Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Maanparannusta eläinten ehdoilla

Eläinperäiset tuotteet eivät kuulu lautaselleni, enkä halua puutarhani takia tukea lihan tai kananmunien tehotuotantoa. Tänä vuonna päätinkin jättää valmiit kanankakkarakeet kaupan hyllyyn ja etsiä eläinystävällisempää lannoitusta kasvimaalleni. Maanparannus on minkä tahansa puutarhan tärkeimpiä asioita. Tiesitkö että joissakin lannoitteissa voi olla jopa verta tai luujauhoja? Minä en. Noh, onneksi on vaihtoehtoja.


Ne ovat onnekkaita, joilla lannoitus hoituu vaikka kotinalalan avulla tai naapurustosta löytyy kiva talli. Itse olen ollut vähän ujo kyselemään esimerkiksi hevosenkakkaa tuntemattomilta, enkä kelpuuta mitä tahansa. Kaikki eläintenomistajat eivät itse ole puutarhaihmisiä. Lantaa hakiessa kannattaa aina tarkistaa (eläinten olojen lisäksi toki) onko lanta jo kompostoitunutta vai tuoretta, onko eläimille annettu lääkkeitä ja mihin kuivikemateriaaliin kakka on sekoitettu. Esimerkiksi olki tai turve on parempi kuin puru.


Omalle kasvimaalleni valikoitui tänä vuonna parin tyytyväisen lemmikkisian sontaa, jota saimme hakea tuttavan pihan perältä. Opiskelin ihan mahtavasta Lantakirjasta (Metsäkustannus 2017) että eri eläinten kakoilla on erilaisia ominaisuuksia. Kanankakka on esimerkiksi niin sanottu pikalannoite, kun sian lanta puolestaan vapauttaa ravintoaineita hitaammin. Sopii minulle.


Pelkillä kasviperäisilläkin lannoitteilla pärjää ja voi olla että jatkossa menen kokonaan ilman eläinperäisiä lannoitteita. Olen naapurien iloksi käyttänyt vuosia haisevaa nokkoskäytettä kasvimaallani. Viime kesänä oli ulkohuussin takia helppo kerätä talteen myös pissaa lannoituskäyttöön. Myös ihmisen kakka käy lannoitteeksi ruokakasveille, mutta omat tuotokseni eivät ole vielä kompostoituneet turvallisen kauan (jopa kolme vuotta).


Pyrin kasvimaan suhteen omavaraisuuteen ja täydelliseen suljettun kiertoon, missä multaa tai lannoitteita ei tarvitsisi hakea kaupasta. Puutarhan perustamisvaiheessa tämä ei vielä onnistu, koska kestää aikansa saada esimerkiksi kompostit rullaamaan ja maa muhevaksi. Komposteja minulla on kolme erilaista.

Kompostoin ruuantähteet bokashi-menetelmällä. Systeemi sopii mielestäni yhden hengen talouteen paremmin kuin suuri kallis lämpökompostori. Tosin sellaisesta minulla on hyviä kokemuksia kakkoskodistani, jossa asukkaita on enemmän. Huussista tuleva tavara muhii muutamia vuosia suurissa muovitynnyreissä tai saaveissa, kunnes aines on turvallista puutarhaan levitettäväksi. Puutarhajätettä minulla syntyy todella vähän, koska käytän risut aitoihin, kasvimaan kuohkeuttamiseen ja ties minne, rikkaruohot viskaan pihan perälle ja muun vihreän hyödynnän katemateriaalina. Pieni puutarhajätekeko kuitenkin on olemassa. 
Terveisin, Stella

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

27 kommenttia

 1. Suljettu kierto on minullakin tavoitteena. Olen vasta puutarhan perustamisvaiheessa ja joka kevät pähkäilen, että ostanko viisi säkkiä multaa vai esimerkiksi jonkun hyötykasvin. Hunajamarja eli marjasinikuusama vei tänä keväänä voiton, joten mielikuvitusta saa taas käyttää. Ihan hyvin nuokin penkit ovat aiempina vuosina toimineet joissa on puutarhajätettä pohjalla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kasvivinkistä, ihan uusi tuttavuus. Ehkä pitäisi joskus lukea jotain puutarhalehtiä niin oppisi jotain uuttakin, juuri uusia lajikkeita. Vanhoissa kirjoissa pyöritellään samat jutut ja kasvit joka kerta.

   Poista
 2. Kompostointi on mahtavaa. Meillä pyritään kanssa pyörittämään kaikki ravinteet tilan sisällä.

  VastaaPoista
 3. Meillä tulee tuota lantaa vähän liikaakin omiksi tarpeiksi. Mutta on ollut myös vuosia, kun se on vähän kuin loppunut kesken.
  Muutenkin kompostointiin pitäisi panostaa enemmän. Meillä ei nyt hirvittävästi tule mitään keittiöjätettä ja ne menevät talvella bokashiin ja kesällä kompostiin. Puutarhajätettä tulee syksyisin jonkin verran. Täytyisi niille jotain kehitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla puutarhajäte on enimmäkseen "ongelmajätettä" kuten pihan perällä olevaa ruttojuurta ja sellaista missä voi olla esim. kierron siemeniä. Noita ei oikein voi kompostoida, kun en halua että vieraslajit leviävät. Kuivattelen ja tapan aaltopellin päällä paahteessa :D

   Poista
 4. Voi miten ihana kuva possun kärsästä♥

  VastaaPoista
 5. Suljettuun kiertoon täälläkin pyritään niin pitkälle, kuin mahdollista. Koko suljetun kierron idea on mielestäni jotenkin äärettömän kiehtova. Tulee aina uusia ahaa-elämyksiä sen suhteen, mihin kaikenlaisiin eri käyttötarkoituksiin saatavilla olevia matskuja voikaan käyttää :)

  Kiva että lähdit remmiin mukaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, täällä taajamassa tulee itku kun näkee miten ihmiset vievät risut, ruohosilpun ja lehdet isolla vaivalla kaatopaikalle. Tekisi aina mieli mennä pelastamaan kaikki omaan kompostiin ja katteeksi.

   Poista
 6. Luomulannoitteet ehkä kävisivät sinulle, sillä niissä tehotuotanto ei toteudu, vaan eläinten hyvinvointi on huomioitu. Sinänsä en ole asiaa ajatellut tältä kannalta aiemmin, mutta en tosin ole pahemmin lannoitteita käyttänytkään. Ainoastaan merilevä/kanankakka-rakeita, jos johonkin ei ole kompostia riittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luomu on valitettavasti minun silmissäni ihan yhtä tehotuotettua kuin muukin. On totta, että eläinten olot ovat vähän paremmat, mutta eivät riittävän hyvät. Jännää kuitenkin seurata mitä tuotteita markkinoille tulee.

   Poista
 7. Pitääkin ehdottomasti tutustua tuohon The backyard homestead kirjaan.

  VastaaPoista
 8. Meilläkin käytetään kaupunkikodissa bokashia ja tuvalla on lämpökompostori. Lisänä on huussikomposti ja puutarhajätekomposti, mutta siltikään kompostia ei ole tarpeeksi. Vuosikymmeniä hoitamatta ollut piha vaatii enemmän, kuin pystymme nykyisellään tuottamaan. Etenkin kun meilläkin risut menevät aidoiksi tai hellaan. Ehkä tulevaisuudessa on toisin :)

  VastaaPoista
 9. Bokashiin pitäisi tutustua paremmin. Se kuulostaa aina mielenkiintoiselta. Mukavaa toukokuuta :)

  VastaaPoista
 10. Sama täällä, uusia alueita varten on jouduttu taas pussimultaostoksille, mutta toivottavasti nyt niissä määrissä viimeistä kertaa. Ollaan tuplattu kompostimäärät tälle vuodelle ja isompia uusia alueita ei nyt ole tulossa toviin. Tuo Lanta-kirja kiinnostaa. Ootko tehnyt sen perusteella jotain juttua tänne jo?

  VastaaPoista
 11. Suljettuun kiertoon pyritään meilläkin, mutta lanta pitää hankkia muualta. Olen hankkinut myös luu- ja verijauhoa erikseen. Mieluummin niitä kuin jotain keinotekoista, kun niitä eläimiä kuitenkin kasvatetaan, on mielestäni hyvä, että niistä käytetään muutakin kuin liha hyödyksi. Tämä varmasti jakaa mielipiteitä kovalla kädellä puolesta ja vastaan :) Bokashi on meilläkin keittiöjätteille, (kesä) huussi jätöksiä vielä ihmetellään, mitä niille aikoinaan tapahtuu.

  VastaaPoista
 12. Voi mahoton... menin tuonne sun Lantakirja -linkkiin ja siellähän on vaikka mitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, oman lainasin kirjastosta, mutta saapas nähdä pitäisikö ostaa oma kappale.

   Poista
 13. Minä onnekas olen saanut lantaa hevosenomistajalta joka ruokkii ja hoitaa hevosensa luomuna. Viime vuonna haettiin monta peräkärryllistä, sen takia tänä vuonna ei tarvittu yhtään. Pihan ongelmallisia kasveja olen pitänyt vanhoissa multasäkeissä pari vuotta, siinä ajassa ovat kuolleet ja uskallan käyttää ne maan parannukseen. Kompostia saisi tulla enemmänkin, siitä on ikuinen pula.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin testata tota säkkisysteemiä. Mulla on pihalla esim ruttojuurta jonka hävittäminen on ongelma. Nyt olen kuivattanut paahteessa kattopellin päällä, mutta ehkäpä säkittäminenkin sopisi.

   Poista
 14. Ihana huomata että muutkin käyttää huussijätettä puutarhassa. Meillä jätteet menee lantalaan ja lantalasta patteriin ja siitä peltoon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen elämäni ensimmäiset ja parhaimmat avomaankurkut kasvattanut huussitavarassa. Silloin en vielä tiennyt että huussijätettä pitää kompostoida vuosi tolkulla ja mukana oli ehkä vähän tuoreempaa kamaa. Noh, kaikki jäivät henkiin. Nyt olen varovaisempi :D

   Poista

Blogger Template Created by pipdig