Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Hitaita askeleita kohti juoksevaa vettä

Blogihiljaisuudesta huolimatta mökkini pihalla on tapahtunut kaikenlaista pientä ja vähän suurempaa. Suurin stressin ja harmituksen aihe, kunnallinen vesi on taas muutaman metrin lähempänä mökkiäni, tarkemmin sanottuna jo sisällä (mutta ei vielä käytössä).


Koska alueellani on kunnallinen vesi ja se on joskus 90-luvulla tuotu tontille asti, en saa jatkaa eloani pikku kaivoni varassa. Viime vuonna pulitin kaupungille liittymismaksun ja nyt putki kaivettiin talolle asti. Kaupungin vesiputki kaartaa vanhan kaivoni ohi ja putkenpää nököttää käyttövalmiina makuuhuoneen komerossa, jonne joskus rakentuu pieni tekninen tila vesimittareineen. Kylppäri ja putket talossa ovat siis vielä täysin tekemättä.


Pihan auki kaivaminen (taas) tuntui sen verran kurjalta että annoin homman mielläni tuttuni maanrakennusyrityksen tehtäväksi ja vietin itse päivän muualla. Hän sai jälleen työn tehtyä niin ettei yksikään omenapuu, sireenipensas tai edes koira-aita tuhoutunut.  Minun ja kaupungin miesten väliin tarvittiin myös tulkki, koska ilmeisesti sukupuolestani johtuen kommunikointi oli yhtä poikkeusta lukuun ottamatta haastavaa.

 

Kaivuutyön jälkeen pihaani kauniista nyt suuret saviset alueet. Saatte kuvitella näyn ihan ilman valokuvia. Savi kulkeutuu myös koirien tassuissa mukavasti sisälle antaen lattioille ihan uuden ilmeen. Ruohonsiemenet odottavat vielä istuttamista. Onneksi tiedän kokemuksesta, että juolavehnä ottaa nopeasti oman alansa takaisin. Ensi kesänä näyttää jo hyvältä.

Minkäslaisia kesäprojekteja siellä on meneillään?

Terveisin, Stella
Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

11 kommenttia

 1. Luulen ja uskon, että kunnilla on, jokin hieno selitys sille, miksi kaikkien on kunnallistekniikkaan liityttävä, mutta näin maalaisjärjellä aateltuna...hmmm...en kyllä ymmärrä.
  Onneksi voit omasta kaivosta nostaa kastluveden puutahaasi! Säästät pitkän pennin...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä voin käyttää kaivovettä kasteluun ja ulkosaunalla jatkossakin. Se ei vain silti auta tähän 5000e ylimääräiseen kuluerään. Vapautuksia on alueella myönnetty lähinnä vanhoille ihmisille ja oman kaivoni vesinäyte oli promillen verran vinossa, vettä voi silti juoda. Noh, nyt on ollut taas niin kuivaa, että voihan se olla kiva nauttia myös varmasta veden tulosta.

   Poista
 2. Kauniita kesäisiä kuvia. Itse tykkään kyllä kovasti, että meillä on kunnan vesi, mutta onhan se varmasti iso muutos kun olet tottunut itsenäiseen kaivoveteen. Toivottavasti ehdit totuttautua ajatukseen rauhassa; auttaa varmaan sekin, että kylppäriprojekti on vielä kesken, kuten mainitsit tuossa.

  Oma kesäprojektini on oman tilan ottaminen, mutta ikuisuusprojekti kai sekin, kuten vanhat talotkin. Keittiö on meillä ollut tämän kesän juttu ja pihalla olisi vaikka mitä hommaa vielä. Onneksi ei ole pelkoa liian siististä maisemasta, kun on nuo isot risukasat ja viidakko. Siellä asustaa vaikka mitä öttiäistä ja isompaakin otusta, eikä niitäkään raaski häiritä liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti kunnan veteen liittyminen on sijoituksena fiksua, mutta kaikenlainen pakottaminen ärsyttää. Yksi ihminen vie niin vähän vettä, että mittava prosessi tuntuu hassulta. Aikaisemmin kunnan viemäristä on maksettu 20/vuodessa!!! Nyt liittyminen 5000-6000e ja siihen sitten kuukausittaiset maksut kulutuksen mukaan.

   Poista
  2. Mitä? Maksaako se noin paljon? Hurjan kallis sijoitus tosiaan.

   Poista
 3. No höh, ymmärrän harmituksen tosi hyvin! :(. Toivottavasti pakkovesi tuo sitten jotain hyviä puolia myös mukanaan myöhemmin, kun kerran on noin arvokaskin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää on tietysti se ettei näin kuivina kausina tarvitse jännittää ja voin tehdä vaikka millaiset kastelua vaativat viljelmät tai vaikka hommata pihalle pienen kylpyammeen. Joudun välillä myös juomaan kaupan vettä tai valuttamaan kaivoveden filtterin läpi, kunnan veden kanssa ei tarvitse tätäkään tehdä.

   Poista
 4. Ymmärrän tunteesi, me vältämme kunnan vettä kuin ruttoa, oma kaivo on paras. Ensinnäkin vesijohtoverkoston rakentamien näin syrjään ei ole mikään ekoteko. Se rakennettiin joitain vuosia sitten päätien varteen mutta onneksi ei tullut tänne sivuteille. Päätien varrella oli muistaakseni pakko liittyä ja nyt on ongelmia joka vuosi jätevesien pumppaamoiden kanssa, ohi kun ajaa niin haju on karmiva kun pumppaamo ei toimi kunnolla.

  Emme asu vesistöjen lähellä, porakaivo tuottaa runsaasti vettä, emme sitä juo sillä jäi traumat kun talon ostamisen jälkeen vesi osoittautui bakteeri-infernoksi. Tehtiin kallis desinfiointi ja silloin se ainakin auttoi mutta kun pintävesiä pääsee kaivoon jostain (asialle ei voi mitään) niin päätimme olla juomatta. Juomavesi tuodaan kylältä kanisterissa, ei sitä paljoa kulu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen aina luullut että porakaivo on jotenkin rengaskaivoa parempi ja helpompi pitää puhtaana. Omakaan veteni ei ole 100% täydellistä, mutta ei terveydelle vaarallistakaan, hiukan rautaa ja maabakteereja, eli pintavesi pääsee varsinkin kovilla sateilla kaivoon. Yhdelle ihmiselle toimii hyvin kannu, jossa filtteri.

   Poista
 5. Hei Katja!
  Meillä on myös ollut ongelmana vanhan kaivon juomakelvoton vesi.Meille tulee tupaan ainoastaan kylmävesi käsipumpulla,ja hankimme kotimaisen,pienen sankomallisen suodattimen.Se on ollut todella kätevä!Ei maksa paljoa,alle parisataa euroa ja suodatin kestää meidän käytössä pari vuotta,kunnes on vaihdettava uuteen.Enimmäkseen käytämme ihan järvivettä,etenkin talvisin kun talon ainoa putki jäätyy.Myös järviveden voi suodattaa tällä suodatinsysteemillä,suosittelen:)
  Terkuin, Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita kaikenmaailman suodattimia on kyllä vaikka minkälaisia, eikä edes kalliita. Itse jouduin aluksi kantamaan juomavedet repussa töistä tai tuttujen autolla. Suodatinkannu helpotti elämää hurjasti.

   Poista

Blogger Template Created by pipdig