Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Biisonisnapsia maarianheinästä tai tuoksusimakkeesta

Aurinkoinen kevätilta houkutteli pienelle kävelylle Tuusulanjärven rantaan ja kallioille. Seudulla kasvaa tuoksuheinää, jota apumies tiesi käytettävän esimerkiksi Grasovka (Bisongrass vodka) juoman mausteena. Luulin kasvia maarianheinäksi, mutta kyseessä taitaakin olla tuoksusimake. Molemmat kasvit sopivat vodkan maustamiseen hyvin. Kokemuksemme mukaan tuoksusimake antaa makua vain keväällä poimittuna. Pari vuotta sitten vodkan maustaminen onnistui hyvin, mutta viime vuonna olimme liikkeellä liian myöhään ja snapsit jäivät tekemättä.


Vanhankylänniemessä oleva tuoksusimake viihtyy kuivalla kalliolla ja näyttää aika mitättömältä. Jos tähkien varsia pureskelee, suun täyttää hetken päästä erikoinen yhdistelmä anista ja mietoa karvasmantelia. Makua antaa kasvissa oleva kumariini. Emme ole ikinä tajunneet testata onko makua myös kasvin lehdissä, koska pulloon on koristeellisuuden takia aina valikoituneet pienet tähkät varsineen.Apumiehen reseptiin kuuluu tavallista vodkaa, aivan pieni annos sokerilientä ja tuoksuheinää maun mukaan. Jo muutama heinä antaa makua, mutta tällä kertaa kokki laittoi vähän enemmän. Tuoksuheiniä on lukemani perusteella käytetty myös sängyn pehmusteena juuri miellyttävän tuoksun takia. Omaan nenääni tuoksusumake ei tuoksu ennen kuidun rikkomista kunnolla.  Ehkä maarianheinällä on vahvempi aromi? Kulttuurimaisemassa jäin miettimään onkohan tuoksusimakkeella maustettu aikoinaan myös Tuusulanjärven taiteilijoiden illanviettojen juomia.


Seuraavaksi haluan kokeilla syreeninkukkaginiä

Terveisin, Stella 

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

7 kommenttia

 1. Mielenkiintoista! Viime kesänä tein sYReeninkukkasokeria (eikös se kirjoiteta y:llä, ettei sekoitu hälytykseen😊) ja oli tosi hieno aromi. Käytin tuota sokeria kakkujen mausteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa kumpaakin muotoa voi käyttää ;) Muutin ettei tule vääriä hälytyksiä :D

   Poista
 2. Varmasti herkullinen snapsi itse tehtynä! Grasovka on yksi harvoista "tiukoista", jonka saan helposti nieltyä alas :) Täytyykin oppia tunnistamaan maarianheinä ja sitten löytää sitä jostain, jotta voin kokeilla itse. Tähän asti olen valmistanut vain omena- ja kriikunalikööriä erilaisin pohjin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tykkää makeasta, voisihan tuostakin yrittää tehdä likööriversion :D Itse en ole oikein varma mitä mausta olen mieltä, aniksen ja karvasmantelin yhdistelmä on hyvin erikoinen.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kaikki eivät pidä, mutta kannattaa kokeilla jos sopiva heinä sattuu eteen.

   Poista
 4. Kiinnostavaa!

  Me maistelimme lasten kanssa tänä vuonna ensimmäistä kertaa pihlajan nupussa olevi lehtiä, joissa niissäkin vahvahko karvasmantelin jopa kirsikkainenkin maku. Googlasin heti juomareseptejä, ehkä ensi vuonna..

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig