Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Liian usein unohdettu yläpohja ja sen eristys

Kun etsin itselleni taloa oli hyvin yleistä ettei monenkaan töllin yläpohjaan ollut pääsyä tai kulku oli tehty mahdottoman vaikeaksi. Pahimmassa tapauksessa omistaja ei ollut edes käynyt ullakolla 20 vuoteen ja kuntotarkastukseenkin oli lyhyesti kuitattu "yläpohjaan ei pääsyä". Yksi syy miksi ostin juuri tämän mökin oli ullakolle johtavat tukevat portaat ja helppo pääsy tarkastamaan yläpohjan ja katon kuntoa. Kattohan on talon kunnon kannalta tärkeimpiä juttuja. Vaikka talon uudempi puoli olikin eristetty pelätyllä lasivillalla, kaikki näytti alunperinkin sen verran ookoolta, että hommia ullakolla aloitettiin vasta nyt, kaksi vuotta ostohetkestä.


Pimeässä ahtaassa tuntemattomassa paikassa ryömiminen ja ikävien yllätysten pelkääminen oli työ, johon otin mielelläni apua vastaan. Saimmekin "apumiehen" ja isäni kanssa kahdessa päivässä ullakon tyhjennettyä viimeisistä 50- ja 60-luvun aarteista, heitettyä lasivillan pihalle ja tilalle samaa Termex Green puhallusvillaa, jota käytin myös lattiassani viime keväänä.

Ullakolta ei onneksi löytynyt ikäviä yllätyksiä, vähän ruma peltikattoni on pitänyt hyvin. Oppikirjojen mukaan lasivilla yhdistettynä aluskatteettomaan peltikattoon ja puuttuviin tuuletusaukkoihin olisi pitänyt olla pommi, mutta onneksi kaikki oli hyvin.


Viime kesänä koko ullakko oli ampiaisten valtakuntaa ja tänäkin vuonna kevät on niin ajoissa, että oli ihan viimeiset hetket työskennellä kuumassa tilassa edes jotenkin mukavasti ja ilman ampiaishyökkäyksiä. Noh, mukavaa homma ei kyllä millään mittapuulla tainnut olla, mutta olen iloinen että villoissa könyäminen ja puhallushommat on nyt tehty.

Talon vanhempi puoli on eristetty purulla ja kutterilastulla, sen päälle riitti pieni lisäys selluvillaa.

Vanhan talon remontoiminen on paljon paljon muutakin kuin kermanvalkoista pellavaöljymaalia ja perinnetapetteja. Kaikista töistä ei saa kivoja kuvia blogiin, ja tuntuukin etteivät nämä vanhan talon inhokkihommat ole usein tekstien aiheina. Haluankin näiden kuvien avulla muistuttaa, mitä vanhan talon kunnostaminen on oikeasti. Viikonlopun aikana ei ollut varaa valittaa kutittavasta lasivillasta, ahtaan- tai korkean paikan pelosta, hiirenkakasta, epämukavista asennoista, mustelmista tai kuumuudesta.

Apumies keksi sahata lasivillalla eristetyn "länsisiiven" päätyyn uuden aukon, joka teki työskentelystä sata kertaa helpompaa ja vähemmän ahdistavaa.

Lasivillojen vaihto hengittäviin eristeisiin aloitti juhlallisesti taloni toisen puolen kunnostuksen. Puolet talostani on tehty vuoden -69 kauhumateriaaleilla, joten puuhaa tulee vielä olemaan. Minkälaisia remontteja teillä on edessä tänä kesänä?

Ullakon viimeiset aarteet pääsevät käyttöön pihalla ja kesäkeittiössä.

Terveisin, Stella


Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä

SHARE:

17 kommenttia

 1. Meillä on 'mökillä' edessä keittiön remontointia. Talven aikana on jo poistettu vanha huono puuhella (tilalle tulee pieni söpö kanuuna eli siis kamiina) ja purettu tupakanhajuinen kaappi. Kevään edetessä, ja isommin kesälomalla, on siis taas hommia riittämiin. Keittiöstä tulee varmaan aika lailla meidän näköinen, katsotaan mitä saadaan aikaan. Ja niitä remontoinnin vähemmän kauniita puolia on taas edessä, kaikki nuo puruisen pölyiset työt aivan erityisesti kutittavat nenää ja keuhkoja jo nyt (hengityssuojaimet käytössä tietty, mutta silti). Keittiön lattian alle kurkkaaminen hieman jännittää, toivotaan ettei tule yllätyksiä vastaan. Hyvä ettei teilläkään siellä välikatossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin tietysti voinut olla sosiaalisesti sopeutuvainen ja mainita, ettei meidän mökin välikatosta ole raportoitavaa. Jotain pientä rojua ja pari ampiaispesää, mutta ei muuten ihmeitä. :)

   Poista
  2. Juu vaikka olisi mitkä suojaimet käytössä ei nuo pölisevät hommat mitään kivoja ole. Olen itse luullut olevani joku superihminen, joka ei paljon suojia kaipaa, mutta tosi nopeasti noille pölyille ja aineille altistuu ja alkaa saamaan enemmän ja enemmän oireita.

   Poista
 2. Hyvä muistutus, kiitos. Kaksi vuotta sitten kun olin ostanut mökin, nuohooja sanoi että muista poistaa hiekat piipun juurelta. Olen kyllä kerran kurkannut vintille aiemmin. Viime kesänä olin jo kiipeämässä sinne tikkaita myöten, mutta kun avasin remppamiehen tekemän luukun, tulin samantien alas. Luukun ovessa sisäpuolella oli jalkapallon kokoinen ampiaispesää. Tänä vuonna sinne on mentävä. Pölyyn ja kuumuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi hiekat pitää poistaa? Oma nuohooja sanoi että ne ovat ihan helpo eriste siin missä palovillakin. Nuo ampiaiset ovat kyllä melkoisia, varsinkaan pimeässä ei tee mieli mennä samaan tilaan kun ei näe kaikkia pesiä.

   Poista
 3. Sieltähän löytyi oikein valaisinkauppa..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kaikki hauskasti samassa laatikossa. Onkohan lamput joskus vaihdettu kerralla modernimpaan malliin.

   Poista
 4. Meillä yläpohjassa oli aika vähän tavaraa. Sitä oli (uudelleen) eristetty styroksilla. Levyt olivat ihan hiireltä haisevia ja käytimme ne roskakatoksen pohjavaluun. Yläpohjaa rempatessa teimme sinne tukevan "ryömintäsillan", jotta tarkastukset on myöhemmin mukava tehdä. Yläpohja taisi olla meillä ainoa paikka, josta ei löytynyt romua ja roskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska omalle ullakolleni oli helppo pääsy, oli sinne ollut helppo myös viedä tavaraa :D Nämäkin lasivillat lähtivät kaatopaikan sijasta jatkokäyttöön, koska olivat kuitenkin ihan kuivia.

   Poista
  2. Moikka! Mihin aiot lasivillaa jatkokäyttää? Meidän mökin yläpohjaa oli "lisäeristetty", eli työnnetty räystään alta katon tuuletustilaan lasivillanpalaset koko räystäiden matkalta. Mies ne repi juuri pois, kuivia olivat ja katonkin rakenne kunnossa kaikin puolin. Onneksi.

   Tuossa ne odottavat jätesäkeissä kaatopaikalle kuskausta mutta nyt mietinkin että olisiko niille jotain järkevää käyttöä vielä..

   Poista
 5. Tuo on kyllä totta! Siis että blogeissa harvoin näkyy kuvia noista remonttiin kuuluvista ällötyksistä.. itseäni harmittaa jälkikäteen etten ottanut kesähuvilan varastohuoneen remontin yhteydessä kuvaa hiirenkakan määrästä.. sitä oli melkein ämpärillinen.. yöks!
  Hienolta näyttää siellä ja voiton puolella olet, kun lasivillat on ulkona! Meillä onkin kattoremontti vielä edessä, ei kylläkään tänä kesänä.
  Ja haluan vielä kiittää hyödyllisestä ja kivasta blogista (en ole varma olenko kommentoinut aikaisemmin?) olen saanut sinulta monta hyvää vinkkiä :)
  Tsemppiä kesän hommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen sinunkin blogissa vieraillut useaan otteeseen.

   Poista
 6. Meillä tehdään parhaillaan kattoremonttia eli ulkopuolinen firma tekee. 70 vuotta vanhan talon peltikatto vaihdetaan samanlaiseen saumattuun peltikattoon ja samalla lisätään ekovillaa yläpohjaan. Meillä katossa on ollut luukku josta rohkeimmat ovat voineet käydä katsomassa mitä siellä on. Kuivaa ja siistiä on ollut (kuvista päätellen, itse en sinne mennyt :) Vanhat puurakenteet olivat kuin uusia, purut kuivia ja kova huiku kävi talon päissä olevien tuuletusritilöiden ansiosta (ne on itse laitettu) eli yllätyksiltä vältyttiin. Päädyimme kuitenkin nyt uusimaan koko katon, koska jokatapauksessa sen uusiminen oli edessä jossain vaiheessa ja maalata olisi kuitenkin pitänyt. Samalla saimme lisäeristystä. Olemme siinä onnekkaassa asemassa että talon ostaessamme se oli lähes alkuperäisessä kunnossa eikä muovia tai lasivilloja ollut. Itse olemme pyrkineet mahdollisimman hengittävään ja ekologiseen lopputulokseen. Ja veto talossa on vain hyväksi. Ainoastaan pesuhuoneessa on asianmukaiset vesieristykset ja tehokas tuuletus. Tsemppiä teidän remonttiin.
  -apris-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa minunkin on joskus tuo upea aaltopeltikatto vaihdettava :D jospa pärjäisi vielä pari vuotta.

   Poista
 7. Mulla sama homma edessä tänä kesänä. Tai itse asiassa pitäisi tehdä koko vintti asuttavaan kuntoon. Onneksi työskentelytilaa on enemmän, mutta hiiren kakkaa ja kuolleita kärpäsiä löytyy ällöttävän paljon. Tässä voikin jo pikku hiljaa alkaa ajatuksen tasolla valmistautumaan tuohon koitokseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valon ja tilan määrä tekee kyllä hommasta miellyttävämpää. Ihan helteillä tuota ei voi kyllä tehdä. Nytkin oli tosi kuuma.

   Poista

Blogger Template Created by pipdig