Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Mikromaatilan esikuvana venäläinen datša

"Datša on venäläinen kesämökki tai vapaa-ajan asunto. Datša sijaitsee tavallisesti 1–2 tunnin paikallisjunamatkan päässä kaupunkiasunnolta ja on usein suhteellisen vaatimaton rakennus, mutta se voi olla myös hieno huvila." kertoo Wikipedia. Mielestäni datša eroaa suomalaisesta kesämökistä tai siirtolapuutarhasta myös siinä suhteessa, että monelle datšalle mennään ensisijaisesti viljelemään maata ja niiden merkitys on huonoina aikoina ollut perhekunnille suuri.

Tekstin kuvat ovat kokoelma fiilistelyyn tarkoitettuja nettilöytöjä, joiden lähteet eivät ole enää saatavilla

Itse olen matkustanut Venäjällä eniten Viipurin alueen syrjäkylillä ja ihaillut pieniä peltojen ympäröimiä mökkejä. Yksinkertaisimmat mökeistä eivät ole puutarhavajaa kummempia, hienoimmat taas tavallisia omakotitaloja. Eräällä kylällä olen ihmetellyt vieri viereen kaivettujen maakellareiden jonoja ja miettinyt miksi suomalaisilta siirtolapuutarha-alueilta puuttuvat maakellarit kokonaan. 


Kuten tätini asian joskus ilmaisi "olen lapsesta asti ollut aina vähän itään päin kallellaan". Ihastukseni on lähinnä esteettinen eikä siihen sisälly sen suurempaa ideologiaa. Olen aina pitänyt venäläisestä kuvataiteesta ja arkkitehtuurista. Nämä vaikutukset tulevat tulevaisuudessa näkymään myös oman mökkini ulkoasussa.

  
  

Koska teen asiat mielummin vähän yli kuin alle, tarjoaa venäläinen datša mikromaatilahaaveelleni hyvän lähtökohdan. En ole kovinkaan kiinnostunut viljelemään maata vain huvikseni, vaan haluan tehdä asioita joilla on omassa arjessani enemmän merkitystä. Uskon puhtaan itse kasvatetun ruuan olevan paras lääke aika moneen vaivaan ja jos samalla saan kauppalaskujani pienennettyä, vielä parempi.


Tänä kesänä pääsin jo datšamummoilun alkuun. Viipurista ostetut kurpitsansiemenet tuottivat hyvän sadon ja mökkini uusvanhat ikkunat ovat oikeaa "venäläistä" mallia. Itäiset talvivalkosipulit odottavat seuraavaa kasvukautta mullan alla. Ensi kesänä viipurilaistet kyläkoirani saavat kaverikseen kanoja ja viljelmät laajenevat entisestään. Ehkäpä maakellarikin on käytössä. 

 
 

Minkälaisia haavekuvia sinulla on? Oletko sielultasi myös valkosipulimummo vai sykkiikö sydämesi enemmän ehkä ranskalaisille maalaiskylille, lapin tuntureille tai kenties alppimajoille?


Terveisin, Stella


Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä

SHARE:

17 kommenttia

 1. Nuo koristeelliset ikkunasmyygit <3 Mulla kyllä sykkii sydän Suomalaisille puutaloille, kyläraiteille jossa voisin mummoilla valkosipulin tuoksuisena, hieman multaa puukkareiden pohjissa ja peppiletit heiluen :)

  VastaaPoista
 2. Kyllä meikäkin itään kallistuu, ihan jo isäni puolen suvun vuoksi. Mummuni oli oikea babuska ! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole mitään itäisiä, edes karjalaisia sukujuuria, silti jostain on tämä kallistuma geeneihin tullut.

   Poista
 3. Ihanan koristeellisia taloja.
  Itään päin täälläkin kallistutaan, sieltä on isovanhemmat ja isän suku myöskin❤️❤️
  HP

  VastaaPoista
 4. Jos taloja ajattelen, USA:n koilliskolkan (New England) puutalot 1600-luvulta 1700-luvun alkuun ovat aina puhutelleet minua. Ne tavallisten ihmisten pienet ja yksinkertaiset talot, ei rikkaitten. Hieman epäsymmetrisiä ja niin hauskan näköisiä hyvin vaatimattomalla tavalla. Siellä olen varmaan elänyt jossain elämässä. Joko noitana tai sitten muuten vaan yrttejä ja muutenkin maata viljellen. :)

  Jotkin vanhat mansardikattoiset talot Suomessa ovat myös aivan erityisen ihania, mutta muuten rintamamiestalot ovat lähinnä sydäntäni. Nekin vat yksinkertaisia ja käytännönläheisiä ja jotenkin rehellisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin guugletella noita taloja.
   Itse pidän suomalaisista taloista, jotka on rakennettu 1900-luvun alussa, ennen 40-lukua, niissä on villejä ikkunamuotoja ja sekoittuneita tyylejä.

   Poista
 5. Onpa ihania ja tunnelmallisia sekä kiehtovia haavekuvia! Olen joskus tallentanut itselleni kuvan mummosta rukin kanssa. Siinä kuvassa on jotain samaa tunnelmaa kuin kuvissasi.

  Tässä linkki:

  https://www.google.fi/search?q=granny+spinning+wheel&rlz=1C1CHZL_fiFI767FI767&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj2wc6JqZ3eAhWBkiwKHdulAWIQ_AUIDigB&biw=1707&bih=821#imgrc=JRrjjTGDLqfYsM:

  Pahoittelut, että tuli pitkä linkki, mutta tähän kommenttiboksiin ei taida saada muokattua sitä toimivaksi.

  VastaaPoista
 6. Aivan ihania kuvia, inspiroivia! Olen niin länsisuomalainen että itäiset perinteet ovat tosi vieraita. Kiva nähdä miten tämä venäläinen perinne sisustuksessasi näkyy :)

  VastaaPoista
 7. Ihania kuvia ja tosiaan, tuonnepäinkallelluus tosiaan on aina näkynyt sinun kuvistasi ja värimaailmastasi ja kodistasi.

  VastaaPoista
 8. Minusta taitaa löytyä vähän noita kaikkia puolia��

  VastaaPoista
 9. Ihanat kuvat kerrassaan!

  Minussa on sekoitus sitä ja tätä, eli karjalaista mummoani, joka kovastikin muistutti tuota viimeisen kuvan mummoa ja lauleli toisinaan venäjäksi (oli lapsena oppinut), kreikkalaista naapuriani, jolla oli kanoja ja tuhat yrttiruukkua, norjalaisia torppariperinteitä perityllä torpallani ja ihastus niin Toscanan maaseutuelämään kuin amerikkalaiseen countryliving:iin.

  Datsat ovat todellakin upeita ja venäläinen kuvataide hienoa, joten on kiva nähdä venäläistä tyyliä ja värimaailmaa kodissasi! Tykkään!

  VastaaPoista
 10. Ihana postaus! Täällä toinen itään kallellaan oleva kukkahuivimummo vuosimallia -89. Mun haaveena on asua datshalla! Eli tehdä omasta kodista enemmän datshamainen. Olimme häämatkalla Venäjällä syyskuussa ja pääsimme tutustumaan upeaa zatshaan Siperiassa. Kaalinpäät kasvoivat kaikissa väreissä ja meille tarjoiltiin borssia ja suolakurkkuja, kaikki vihannekset olivat omasta maasta!
  Se oli viimeinen silaus tämän mummon vakuuttamiseksi!

  VastaaPoista
 11. <3 Täältä löytyy myös nuori babuska, 21 vuotta vasta ikää :-D Matkustin ensikertaa Karjalaan, tarkemmin Betroskoihin ollessani 14-vuotias ja siitä lähtien on sieluni vetänyt kaikilla tavoin itään!

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig