Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Käytä valtaasi tänä jouluna!

Raha on valtaa, sanotaan. 
Totta, mutta väitän että muutkin kuin miljonäärit voivat käyttää valtaansa ja joulu on siihen mitä parhain aika. Voisitko itse miettiä tänä jouluna rahankäyttöäsi ja valintojasi uusiksi? Tai tehdä edes pieniä muutoksia?


Suhtaudun jouluun ristiriitaisesti. Toisaalta pidän juhlan tunnelmasta todella paljon, toisaalta kuluttaminen ja kaupallisuus ahdistaa. Osana vihreämmän elämän remonttiani olen tehnyt muutoksia jouluuni. Muutama vuosi sitten kerroin perheelleni, etten osta lahjoja enää muille kun siskoni lapsille, enkä itsekään halua mitään, minulla on kaikki. Perheeni oli pöyristynyt, eikä toivettani oikein kunnioitettu, vaikka itse pidin pääni. Tänä jouluna havaittavissa on pientä taipumista molemmissa osapuolissa ja ilmeisesti itse tehdyt tai syötävät lahjat ovat sallittuja, katsotaan.


Lahjat ovat tietenkin vain yksi osa joulua ja joulunajan rahankäyttöä. Itse käytän valtaani joulunaikaan erityisesti ruokakaupassa. Kinkut ja kalat eivät päädy ostoskoriin, eikä ruokahävikkiä synny. Voimme käyttää roposemme monella tavalla ja päättää minkälaista maailmaa tuemme. Jos lahjan haluaa kuitenkin antaa, tässä muutamia ajatuksia, joita olen itse noudattanut viimeisten vuosien aikana.
 • Anna pitkäikäinen vastuullisesti tuotettu lahja tai vaihtoehtoisesti mieti helposti kierrätettäviä ja hävitettäviä tuotteita, vaikka paperista
 • Tee lahja itse
 • Anna aineeton lahja, sen ei tarvitse olla lahjoitus hyväntekeväisyyteen vaan ehkäpä konserttilippu, pieni matka tai hierontalahjakortti
 • Suomi on täynnä mielenkiintoisia yhdistyksiä, jotka tekevät hyvää työtä esimerkiksi luonnon tai eläinten eteen. Kannatusjäsenyys tai lahjoitus lämmittää mieltä, mutta monet yhdistykset myyvät myös kivoja ja hyvin suunniteltuja kannatustuotteita
 • Osta joululahja kirpparilta, käytettynä tai kierrätettynä
 • Kolua kaikki lähiseudun pienimmät ja sympaattisimmat joulumyyjäiset ja osta suoraan tekijöiltä tai tue serkun siskon kaiman lapsen luokkaretkirahastoa ostamalla tuotteita
 • Shoppaile ruokakaupassa, syötävä lahja on parempi kuin saajalle turha tavara
 • Älä osta mitään, anna aikaasi! Muista että jokaisella ostopäätökselläsi on väliä


Minkälaisia lahjaideoita lisäisit listaan?

Terveisin, Stella

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

11 kommenttia

 1. Loistavia vinkkejä! Meillä on tänä aineeton puuhajoulu johon lapset ovat saaneet toivoa lahjoikseen yhteistä tekemistä. Tällä hetkellä listalla on mm. koko perhe päiväksi laskemaan pulkalla, yhdessä uimaan ja elokuviin, tapanina ulos syömään, lumilinnan ja piparkakkutalon rakennus sekä lautapelien pelaaminen. Kaikki ovat ideasta ihan tohkeissaan. Paras lahja lapsillekin on aikuisten aika & läsnäolo (ja se että kaikilla on kännykät kiinni!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin ja tietenkin pikkuautoilla & petseillä leikkimistä! Uusia leluja ei tarvita kun vanhempien mukaantulo tekee leikistä heti jännittävän ja uuden 😊

   Poista
  2. Tosi mukavaa että teillä lapsilla on oikea joulumieli. Tuntuu että erityisesti koululaiset kokevat valtavaa painetta omistaa samanlaiset härpäkkeet ja tavarat kuin muillakin :(

   Poista
 2. Kuuluu tavallaan viimeiseen lahjavinkkikategoriaan, mutta lupaus esimerkiksi siivous- tai järjestelyavusta olisi varmasti monelle tervetullut lahja.

  VastaaPoista
 3. Sulla oli paljon hyviä lahjaideoita!
  Ite oon tehnyt mm siskoilleni lahjoiksi mm. jalkakylpysuolaa, pyykkietikkaa, kookos-sokerikuorinta-ainetta.. Purkit ja pullot hilloista ja mehuista yms.
  Kaikki menee käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaista itsetehtyä kosmetiikkaa olen saanut, mutten vielä itse tehnyt. Erityisesti kosmetiikkaa ostankin harvoin, koska moni antaa sitä minulle lahjaksi muutenkin. Ehkä olen sillä osastolla niin säälittävä kun kylppärissä on vain koirien shampoota että ystävät yrittävät auttaa :D

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä. Ja kannatan tuota linjaasi lahjojen suhteen, itsekin kolmikymppisenä lähdin toteuttamaan samaa muitten kuin ihan näitten lähimpien suhteen. Olen monena vuonna pyytänyt murulta lahjaksi juuri kodittomien koirien hyväksi lahjoitusta omantuntonsa mukaan, itse ostan hänelle yleensä jotain käytännöllistä ja mukavaa. Välillä esitetään toiveita, monena vuonna ei ole vaihdettu keskenämme lahjoja ollenkaan, kun ei viitsi väkisin keksiä jotain. Hänen lapsilleen on kyllä aina ostettu lahjat: esim. leffalippuina ja heidän toiveittensa mukaan jokin tavara, tai ihan karkeasti annettu rahana. Kun ei muuten ostella koko ajan jotain, joulu (ja teinien synttärit) ovat sitten minusta ihan luontevasti muutaman lahjan aikaa meillä. Tuntuvat meillä tottuneen tähän pienemmän kulutuksen malliin ihan kivasti tässä vuosien mittaan. :)

  VastaaPoista
 5. Ei muuta kommentoitavaa, kuin että toivon Stellalle oikein hyvää joulua ja onnellista ja kirjoitusinspiraationtäyteistä uutta vuotta! Kiitos vuoden 2018 teksteistä.

  VastaaPoista
 6. Juuri näin. Olen itse ihan samalla tiellä. Eritoten annan syötäviä lahjoja ja nykyisin jopa kirpparilta löytyy uudenveroista tavaraa, jolloin käyttötarvikkeita voi löytää sieltäkin eikä tarvita upouusia. Tärkein oma ohjenuorani kuitenkin on, että pyrin sopimaan läheisten kanssa, ettei lahjoja anneta lainkaan! Joulun tunnelma ja yhdessäolo nousevat paremmin päätavoitteeksi, kun keskiössä ei ole tavarahärdelli. Omille lapsille lahjojen antaminen on vähentynyt vuosi vuodelta ja hyvin he ottavat sen, kun ovat jo isoja. Ne, mitä annetaan, ovat enemmänkin aineettomia elämysjuttuja tai välttämättömiä käyttöasioita, joiden päivittäminen tarkoituksella ajoitetaan jouluun. Uudet sukupolvet eivät onneksi ole tavaran perään!

  VastaaPoista
 7. Meillä oli suvun ja ystävien kanssa vääntöä tuosta samasta asiasta. Mutta minä olen aina ollut sellainen, joka tykkää lahjoja antaa. Ja annan yhä edelleen! Enkä piruuttani ja muita kiusatakseni, vaan ihan silkasta muistamisen ilosta. Minusta on ihana keksiä, mitä voisi tehdä läheisiään ajatellen. Yleensä meillä lahjat aikuisille on jotain, minkä pystyy hävittämään, syömällä, juomalla, polttamalla tai muuten vaan käyttämällä. Itse tehtyjä lahjoja; hilloja, viiniä, likööreitä, kynttilöitä, saippuaa, villasukkia, jne..

  Lapsille ostan jotain tosi mieleistä, mitä he ovat toivoneet. Kuuntelen yleensä koko vuoden pilttien juttuja ja poimin sieltä ideoita. Mutta toki lapsillekkin voi tehdä jotain. Tänä vuonna lähti yhteen perheeseen itse tehtyä muovailuvahaa, ohjeen kera. Kummipojalle lähti valkaistu supikoirankallo ja siihen tehty teline. Poika oli itse ollut mukana jahdissa ja tiedämme tämän olevan mieluinen lahja hänelle.

  Ihanaa joulunaikaa sinulle!

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig