Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Zero waste kranssit

Ärsyttääkö zero waste-trendi sinua? Minua taitaa vähän ärsyttää, vaikka asia termin takana onkin hyvä ja jätteettömyys erityisen tärkeää muistaa näin joulun alla. Tein pihalleni muutamia täysin maatuvia koristeita apunani ainoastaan kotoa löytynyt hamppuvanaru. Haluankin rohkaista myös muita tekemään tämän vuoden joulukranssit itse ilman ikävää rautalankaa ja ostotarvikkeita. 


Työskentelin nuorempana vuosikaudet kukkakaupassa ja opin että niinkin ihana asia kuin floristiikka ja miltei kaikki siihen liittyvä, on oikeastaan todella epäekologista. Iso osa tavarasta tulee Hollannista, mutta sinne kukat ja tarvikkeet ovat matkanneet Afrikasta ja Aasiasta. Kukat kestävät todella lyhyen hetken ja moni kukkakauppa tuottaa suuret määrät viherjätettä ilman kompostointimahdollisuutta.

 

Ostan itse silloin tällöin reilun kaupan markettikukkia, mutta täydennän niitä aina oman pihan ja luonnon kasveilla. Kotimaisia leikkokukkia on tulppaanin lisäksi huonosti saatavilla. Näin joulun alla kotimaisia sipulikasveja saa ruukussa. Jos joulukukkailun ja koristelun haluaa viedä vielä astetta vihreämpään suuntaan, kelpo materiaaleja löytää omalta pihalta tai lähimetsästä.


Varpujen ja havujen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Maahan pudonneita oksia ja käpyjä sen sijaan saa kerätä. Erityisesti hakkuualueilta, ojista ja sähkölinjojen alta olen tarvikkeita saanut ottaa aina kysyessäni. Omalta pihalta saattaa myös löytää yhtä jos toista käyttökelpoista. Olen erityisen ihastunut liljojen taipuisiin pitkiin lehtiin, joista saa punottua hauskoja palmikoita. Myös heinästä saa hyviä kranssipohjia.Kranssien tekokoristeet joutuvat helposti lintujen avustuksella luontoon ja mielestäni onkin järkevää välttää kaikkea rikkoutuvaa muovia puutarhassa. Rautalanka tekee kransseista myös hankalaa sekajätettä, sillä harva taitaa jaksaa purkaa tekeleitään. Rautalankaa ei kuitenkaan tarvita, vaan pienemmät kranssit pysyvät koossa yhden talven, minkä tahansa kotoa löytyvän nyörin tai vaikka villalangan avulla.


Jos kranssien sitominen tuntuu liian hankalalta, olen itse usein tehnyt myös tämäntyyppisiä kimppuja, jotka onnistuvat satavarmasti ihan kaikilta.

 


Terveisin, Stella
Lue lisää kädentaitoihin liittyviä kirjoituksia täältä.

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

21 kommenttia

 1. Onpa kiva idea! Eikun metsään vaan. :)

  VastaaPoista
 2. Zero waste ei kyllä ärsytä yhtään ;) ja nämä sun koristeet on ihania! Olen yrittänyt joskus samaa, mutta mun tekeleistä ei tule jostain syystä noin hienoja :D Kivoja ideoita, ehkä kokeilen vielä joskus :) -Suutarin lapsi -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näiden niin hienoja tarvitse ollakaan, itse olen vähän lennokkaamman tyylin ystävä. Minua ärsyttää että zero waste trendin avulla myös myydään juttuja suurella rahalla, esim. kaikenmaailman lasikippoa ja kappoa jota moni ei kuitenkaan käydä kestävästi.

   Poista
  2. Totta - meidät on hyvin koulittu siihen, että ostamalla jonkun härpäkkeen voi ratkaista kaikki ongelmat! On välillä vaikea taistella tuota vastaan. Oikeasti suurimmalla osalla meistä on kaapit täynnä kaikkea kippoa ja kuppia, mitä zero waste- elämässä tarvitaan. Yhdestä ostoksesta olen kyllä iloinen: ostin lasisen suihkepullon, johon tein hiuskiinnettä. Näin pääsin eroon ongelmajätteeseen kuuluvista tyhjistä hiuslakkapulloista. KOirakin inhosi hiuslakan halua ja sai hepulin aina kun otin lakkapullon käteen. Tämä omatekoinen kelpaa koirallekin :)- suutarin lapsi -

   Poista
 3. Minuakin ärsyttävät tuommoiset trendisanat, zero waste ja mindfulness ja mitä niitä on, vaikka asiat itsessään hyviä ja kannatettavia ovatkin. Tuommoisia luomukoristeita voisin kyllä ilokseni väkertää :) Muovitörkyä minäkään en pitkin pihojani halua, tuollaiset olisivat paljon parempia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kaipa ihmiset ovat sellaisia että "maalaisjärki" pitää paketoida jonkun trendin alle, että kiinnostumme siitä.

   Poista
 4. Vau! Onpa upeita kransseja. Onneksi omalla pihalla on kesän jäljiltä kukkapenkit koskemattomina, sieltä varmaan löytyy kranssipohjaan tarpeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet kuivuneet kukat toimivat oikeasti tosi hyvin erilaisissa kimpuissa ja kransseissa.

   Poista
 5. Kivoja ideoita. Taidanpa ottaa kokeiluun. Mutta kyllä ihminen laiska on, jos ei jaksa rautalankaa pois vääntää keväällä tekeleistään.....mutta lienee totta monen kohdalla. Ja ei kun pihaan pyllistelemään ja materiaalia etsimään.
  t. apris

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti sitä rautalankaa ja kaiken maailman härpäkettä tulee rullattua niin paljon ettei poisottaminen käy hetkessä. Näitä näkee kaatopaikalla, mutta olen löytänyt jopa metsästä mihin jotkut dumppaavat puutarhajätteensä.

   Poista
  2. No niin se taitaa olla. Yritän vain jaksaa uskoa ihmisiin, että yrittävät enemmän. Pettymykseksi taitaa jäädä. Voin vain kuvitella kuinka pahaa jälkeä rautalankahäkkyrät tekevät luonnossa eläimille. Voi meitä ihmisiä, kyynel...kyynel
   -apris-

   Poista
 6. Kiva idea näin talvea odotellessa, vaikka ikuinen syksy toisaalta miellyttää. Ensi viikonloppuna päästään taas 'maalle', joten siellä löytyy pihalta aineksia kransseihin. Tässäkin kierrättäminen tosiaan toimii lisäapuna, meilläkin on siivouskomerossa säästössä kaikenlaisia kivoja naruja ja rautalangan pätkiä, joita on tullut eri suunnilta. Suosikkini ovat Saiputin saippuoitten ympärillä olleet pellavanarut (vai hamppuako, nyt en muista), jotka tuoksuvat hyvältä vielä pitkään.

  Mitä tulee näihin inhokkitrenditermeihin, luulen että osa ihmisistä tarvitsee aina jotain viihdyttävää ja elämyksellistä kaikkeen mitä tekevät. Meille lopuille ne ovat sitten vaan luonnollinen osa arkea. Enkä kyllä ihan äkkiä kaikesta jätteestä pääse eroon itsekään, ikävä kyllä, mutta aika paljoon voi vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllähän nämä trendit nostavat ihan hyviä asioita esille, mutta on jännä että tarvitsemme trendin käyttääksemme maalaisjärkeä :D

   Poista
 7. Kyllä, pakko myöntää, että vähän ärsyttää. Ylipäätään kaikki tuollaiset jutut, jossa otetaan joku iänkaikkisen vanha tolkun asia ja sitä kaupataan uutena ja ihmeellisenä, ja yhtäkkiä kohkataan joka tuutista, saavat vähän karvat nousemaan pystyyn. Mutta toisaalta, eipä se ole minulta pois... Sara tuossa yllä kommentoikin ihan hyvin, että ehkä joillakin on tarve etsiä ihan arkisistakin asioista jotain elämyksellistä. Mulla itselläni menee vain pasmat sekaisin jos elämä on yhtä elämystä :D

  Mitä joulukoristeluihin tulee, hyvin voisin sun inspiroimana tehdä tuollaiset joulukoristeet vaikkapa tallin ja lampolan oviin. Harvoin isompia koristelen, jouluvalot laitan ja kynttilöitä poltan, jos hirveästi siitä vielä alan koristeita ripustella niin olen kuin Uuno Turhapuro, joka ei saa kuusta vietyä vielä heinäkuussakaan kämpästä ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih kiitos. Ja pakko mainita, että meillä on syyskranssi ja talvikranssi ja kesällä ei mitään. Sama kranssi voi olla ovessa koko vuodenkin, jos en vaan saa aikaan vaihtaa...Yksi itsetekemä vuosia sitten oli monta vuotta putkeen ovessa, kunnes hapertui kasaan. Samasta syystä minimikoristeet jouluna. Mutta Stelan inspiroimana voisin koittaa tehdä tytärpuolen kanssa pari tuoretta. :)

   Poista
  2. Niin, mun mielestä tälläiset luontojutut ei ole kovin jouluisia, olkoot vuoden ympäri.
   Tuo on oikea asenne, se ei ole minulta pois. On ollut myös hienoa huomata että joskus trendeistä tulee osa meidän kaikkien elämää ja "valtavirtaa". Esimerkiksi lihan vähentäminen ja vegaanius on trendi josta tämä ituhippi ei voisi olla onnellisempi, toivon että trendi jatkuu ikuisesti.

   Poista
 8. Ymmärrän sen ärsytyksen, kun sinänsä toimivan asian äärelle aletaan rakentaa kaupallista konseptia. Olen huomannut saman bokashi-kompostiin liittyen: toimiva juttu, mutta ei oikeasti edellytä kymmenien eurojen sankoja eikä lainkaan niin suuresti eroa tavallisesta kompostoinnista kuin asiaan liittyvää tavaraa kaupittelevat tahot antavat ymmärtää. Erosin bokashiin liittyvästä Fb-ryhmästä, kun se ärsytti enemmän kuin antoi. En tarvitse kompostointiin mitään vertaistukea enkä laita siihen yhtään ylimääräistä senttiä rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu minäkin olen tässä miettinyt kirjoitanko bokashista, palaanko siihen, pyydänkö yhteistyökumppaneita mukaan... Systeemissä on paljon hyvää, mutta kyllä mullekin ryhmän keskustelut alkoi menemään jossain vaiheessa yli, enkä enää ymmärtänyt onko se suurinpiirtein jo lääke syömpäänkin.

   Poista
 9. Kerrassaan kivoja tekeleitä ja tällainen tumpelokin voisi osata kimpun nykäistä kasaan.

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig