Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Talvivalkosipuleiden istutusaika on juuri nyt!

Oletko ikinä syönyt täällä viljeltyjä tuoreita valkosipuleita loppukesästä?
Jos et, toivon että tämän kirjoituksen jälkeen innostut kokeilemaan niiden kasvattamista itse. Lupaan että se kannattaa!


Loppukesän tuoreet valkosipulit ovat todellista arjen luksusta. Niiden tuoksu ja maku on jotain aivan muuta kuin kuivan surullisen säilössä kököttäneen valkosipulin. Olen huomannut ettei tuota herkkua saa kovinkaan monesta kaupasta ja silloin kuin kotimaisia valkosipuleita löytää, on hinta aika suolainen. 

On omituista että Venäjän puolella valkosipulin kasvattaminen on paljon yleisempää ja jokaiselta aukiolta voi löytää valkosipulimummon. Kyllä, olen raahannut Viipurista ja Pietarista kotiin suuret määrät valkosipuleita kasvattaakseni niitä kotona. Monien muuttojen takia harrastuksessani on ollut nyt tauko ja tilanne oli korjattava.


Turvauduin Hyötykasviyhdistyksen hyväksi havaittuihin valkosipuleihin. Aikaisemmin olen mysteerivenäjäntuliaisten lisäksi kasvattanut Aleksandra- ja Kodaver-valkosipuleita. Tänä vuonna kuiva kesä on vaikeuttanut valkosipulin viljelyä tiloilla ja sain käsiini vähän toisenlaisen kattauksen. Olen innoissani!


Mielestäni talvivalkosipuli on helppo kasvatettava. Se istutetaan eteläisessä Suomessa nyt lokakuussa ravinteikkaaseen maahan. Ideana on, että kynnet ehtivät kasvattamaan juuret, mutta eivät vartta. Sadosta pääsee nauttimaan heinä-elokuussa. Minulla valkosipulit ovat viihtyneet kasvulavassa hyvin, mutta muistelen yhtenä vuonna lähellä reunaa olevien sipuleiden kuolleen talven aikana.

Talvivalkosipulit ovat alussa vähän hintavampi investointi, mutta seuraavina vuosina komeimmista kynsistä tai itusilmuista saa kasvatettua uusia sipuleita. Väitän että vähän huonosti onnistunut oma valkosipuli on silti sataa kertaa parempi kuin kaupan kiinalainen valkaistu sipuli tai pikkuriikkinen luomuvalkosipuli.


Toivotaan ensi vuodelle parempaa sateisempaa kesää. Ehkäpä valkosipuleitakin olisi enemmän myynnissä. Haluan palauttaa klassikkosipuli-Aleksandran takaisin kasvimaalleni.

Oletko itse kokeillut talvivalkosipulin kasvattamista?

Terveisin, Stella

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä

SHARE:

7 kommenttia

 1. Minä olen vajaat kymmenen vuotta kasvattanut valkosipulia ja se on kyllä todellista herkkua! Olen myös tuonut Virosta istukassipuleita, mutta niiden koko jää minulla ainakin aika pieneksi. Mutta sitten löysin yhdeltä kirppikseltä noita Alexandroja ja niitä olen nyt lisännyt. Tänä vuonna tuli satoa niin paljon, että riittävät kyllä varmaan koko talveksi.

  Niin kuin sanoit, en muista koskaan edes mummuloissani olleen valkosipulia kasvamassa. Jotenkin aina ajattelin sen olevan joku etelän elävä, mitä ei edes täällä voi kasvattaakkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monen hyötykasvin kohdalla huomannut että niiden viljely on vain Suomessa jotenkin jäänyt, vaikka ovat Venäjällä ja Virossa ihan yleisiä juttuja. Onneksi asiaan voi itse vaikuttaa viljelemällä ja säilyttämällä tätä perinnettä.

   Poista
 2. Hyvä postaus. Minä olen kasvatushommissa aika noviisi, mutta ensi syksynä voisin kokeilla valkosipulia. Se kun on parhaimmillaan niin hyvää. Kasvimaa on tarkoitus laittaa vasta ensi keväänä, ja sekin ajatus syntyi ikään kuin vahingossa. Taistelin tänä kesänä levinneen rusopajuangervon kanssa ja alta paljastui suorakaiteen muotoinen alue aivan hurjan hyvännäköistä multaa. Ilmankos tuo pensas on päässyt rehottamaan! (Jätin pensasta hieman paikalleen, kun kuusen pintajuuria oli niin lähellä. Ja tiedä vaikka pensaasta olisi joskus iloa muuaalle siirrettynä.)

  Toivotaan ensi kesästä sateisempaa, itse ihan ahdistun liiasta kuivuudesta. Jospa myös valkosipuleita olisi sitten runsaasti tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin joku pajuangervo valtaa kovasti pihaa kun olen ollut vähän hellämielinen sen kanssa. ensi vuonna pitää käydä taistoon. Toivotaan todella parempaa kesää!

   Poista
  2. :) Juu nämä kaikenmaailman angervot kyllä kestävät taiston, ne tunkevat hetimiten uutta tilalle! (Meillä on kahta eriväristä pihalla.) Aiemmin olin ihan yliherkkä mm. puitten oksien riipimisen suhteen ja mieluummin yhä jätän kukkaset kasvamaan maahan. Mutta kun on pitänyt harventaa pikku puustoa ja hiukan isompaakin, on mun hellämielisyys pakostakin vähentynyt.

   Poista
 3. Valkosipulia ensimmäisen kerran laitoin viime syksynä maahan ja nyt on syöty... namskis. Uudet kynnet maassa ja sipuliletti tehty talveksi. Maku on todellakin jotain aivan muuta kuin kaupan :)

  VastaaPoista
 4. Mä oon kanssa kasvattanut näitä ja on tullut tosi mehukkaita kynsiä verrattuna kaupan kuivakkaisiin kynsiin. Semmoinen 100 kpl oli hyvä määrä kahden hengen talouteen, mutta enemmänkin voisi istuttaa. Yritän myös tänä vuonna laittaa palstalle tulemaan, kunhan vaan kerkiää.

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig