Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Pihapiirin unohdettu aarre

Pihan laidalla, vähän naapurin puolella, nököttää pieni kumpu piippuineen ja ruskea tonttuovi. Kun ostin taloni, tuo pikkuovi oli revitty auki, piipun osat potkittu hankeen ja kaikkialla oli lasinsiruja hajotetuista pulloista. 

Suljin oven, palautin pihalta löytyneen piipun hatun paikalleen ja jätin maakellarin yli vuodeksi odottamaan parempia aikoja. Ehkäpä nuo paremmat ajat alkavat nyt. 


Kirjassa Omasta maasta, Omavaraisen puutarhurin käsikirja Granefelt ja Linde toteavat että kasvimaaviljely pitäisi aloittaa ketjun loppupäästä ja suunnitella ensin mihin sato säilötään. Noh, omat viljelmäni ovat vasta pieniä, mutta maakellarin olemassaolo vaikutti ostopäätökseeni, koska tiesin haluavani tulevaisuuden sadolle säilytyspaikan.


Kurkataampa sisään. Kellarissani on eteinen ja sen takana isompi tila toisen oven takana. Lattia on betonia, mutta seiniä ja kattoa on jälkikäteen lisäeristetty styroksilla. Pilkkopimeästä tilasta otetut kuvat eivät oikein onnistuneet. Kovin aktiivisessa käytössä kellari ei ole vuosikausiin ollut, näköjään vettä siellä on pidetty ja joskus mehuja. Kellari on pikku poikien tuhotöitä lukuun ottamatta säästynyt hyvin muilta kutsumattomilta vierailta. 


Jos totta puhutaan, kellareissa on aina ollut jotain pelottavaa ja siitä syystä tämäkin koppero on saanut odottaa kunnostustoimia aika pitkään. Edessä on kunnon siivous ja uusien hyllyjen teko. Taidan jättää styroksit paikalleen, koska uskon että ne on laitettu syystä. Kuten monissa näkemissäni kellareissa, tästäkin puuttuu putki tuloilmalle, vaikka katolla onkin aukko. Ehkäpä teemme oviin muutaman ilmareiän. 


Tänä talvena laitan kellariin vain muutamia kaupan vihanneksia ja hillopurkkeja kokeillakseni miten tila toimii. Jäätyyköhän kaikki heti ensi pakkasilla? Katsotaan miten käy. Onko sinulla käytössä vanhaa maakellaria?

Terveisin, Stella
Huomasithan, että julkaisen postauksen nyt myös maanantaisin

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
Seuraava kausikirje lähetetään ensi sunnuntaina 7.10.

SHARE:

17 kommenttia

 1. Tässä uudessa kodissa on maakellari ja jos ensikesänä saan aikaiseksi perunamaan ja isomman kasvimaan sinne voisi säilöäkkin jotain. Nyt mehut ja hillot mahtuivat pakkaseen ja jääkaappiin. Ja lavoilla kasvatetut juurekset ym. On syöty jo aikoja sitten. 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kun tuo mökki tulee olemaan niin pieni, ettei sinne mahdu suuren suurta pakkasta ja jääkaappia, maakellari kiinnostaa erityisesti. Ajattelen myös että on ihan hyvä olla sähköttömiä säilytyspaikkoja, ikinä ei tiedä milloin pakastin pettää tai lumimyräkkä vie sähköt.

   Poista
 2. laita pakkasvahti niin ei pääse jäätymään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mutta sellainen vaatii sähköä ja sitä ei ole mahdollista nyt vetää.

   Poista
 3. Olemme tänä syksynä ottaneet käyttöön vanhan maakellarin, jota ei ole käytetty noin 30 vuoteen. Ulko-oven eteen oli kasautunut maata, se vedettiin Avantilla pois. Kellariin rakennettiin uusi ovi, johon saatiin kierrätettyä vanhan ovet takorautahelat. Puutavarana käytettiin konehallin rakentamisen ylijäämätavaraa. Konehallin rakentamista varten puut kaadettiin viereisestä metsästä ja sahattiin paikan päällä. Kellariin tulee ilmaa kynnyksen kautta ja sisemmän oven karmin vieressä olevan kolon kautta. Poistoilmareittinä on luukku katossa. Kellarin päällä on pieni varastorakennus. Poistoilmaluukku on tällä hetkellä kiinni. Seuraamme kellarin tilannetta syksyn edetessä. Kellarissa on juureksia ja kurpitsoja. Hyllyjä emme ehtineet rakentaa. Juurekset on varastoitu muuttolaatikoihin, joissa on alla ja päällä sanomalehteä. Laatikoiden alle laitettiin vanhaa ruostumatonta kattopeltiä. Emme pesseet kellaria tai mitään, ainoastaan vanhat roskat vietiin sieltä pois. Siellä ei ole sähköjä. Tilan omistaja on sitä mieltä, että kellariin ei mene pakkanen. Jää nähtäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä kuulla miten kellari teillä toimii. Itse ajattelin että on hyvä testailla ensin pienillä määrillä kasviksia, ei sitten niin kovin harmita jos kaikki jäätyy.

   Poista
 4. Meillä ei kellaria ole joten mielenkiinnolla jään seuraamaan miten toimii.

  VastaaPoista
 5. Maakellarista olen haaveillut siitä lähtien, kun nykyiseen kotiin muutimme. Toistaiseksi on jäänyt tekemättä, mutta ehkä vielä joskus. Kerrassaan ihana kellari sinulla. Toivottavasti toimii hienosti ensi talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen toiveikas! Talon alla oli myös pieni perunakuoppa eteisessä, mutta se aiheutti niin paljon kosteusvaurioita ja hometta rakenteisiin, että purimme sen kokonaan pois lattian rakenteen muutoksen yhteydessä.

   Poista
 6. Meillä ei ole maakellaria, mutta toistaiseksi ei ole ollut tarvettakaan sille. Muistan kun lapsena pienen kaupungin rivitalojenkin (70-luvulla rakennettu) perusvarustukseen kuului ns. kylmäkellari. Siellä oli aina minusta hyvä tuoksu ja äiti säilytti meidän 'kellarikaapissa' perunoita, kasviksia ja esim. jouluksi tekemiään lasimestarinsillejä.

  Kunnollinen eristys ja ilmanvaihto kuulostavat hyvältä lähtökohdalta maakellarillesi. Seuraan jatkoa kiinnostuneena. Vaikuttaa paikalta, jossa kotitonttu viihtyisi. (Lapsena totuin siihen, että meidän kotitonttu oli saunatonttu, joka muutti keväisin mökille (saunaan) ja tuli syksyllä mukana takaisin kaupunkiin (myöskin saunaan majailemaan). Mutta kellaritonttu kuulostaa myös hauskalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä suuttuikohan kellaritonttu nyt kun hänen vuosikausia kestänyt rauhansa loppui :(

   Poista
  2. Tuskin sentään, varmaan ihan päinvastoin.

   Poista
 7. Täälläkin pihassa nököttää maakellari, jota ei tosin ole käytetty vuosikymmeniin. Pari vuotta sitten kun tontille muutin, laitoin heti kellariin mukanani tuomat mehut ja hillot. Talvella lämpötila pysyi + tai -0: ssa mutta kevään alettua pukkasi kosteus sisälle. Ongelmana on sijainti, joka on syntynyt käyttämättömyydestä eli kellarin ovi on alempana kuin maantaso ja sulamisvedet sulaa lumista kellariin, jonka lattialla oli viime keväänäkin ollut noin 10 cm vettä. Ja kosteutta riittää vaikka kuinka tuulettaisi kesäisin, seinän "laasti" rapisee lattialle ja mehutkin pulloissa saa homekerroksen ylleen. Kellarissa on kaksi koppia ovilla ja niiden välissä on avoin tulipesä. Hormi on kunnossa ja auki mutta en ole ymmärtänyt tulipesän käyttötarkoitusta. Nyt kellari on tyhjillään odottamassa korjausta;sen aika ei ole ihan vielä. Mutta jonakin päivänä on minullakin "pahan päivän varalle" säilytyspaikka.

  VastaaPoista
 8. Minäkin kuulen mielelläni, miten kellarisi toimii. Loistava idea kokeilla jollain vähemmän arvokkaalla eikä omalla kallisarvoisella sadolla!

  Meillä on maakellari, jonka katto on romahtanut. Jossain vaiheessa tekisi kovasti mieli kunnostaa kellari käyttöön, mutta sama täällä, toistaiseksi viljelmät ovat niin pieniä, ettei säilöttävää ihan hirveästi ole. Mutta koska se kuitenkin on jo olemassa, miksipä ei jonain päivänä kunnostaa sitä myös käyttöön? Vielä en ole vain muilta kiireiltä ehtinyt perehtyä kellarisäilömisen saloihin :).

  VastaaPoista
 9. Mökillä on toimiva maakellari, mutta täällä mistä viljelmät ovat, ei kellaria ole :( "Pihamökissä", eli vanhassa talossa on multapenkkiperustus, jonka sisään jäävässä maakuopassa on säilötty perunat. Se ei kuitenkaan toimi, kun talo kuopan päällä on kylmillään. Kunnon maakellari on kyllä haaveissa tähänkin pihaan, niin saisi "päästää itsensä irti" kasvimaalla :)

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig