksi. Kun suuntaudut, sinun on suunnattava kompassi tuntemasi sijainnin mukaan - saatat esimerkiksi jo tietää, että olet tietyn kohteen luoteispuolella, tai sinulla on yleiskäsitys siitä, mihin suuntaan haluat matkustaa. Tämä saattaa vaatia hieman harjoittelua, mutta oikeilla ponnisteluilla ja tarkalla silmällä se ei ole kovin vaikeaa.

2. Määritä kardinaaliset suunnat

Kardinaalisuunnat ovat neljä pääsuuntaa (koillinen, luode, luode, kaakko ja lounas). Kardinaalisuunnat merkitään usein asteina, jotka löytyvät kompassistasi hakasymbolin avulla. Esimerkiksi yksi neljäsosa kompassin suunnasta on 0 ja 90 asteen välillä, kaksi neljäsosaa on 90 ja 180 asteen välillä ja niin edelleen. Kun osoitat ilmansuunnat, saat paremman käsityksen siitä, minne sinun on mentävä, ja tarkemman käsityksen suunnastasi.

3. Kohdista punainen nuoli

Kun olet määrittänyt kardinaalisuunnat suhteessa itseesi, on aika kohdistaa kompassi suuntaasi. Tämä prosessi on helppo ja suoraviivainen: osoita nuoli sen alueen suuntaan, johon haluat mennä, tai sen alueen suuntaan, johon olet tällä hetkellä suunnattuna. Kompassin pohjoispuolella näkyy punainen nuoli. Kohdista punainen nuoli siihen suuntaan, johon haluat mennä, ja olet oikeassa suunnassa.

4. Ota huomioon suuntasi

Kun neulasi on kohdistettu oikein, seuraava vaihe on laakeroinnin huomioiminen. Haluat olla varma, että olet merkinnyt oikeat numerot muistiin, sillä näin varmistat, ettet poikkea polulta jonnekin muualle. Muista merkitä muistiin valitsemasi suunta, siihen liittyvä laakeri ja sen kattama alue. Tämä auttaa sinua antamaan itsellesi toisen vaihtoehdon, jos tilanne tulee eteen - jos esimerkiksi odottamaton este estää alun perin valitsemasi reitin, voit suunnan avulla palata nopeasti takaisin ja tehdä muutoksia.

5. Käytä kompassia GPS-navigointiin

Nykymaailmassa on lähes vaivatonta ottaa esiin puhelin ja etsiä ohjeita. Loppujen lopuksi yhdellä napautuksella pääset helposti käsiksi läheisiin paikkoihin. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole aina mahdollista. On aina viisasta varautua, ja mikä olisikaan parempi tapa tehdä niin kuin käyttää kompassia oppaana? Se on yksinkertaisempaa kuin moni ehkä luulee; osoita vain punaisella osoittimella pohjoiseen, ja se opastaa sinut helposti määränpäähäsi.

6. Löydä oikea pohjoinen

Todellinen pohjoinen on latautunein energinen suunta - se osoittaa maantieteelliseen pohjoisnapaan. Todellisen pohjoisen löytämisen osaaminen on selviytymisväline, joka on erityisen kätevä silloin, kun olet ilman puhelinta tai GPS-järjestelmää. Tarvitset muutamia esineitä, kuten kartan, kellon ja kompassin. Tunnista kartan avulla suunnat itään, pohjoiseen, etelään ja länteen ja etsi sitten kellon avulla pohjois-eteläsuuntainen linja. Kun olet pohjoiseteläsuuntaista linjaa vasten, käännä kompassin suuntamittari pohjoisen suunnan mukaiseksi.

7. Säilytä näköyhteys

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, muista säilyttää näköyhteys matkasi todellisiin suuntiin. Tämän tunnistaminen voi olla hieman hankalaa ympäristöstäsi riippuen, mutta silmien pitäminen kiinnittyneenä edessä olevaan polkuun voi olla yhtä hyödyllistä kuin kompassin numeroiden katsominen. Kiinnitä huomiota ympärilläsi oleviin nähtävyyksiin ja tee henkisiä tai fyysisiä muistiinpanoja alueesta, jolla olet. Tämä auttaa sinua pysymään matkallasi oikeilla jäljillä, kun käytät kompassia luotettavana oppaanasi.


Muutamalla helpolla toimenpiteellä voit luopua luottamasta vain puhelimesi GPS-järjestelmään ja alkaa käyttää kompassia hyödyksesi. Nämä seitsemän vinkkiä ovat kaikki todistettuja tapoja, joilla voit käyttää kompassia luottavaisesti päästäksesi määränpäähäsi etkä enää koskaan eksy. Oikealla tietämyksellä ja tarkalla silmällä voit helposti ottaa kompassin käytön osaksi päivittäisiä rutiinejasi. Älä siis anna kartan olla ainoa oppaasi: käytä kompassia hyödyksesi ja ala tuntea itsesi asiantuntevaksi tutkimusmatkailijaksi jo tänään!

Yleisimmät kysymykset

Kompassi: Rohkaisevia vinkkejä orientaation perusteisiin

Me kaikki kaipaamme joskus puhelimiamme, mutta älä anna niiden estää sinua suunnistamasta maailmalla! Vaikka sinulla ei olisi GPS:ää, voit silti löytää tiesi tarkasti oppimalla käyttämään kompassia. Se ei ole niin vaikeaa kuin luulet. Alla on muutamia vinkkejä, joiden avulla pääset alkuun.

K: Mitä eroa on kompassilla ja kartalla?

V: Kompassia käytetään suunnistamiseen oikeaan suuntaan. Kartta näyttää tunnetut reitit ja kiinnostavat kohteet, joita ihmiset ovat kulkeneet ja kartoittaneet tai jotka ammattilaiset ovat kartoittaneet.

K: Miten luen kompassia?

V: Se on helppoa! Aloittaaksesi pidä kompassi vaakatasossa ja käännä sitä, kunnes pohjoismerkintä on linjassa punaisen nuolen kanssa. Tämä osoittaa todellisen pohjoisen suunnan. Tämän jälkeen sinun pitäisi pystyä näkemään kaikki neljä ilmansuuntaa asteina.

Kysymys: Missä on pohjoinen?

V: Pohjoinen on kompassin 0 asteen suunta. Siitä jäljellä olevat kolme kardinaalipistettä ovat itä (90 astetta), etelä (180 astetta) ja länsi (270 astetta).

K: Miten kompassi auttaa minua löytämään tieni?

V: Kohdistamalla kartan ja kompassin samaan suuntaan voit luoda suuntiman, joka osoittaa tien määränpäähäsi. Tämä suuntima on pohjoisen ja lähtö- ja päätepisteesi yhdistävän viivan välinen kulma.

K: Voiko kompassia käyttää ilman karttaa?

V: Kyllä, on mahdollista käyttää kompassia ilman karttaa. Se vaatii vain enemmän harjoittelua ja ympäristön huolellista tarkkailua. Kiinnitä huomiota sekä kompassin suuntiin että ympäristössä oleviin visuaalisiin merkkeihin, kuten tiettyihin maamerkkeihin, auringon asentoon tai veden virtaussuuntaan.

Pienellä harjoittelulla opit sen hetkessä. Mene nyt eteenpäin ja lähde seikkailuun - sinä osaat tämän!

;

©Copyright 2022

www.kolmasluonto.fi