Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Tapettitilkkutäkkiseinä

Mökkiini tulijaa on vastassa melkoinen tilataideteos, tilkkutäkkiseinä tapeteista, jonka esteettisyydestä voidaan olla montaa mieltä. Aikaisemmat seinäni ovat onnistuneet paremmin. Voin siis kokemuksen syvällä rintaäänellä kertoa miten seinä kannattaa ja EI kannata toteuttaa, jotta onnistut omasi kanssa.


Olen tehnyt samantyyppisen seinän aikaisemmin pinkopahville ilman suurempia ongelmia. Toki pinkopahvi löystyy liisterin kosteudesta, mutta niin tekevät paperitapetitkin. Kuivuessaan pinnasta on aina tullut tasainen. Nyt tapetoin ohuelle huokolevylle ja se tuntui elävän aivan eri elämää tapettien kanssa esiliisteröinnistä huolimatta. Tapetteihin jäi paikoitellen pieniä kupruja. Ehkä koko pinta olisi pitänyt esitapetoida.

Varmuuden vuoksi olen tehnyt seinät aina useassa erässä, niin että alempi kerros ehtii kuivua kunnolla. Seinän voi tietenkin tehdä myös kerralla neliön muotoisista paloista säännölliseksi, mutta se on tylsää. Itse pidän tästä kollaasityylistä enemmän.


Aloitan yleensä hahmottelemalla alimmaksi suurimmat palat, tapetit joita on eniten ja jotka ovat ehkä sellaisia ettei niiden tarvitsekaan jäädä näkyviin. Laitan suuria paloja erityisesti kohtiin joita ei katsota, lattianrajaan, hankaliin nurkkiin ym.

Kauneimpia paloja on yleensä vähiten. Jos käyttää kirjan sivuja upeita kuvia voi olla vain yksi. Päätän jo heti alussa mitkä kuvat ja palat haluan näkyviin ja laitan ne syrjään odottamaan viimeistä kerrosta. Kauniita paloja voi ajatella melkein tauluina. Suunnittelua helpottaa jos huoneen kalustevalinnat ovat tiedossa, näin eivät parhaat kuosit jää vahingossa piiloon.


Suurimman mokan tein tapettien valinnassa. Käytössäni oli niiiiin suuret määrät kivoja tapeteja, että halusin käyttää ne kaikki. Virhe! Vaikka pidänkin väreistä ja villistä menosta, osa kuoseista pomppaa kokonaisuudesta liikaa silmille tai ei muuten hengeltään sovi yhteen.

Lämmin suositukseni onkin mallailla tapetteja yhteen ennen seinään liisteröintiä. Pelkästään keltaiset tapetit tai pelkästään ruskeat tapetit voivat näyttää ankealta, mutta omalla kohdallani keltaisen ja vihreän sävyt pienellä määrällä punaisia pisteitä olisi esimerkiksi toiminut parhaiten. Onneksi tämän tyyppistä seinää voi jatkaa loputtomiin ja minäkin voin piilotella huonoja värivalintoja parempien alle.

Olen tehnyt tilkkutäkkipintoja perinteisillä liistereillä ja muovia sisältävillä. Molempia olen laittanut myös tapetin päälle hyvin tuloksin. Se helpottaa työskentelyä hurjasti, kun roisteita ei tarvitse varoa. Hyvin tummissa mattapintaisissa tapeteissa liisteri voi vähän näkyä, mutta ei sitä kukaan tästä sekamelskasta huomaa. 

Tässä seurassa sähkökaappikin alkaa näyttämään söpöltä (ja ei pelkoa, sähköjohdot ovat turvallisia). Seuraavaksi remontti jatkuu eteisen ja keittiön parissa, jännää.

Terveisin, Stella


Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

9 kommenttia

 1. Mikäs vika kollaasissa, ei minusta mikään. Ja kauniita värejä. Kun en itse ole niin voimakkaasti tapetti-ihminen, nuo kasvikuvat ym. tuovat musta hauskan lisän seinääsi. Olen aina tykännyt erilaisista kasvikirjoista ja etenkin niistä joissa kaikki kasvin osat on kuvattu. Just eilen näin eräässä suosikkiblogissani kuvan leikkuulaudasta jossa oli juuri sellainen kasvikirjamainen kuva.

  Kiva joskus lukea myös postauksia siitä, miten jonkin jutun olisi voinut tehdä toisinkin. Olen itse aika kärsimätön ihminen perusluonteeltani, silloin kaikki ei aina myöskään mene niinkuin Strömsössä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olen myös aika kärsimätön ja teen monesti juttuja sen kummempia suunnittelematta (tai vaikak mittaamatta). Kerran maalasin esimerkiksi tosi hienon kuvan vanhan arkun sisäkanteen. Siinä kun laittelin kantta takaisin paikalleen huomasin että kuva oli väärinpäin :D Uusiksi meni.

   Poista
 2. Hienolta näyttää mun mielestäni! Itse kun joutuu miettimään budjetteja pitkään ja hartaasti, olen joskus myös tapetointi lahjapaperilla. Kunhan valkkaa oikean paperisen paperin, tulee lopputuloksesta aika makee! Ja edullinen verrattuna tapetointiin! Ja jos mieli muuttuu, ei usean sadan euron tapettiseinää viitsi alkaa tapetoimaan uudestaan päälle, mutta lahjapaperiseinässä häviö on muutaman kympin luokkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh lahjapaperit sopisivat kyllä tosi hyvin tähänkin. En ole itse ikinä laskenut kumpi tulisi halvemmaksi :D

   Poista
 3. Onpa hieno! Mietin samanlaisen tekemistä tapettinäytteistä lapsen naulakon taakse, ei näkyisi kurat niin helposti seinässä ja olisi helpompi pyyhkiä (jäi silloin tekemättä ja lapsonen ei ole enää hiekkalaatikkoiässä). Nuo kirjojen sivut ovat hauska lisä, tuovat mielenkiintoa ja väriä seinään. Jaan tämän idean tuonne Kiepauksen fb:n :)

  VastaaPoista
 4. Juuri nuo kirjojen valikoidut sivut tuovat oman mausteensa tuohon seinään, kiva, tykkään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana! :)Kiitos hyvästä ideasta! Kas,kun en ole itse hoksannut käyttää kaikkia ihania tapetinpalasia vaikkapa eteisen seinälle,mutta ehkäpä kokeilen kunhan saan aikaiseksi..
   Mukavaa viikonloppua!:)

   Poista

Blogger Template Created by pipdig