Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Kasvata oma kombuchan alku

Näin helmikuun alussa pitäisi vielä vähän malttaa taimien kylvöjen kanssa. Onneksi muutakin voi kasvattaa kuin kasveja, nimittäin hyvää tekeviä bakteereja ja sieniä. Eräänlaista omavaraisuutta sekin. Voin kehua olevani pitkän linjan vatsavaivainen ja jos johonkin asiaan uskon, niin suoliston ja mielen suhteeseen, hyvässä ja pahassa.


Olen kirjoittanut blogiin aikaisemmin hapankaalista, kefiiristä, vesikefiiristä ja kombuchasta. Näistä hapankaali ja kombucha ovat suosikkejani. Kaupan kombuchapullot ovat jatkuvassa käytössä aika arvokkaita ja ekokauppojen aloituspakkaukset todella hinnoissaan. Kun lähikauppani juomahyllyyn ilmestyi suosikkivalmistajani Kellaripanimon inkiväärijuoma, päätin kokeilla kombuchasienen eli scobyn kasvattamista itse. 


Oli fiksua ostaa kaksi pulloa, niin edes toinen säästyi juomatta. Kippasin pullon sisällön puhtaaseen lasipurkkiin ja peitin purkin suun talouspaperilla tiiviisti. Valitsin kaupasta pullon, jossa näkyi pieni hentoinen ameebaa muistuttava sienen alku. Lukemani ohjeen mukaan sienen pitäisi lähteä kasvamaan ilman kummempia toimenpiteitä. Viikon jälkeen kyllästyin odottamaan ja lisäsin keitokseen muutaman ruokalusikallisen sokeria. Noin kolmen viikon päästä nesteen pinnalla oli tarpeeksi suuri sienen alku ja pystyin aloittamaan kombuchatehtailun. Kuvassa olen lisäämässä sientä sokeroituun teehen. Tästä kirjoituksesta löydät tarkemmat ohjeet valmiin juoman tekemiseen.

Jos suoliston hyvinvointia tukevat ruuat ja juomat kiinnostavat, voit kurkata jännittävän postaussarjani kaikki osat:

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

6 kommenttia

 1. Onpa mielenkiintoista! En olekkaan koskaan nähnyt noissa kaupan pulloissa sienen alkua. No, minä menin ja ostin sen aloituspakkauksen. Toisaalta se on kyllä jo maksanut itsensä monin kertaisesti takaisin. Kombucha on aikas kallista ostaa valmiina juomana ja minä olen jo tuolla sienelläni tehnyt monta satsia.

  Toi gefiiri kiinnostaa myös ihan hirveästi. Varsinkin maitogefiirin teko! Meikä kun ei ole tuolla Facessa, niin on aina vähän haastavaa löytää vinkkejä, mistä gefiirinsiementä mahtaisi saada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en tiedä mistä sitä saa ja enää en itse tee, kun maitotuotteet jäi pois. Pyydä jotain tuttua liittymään ryhmään ja lähettämään? Perinnehän on että alkuja jaetaan ilmaiseksi tai korkeintaan postareiden hinnalla. Voin minäkin alkua ryhmässä sun puolesta kysellä ja vaikka yhdistää lähettäjään sähköpostin avulla.

   Poista
  2. Täytyy kysellä joltain kaverilta, josko onnistuisi. Käännyn sinun puoleesi muuten! =D

   Poista
 2. Mä kyllä ostan kombuchaa silloin tällöin, mutta jos sitä haluaisi useammin, nämä vinkit ovat hyviä. Karma Kombuchan granaattiomena ja Kellaripanimon inkivääri ovat suosikkejani, ekan inkivääri on liian mieto ja jälkimmäisen inkivääri-sitruuna oli mulle pettymys. Karmassa lilluu kyllä tuota 'sakkaa' yleensä ihan kivasti. Hassua kun en ole koskaan pitänyt sienistä ja vältän niitten syömistä aika tehokkaasti, mutta tämä sieni miellyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläpäin tuota Karman ei kaupoissa näy ja ennen piti tuota Kellaripanimonkin juomaa ostaa kun oli Helsinkiin asiaa. Kerran kokeilin jotain ranskalaista versiota lounaalla ja humahti päähän niin että nauratti, taisi olla prosentteja vähän enemmän. Puhdistamon versiosta en pidä, eikä sitä voi oikein mun mielestä kombuchaksi edes sanoa.

   Poista
  2. No hei, tuo inkivääri-sitruuna muuten varmaan oli Puhdistamon. Eli ruksataan yli valinnoista, se oli ihan platkua. Karmaa olen nähnyt vain Ekolossa ja Ruohonjuuressa.
   Olen itse asiassa kesällä jossain yllättävissä paikoissa törmännyt kombuchaan. en tietty nyt saa päähäni että missä, mutta siis ei Hesassa.

   Hih, hauska tuo lounaskokemus.

   Poista

Blogger Template Created by pipdig