Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Kalkkimaalia lattiaan puulle ja betonille

Olen perinnemaalien ja hengittävien materiaalien puolestapuhuja, mutta samalla myös äärimmäisen utelias uusien juttujen suhteen. Taloni on jo valmiiksi sekoitus uutta ja vanhaa, ja yhdistelen myös omassa remontissani perinnerakentamista uuteen aina kun se on mahdollista, eikä ole vaaraksi talolle. Jos sinua kiinnostaa helppo ja nopea kalkkimaali puulle ja betonille, tässä yksi vaihtoehto.
Rust-Oleum Chalky Finish lattiamaali saatu ilmaiseksi


Pikkuruisessa mökissäni on purettu ahtaita oviaukkoja isolla kädellä avarammaksi. Olin ajattelut säilyttää uuden ja vanhan puolen erottavan oven paikallaan, mutta tykästyin tilaan ilman ovea niin paljon, että eteinen sai jäädä avoimeksi. Kolmen koiran kanssa eteisessä tarvitaan tilaa valjaiden pukemiselle ja riisumiselle sekä tassujen pyyhkimiselle. Pelkkä tapetti ei käy, vaan päädyin kokeilemaan puolipaneelia, joka kestää turkkien kuravesiroiskeet hyvin.


Eteisen katosta löytyi levyjen alta kierrätettyä lattialautaa. Päätin jättää laudan näkyviin. Kirjava tummanruskea lauta kaipasi kuitenkin rauhallisempaa väriä pintaansa. Sain kokeiluun purkin lattioille tarkoitettua Rust-Oleum Chalky Finish maalia. No katossani ei kävellä, mutta ylöspäin työskentely on niin ikävää, että halusin maalin joka:
 •  ei kaipaa esitöitä, vaan toimii vanhan maalin tai lakan päällä 
 •  peittää jopa yhdellä kerroksella ja on riittoisa
 •  on niin hajuton, että asuminen samassa tilassa onnistuu
 •  kuivuu nopeasti ja on helppo maalata


Rust-Oleum Chalky Finish lattiamaali täytti kaikki nämä ehdot paremmin kuin hyvin. Rauhallinen vähän kylmä keskiharmaa korostaa vihreää tapettia kauniisti. En ole itse lähtenyt kalkkimaalibuumiin mukaan, enkä osaa arvioida miten paljon kyseinen maali muistuttaa muita markkinoilla olevia "kalkkimaaleja". Maalin pinta on matta, mutta ei niin karhea että lika ja tahrat näkyisivät erityisen hyvin. 


Hyvät kokemukset katon kanssa saivat minut kokeilemaan samaa maalia myös lattiaan. Eteisen lattiassa on minun ja apumiehen tekemä betonivalu ja kyseinen maali sopii nimenomaan puulle ja betonille. Eteisessä maalilta kaivataan koiraperheessä ihmesuorituksia, mutta noin kuukauden käytön jälkeen pinta on pysynyt hyvänä. Harmittaa vain vietävästi, että betonivalu meni muuten aivan mönkään ja uusi lattia on halkeillut pahasti. Valmistajan mukaan Rust-Oleum Chalky Finish lattiamaali on muoviton. Parasta tässä maalissa on ehdottomasti nopea kuivumisaika. Mikään ei ole niin ärsyttävää asumisen kannalta (erityisesti eteisessä) kuin lattiamaalin pitkä kuivmisaika. Ennestään maalaamattomalle betonille tehty pinta kuivui silmissä ja puupintakin tunnissa. Purkin tietojen mukaan maalatun huoneen lopullista käyttöönottoa kannattaa odottaa kuitenkin vuorokausi.

Terveisin, Stella 

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

5 kommenttia

 1. Nonih, kannatti istahtaa läppärin äärelle kun sai heti kiintoisaa luettavaa. Hienolta näyttävät nuo maalatut pinnat, jotenkin eläviltä. Tuo vaaleanharmaa kyllä korostaa tapettia kauniisti. Katsoin tosin ensin kuvat ja luulin, että väri oli vaaleanvioletti. :) Vanhoissa taloissa on niin hauskaa juuri tuo kerroksellisuus ja minä aina ilahdun kun talon rakentamisessa on sovellettu ja tultu toimeen niillä materiaaleilla mitä on. On kiva kuulla, että tuolla merkillä on lattiamaalejakin!! Olen käyttänyt muutamaa Rust-Oleum Chalky Finish-kalustemaalia ja käteviä ovat olleet. Nopeasti kuivuvat ja hajuttomat, ja purkin kylkeä lukemalla tulin lopputulokseen, että muovittomia ja jopa suht myrkyttömiä ovat. Ja omaan makuuni sopivia värejä.

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, harmaa on väri mikä on tosi vaikea saada toistumaan oikein kuvissa ja vieressä olevat värit muuttamat sitä kovasti. Olen aikaisemmin tykännut sellaisesta vähän vihreään taittavasta harmaasta, tämä on kylmempi, mutta juuri tapetin kylmemmän vihreän kanssa pelaa hyvin yhteen.

   Poista
 2. Ymmärsinkö tosissaan oikein, ettet käsitellyt katon puupintaa mitenkään ennen tällä kalkkimaalilla maalaamista? Et edes pessyt tms? Meillä on vanha maalattu panelointi katossa ja melkeinpä kaikki kattomaalit vaativat, että vanha pinta rapsutetaan pois, mikä on ihan älytön homma. Olisin valmis maalaamaan vaikka kaksikin kertaa kattopinnan, jos vain säästyisi tuolta pohjatyöltä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjasin suurimmat pölyt pois, en tosiaankaan jaksanut pestä. Ylöspäin työskentely pyörryttää heti (niska jumissa). Jos allaoleva maali on kiinni, ei minun mielestäni mitään tarvitse tehdä.

   Poista
  2. Upeaa, olet tyylitajuinen, mutta eikö seinän ja katon rajaan kuuluisi/olisi kaunis ja viimeistellyn oloinen laittaa kapea lista?

   Poista

Blogger Template Created by pipdig