Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Pieni sieniviljelmä

Piha on viimeinkin vapaa lumesta ja vielä työpäivänkin jälkeen ihanasti lämmittävä aurinko on houkutellut joka ilta ulos hommiin. Päätin jo aikaisemmin keväällä luopua pihani suuresta koivuvanhuksesta, jotta valoa, tilaa ja vettä riittäisi enemmän muille. Halkohommista sain myös hyvän syyn perustaa pienen sieniviljelmän. Kiinnostaako sienten viljely?


Opin, että sienten kasvattamiseen sopivat parhaiten tämmöiset hiljattain kaadetut pöllit. Lukemani artikkelin mukaan ihanneläpimitta olisi kai 20cm, mutta omani ovat vähän ohuempia, varmaan 10-15cm. Mitä suurempi puu, sitä kauemmin sienillä menee kotiutumiseen. Valitsin kokeiluun koivulle sopivia lajeja, koivunkantosientä ja siitaketta. Koivunkantosientä en enää uskalla poimia metsästä samannäköisen myrkkynääpikän takia. Sieni on kuitenkin herkullinen!


Tilasin pikkuiset sienitapit Helsienen verkkokaupasta. Ilmeisesti Gifts from metsä Eric Puro myy myös välillä sienitappeja tapahtumissa, verkkokaupassa niitä ei tällä hetkellä näkynyt. Muitakin myyjiä varmasti löytyy jos sienten kasvatus kiinnostaa.


Sieniä kasvatetaan siis esimerkiksi ensimmäisen kuvan mukaisissa puupölkyissä, joihin porataan sienien valloittamia puutappeja. Reikä peitetään mehiläisvahalla tai vaikka ihan jesarilla. Yritin itse käyttää sulatettua steariinia. Puut laitetaan varjoisaan paikkaan. Ne olisi hyvä eristää maasta vaikka kivillä tai sienettömällä puulla, jotta väärät sienilajit eivät valloita tukkia. Satoa pitäisi tulla vuodessa tai parissa.


Samalla en voinut vastustaa kiusausta ja kokeilla osterivinokkaan kasvattamista sisällä kahvinporoissa. Osterivinokas on mielestäni sienimaailman sisäfilee ja ehdottomasti herkullisin sieni jonka tiedän. Jännittävää! Seuraavaksi kiinnostaisi omavaraisempi sieniviljely, jossa tarvikkeita ei tarvitsisi ostaa.


Muuten tontilla tapahtuu kaikenlaista ja kevätenergia näkyy varmasti myös täällä blogissa.
Työleiri kiittää, kuittaa ja toivottaa touhukasta pääsiäistä!

Terveisin, Stella

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

7 kommenttia

 1. Voi hitsi, kun toi sientenkasvatus pölleissä kiinnostaa! Noita kahvinporosieniä olen kasvattanut monia kertoja. Nytkin on taas yksi satsi tulossa.
  Pari satoa aina saan, mutta sitten niihin tuppaa tulemaan sellaisia pieniä kärpäsiä. Heitän ne sitten kompostiin ja tilaan uuden rihmaston. Täytyisi vähän kysellä, miten noi kärpästen tulon saisi estettyä ja onko kellään muulla vastaavia kokemuksia.

  Mutta siis kerrassaan mielenkiintoista touhua ja ihan sairaan herkullisiahan noi itsekasvatetut sienet ovat olleet!

  Mukavaa pääsiäisviikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin sientenkasvatus pöllyissä :D
   Joku muukin valitti jossain keskustelussa kärpäsistä, mutta luulin että niitä tulee vain ulos. Pitää katsoa miten näille käy.

   Poista
 2. Sienten kasvatus pöllyissä kuulostaa aikamoiselta seikkailulta :D Hah. Koivunkantosientä rohkaistuin keräämään ensimmäistä kertaa viime syksynä, ja voi juma, että pläräsin vielä kaikenmaailman sieniopuksia ennen kuin lykkäsin niitä muhennokseen. Sieniin tykästyneelle lapselle tein vielä ihan oman muhennoksen ilman koivunkantosieniä, vaikka olin moneen kertaan lajin jo varmistanut. Silti aina takaraivossa jyskyttää sienten kanssa se pahaenteinen "entä jos sittenkin?".

  Meidän pihallamme menee kaatoon ennemmin tai myöhemmin useampi koivu, kun kasvavat todella tiheään tuolla rannassa ja lampaatkin ovat montaa puuta jo järsineet. Voisi tosiaan kokeilla kantoihin noita vinkkaamiasi sieniviljelyjuttuja, kiitos paljon vinkeistä. Tietäisi ainakin varmasti, ettei tule popsineeksi myrkkynääpiköitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sieniä voi muissakin lehtipuissa kasvattaa kuin koivussa, itselläni nyt vain sattui sitä olemaan. Koivunkantosieni on toooosi hyvää, harmittaa ihan oma epävarmuus. Mitä enemmän olen katsellut kuvia siitä ja myrkkynääpikästä, sitä enemmän menin sekaisin.

   Poista
 3. Ohhoh, en ole tajunnatkaan, että sieniä voi tuollakin tavalla viljellä itse. Toivotaan antoistaa satoa!
  Olen joskus mökillä haudannut kantarellien perkuujätteet kevyeen multaan maaplänttin, jonka ympärillä kasvoi koivuja. Ei siinä mennyt kuin kaksi vuotta, kun oli jo suuri, keltainen sieniapaja omalla pihalla. Toivottavasti mökin nykyinenkin omistaja kerää sienet.
  Tarkkana saa kyllä olla lajien tunnistamisessa. Löysin syksyllä luultavasti herkullista kuusilahokkaa isot määrät, mutten uskaltanut poimia, kun se muistutti niin paljon toista myrkyllistä lajitoveria.
  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaista sienien "viljelyä" haluaisin itsekin kokeilla ja luoda omat salaiset sienipaikat. yleensä jätän juuriosan metsään ja poimimisvaiheessa, mutta lähteekö sieni kasvamaan mistä tahansa osasta?

   Poista
  2. Hyvä kysymys. Valtaosa perkuujätteistäni oli näitä sienten juuriosia. Luulisi, että ne osat tarvitaan. Ehkä leviäminen ja juurtuminen on myös sattuman sanelemaa. Aina ei ole aiemmille metsän sienipajille tullut uutta satoa, joinain vuosina taas on saanut kokea iloisen yllätyksen.

   Poista

Blogger Template Created by pipdig