Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Mainettaan sata kertaa parempi pinkopahvikatto

Remonttibudjettini loppu häämöttää jo, vaikka työlistalla on vielä monen monta tekemätöntä kohtaa. Päänvaivaa on aiheuttanut erityiseti sisäkatto. Paneloitu katto olisi kaunis, mutta vähän kallis ja en halua laskea muutenkin matalaa kattoa yhtään alemmas. Panelikatolle on kuitenkin edullinen ja helppo vaihtoehto. Haluankin tässä kirjoituksessa kajautaa ilmoille hurraahuudon yhdelle ihan liian vähän huomiota saaneelle materiaalille: PINKOPAHVIKATOLLE!
Yhteistyössä Riitmotti


Kirjoitus ja kattoni on tehty yhteistyössä ihanan rautakauppa ja kotoilupuoti-Riitmotin kanssa. Löysin Riitmotin Jaanaan mahtavasta FB-ryhmästä Pelastetaan vanhojen talojen naiset. Kysyin apua urakkaani ja sainkin tukea kattoprojektin materiaaleihin hyvien neuvojen kera.

Kehotan tutustumaan tähän aarreaittaan, joko paikan päällä Punkaharjulla tai verkossa. Kirjoitukseni lopusta löydät alennuskoodin mukavampaa verkkokauppavierailua varten. Jaana on todella osannut kerätä kauppaansa kaiken mahdollisen, mitä vanhassa talossa saattaa tarvita.

Valitsin pinkopahvikaton koska:

-Taloni huonekorkeus on matala, enkä halunnut laskea kattoa senttiäkään, koolaus ja panelointi olisi tuonut kattoa alaspäin
-Pinkopahvikatto on taloni alkuperäinen kattomateriaali
-Pinkopahvi on edullista verrattuna paneliin tai halltex-levyihin
-Pinkopahvi on 100% hengittävä kattovaihtoehto
-Pinkopahvikaton asennus on nopeaa
-Pinkopahvia voi korjata ja huoltaa
-Jos pinkopahvi ei jostain syystä ole toimiva ratkaisu, sen voi surutta jättää myöhempien kattopintojen alle
-Pinkopahvi ei vaadi täysin suoraa ja tasaista alustaa


Jouduin purkamaan mökkini kaikki sisäpinnat raakalautaan asti. Jotkut ovat tehneet ihan nättejä kattoja maalaamalla pelkän raakalaudan, mutta itse en halunnut päästää laudoituksen alla olevan tervapaperin mahdollisesti haitallisia yhdisteitä huoneilmaan. Pinkopahvi tasoitti yllättävän hyvin epätasaista laudoista ja jätti nupinaulameren hienosti alleen.

Katto tehtiin noudattamalla Perinnemestarin selkeitä ohjeita. Yksi pinkopahvirulla riitti peittämään koko katon ja pahvia jäi 25 neliöstä ylikin. Olin varannut työhön yhden päivän ja yhden pitkän apulaisen. Yritimme ensin kiinnittää pahvin naulaamalla, niin kuin asiaan kuuluu, mutta totesimme sen mahdottomaksi (ennen apulaisen valintaa kannattaa valita sellainen, jolla ei ole niskavaivoja). Kaivoin esiin uskollisen nitojani ja päädyimme nitomaan pahvin paikalleen. En varauksetta suosittele tätä tekotapaa, koska pahvissa tapahtui pientä repeytymistä ulkoreunoissa kuivumisen jälkeen.

Märkään pinkopahviin tulee herkästi reikiä, 
joten karvaiset perheenjäsenet joutuivat siirtymään muualle lepäämään 

Pinkopahvin maalaaminen olikin yllättäen pingottamista työläämpi prosessi. Esikäsittelin pahvin suositusten mukaan ensin liisterillä. Valitsin maaliksi jännältä kuulostavan Auron huoneilmaa puhdistavan maalin. 5 litraa riitti nipin napin katon käsittelyyn kahdesti. Maalaaminen ei ollut kaikista helpointa ja näin jälkikäteen uskon että lopputulos olisi ollut siistimpi telaa käyttäen. Kattoon jäi näkymään joitakin saumoja, koska maali kuivui todella nopeasti enkä pystynyt etenemään tarpeeksi ripeästi pensselillä tehden.

Pienistä kauneusvirheistä huolimatta olen tyytyväinen kattooni. Karhea mattapinta pensselinvetoineen toimii hyvin pinkopahvin pinnassa ja katto näyttää jotenkin alkuperäiseltä. Kattolistat taidan maalata katon kanssa samalla Auron maalilla.


Tutustu ihmeessä Riitmotin valikoimiin ja käytä alennuskoodia kolmasluonto saadaksesi 10% alennusta tilauksestasi. Alennuskoodi on voimassa vuoden loppuun.
Näin syksyn tullen kehotan palaamaan lämmitysaiheisiin kirjoituksiini ja suosittelen hankkimaan ehdottomasti kaminapuhaltimen, jos tätä supervempelettä ei mökistäsi vielä löydy.

Terveisin, Stella

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä

SHARE:

12 kommenttia

 1. Todella kiva kauppa ja vinkki! Kiitos Stella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoihin taloihin erikoistuneita rautakauppoja ei voi olla liikaa

   Poista
 2. Hieno asenne, että lähdet kokeilemaan rohkeasti, kun valtavirtavaihto ei toimi. Kattoremontti on aina työläs, kun jo työskentelyasento on hankala. Itse vähän kauhulla odotan sitä vaihetta. Meillä on kaunis vanha paneeli mutta täynnä nupinnauloja ja maalikin on huonolaatuinen, joten siinä tullaan huhkimaan rystyset verillä ja niska vääränä vielä monia tunteja ja päiviä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. piti kirjoittaa "valtavirtavaihtoehto"

   Poista
  2. Pinkopahvikattoja on käytetty taloissa pitkään, joten enköhän minäkin pärjää. Olin yllättynyt että omassa 50-luvun puolenvälin talossakin on alunperin sellainen ollut. Luulen että kattovalinta on ollut kustannuskysymys, koko mökki on tehty niin halvalla ja pienesti että välillä tulee ihan paha mieli kun mietin minkälaista elämä on ollut.

   Poista
 3. Hieno ratkaisu tuo, en ollut kuullutkaan, että kattoonkin laitetaan pinkopahvia. Ja tosi kiva kuulla, että pinkopahvista voi saada positiivisiakin kokemuksia. :) Me laitettiin makuuhuoneen seiniin ja huhhuijaa ei mennyt lähellekään niinkuin Strömsössä. Mutta aina voidaan leikkiä, että ne ovat ihan alkuperäiset pahvit ja siksi hiukan repsottavat joistain kohdin. :D Me muuten maalattiin pinkopahville ihan suoraan, mikä rooli tuolla liisteröinnillä on? Auron maaleja mekin ollaan haettu Vantaalla tai Tuusulassa olevasta liikkeestä jostain. Niistä on tullut todella hyvä fiilis ja kiva maalata. Me ei olla käytetty niitä ihan autenttisia pitkäänkuivuvia, vaan niitä siitä seuraavia. Eli sopivat loistavasti vanhaan hengittävään taloon, mutta eivät haise niin voimakkaasti ja kuivuvat hiukan nopeammin.

  Noita paneleita ollaan mekin mietitty, kun ei aina ole suuren suuri budjetti jotain toteuttaa, ja juurikin tuon makuuhuoneen kattoon ostettiin jotain halpaa...Eli oksankohtia riittää, mutta kelpaa mulle hyvin. Eteisen lattiaan jo käytettiin mökkilattialautaa, joka on edullista; muistaa vaan jättää vaan hiukan elämisen eli kuivumisen varaa sille.

  Kiitos vinkistä, tuo Riitmotti piti heti katsastaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman liisteriä maali ainakin imeytyy enemmän pahviin ja menekki on suurempi, ymmärtääkseni lopputuloskin on tasaisempi esiliisterin kanssa. Tuskin kaikki maalit kaipaavat esiliisteröintiä, tuo käyttämäni maali kyllä sekä perinteinen pellavaöljymaali.

   Poista
  2. Okei kiitos tiedosta, kiintoisaa. Me ollaan käytetty noita Auron öljymaaleja ja ainakin noitten seinien pinkopahveihin maalaaminen meni ihan hyvin. Siellä Suomenluonnonmaalien kaupassa se heppu kertoili meille noista maaleista ja jäi mieleen se, että ihan perinteinen pellavaöljymaali käyttäytyy tosiaan eri tavalla kuin nuo Aurot, jotka me valittiin. Ja ihania värisävyjä Auron omilla luonnonväreillä.

   Tänä viikonloppuna meillä on tytärpuolenikin mukana, on ollut ihanaa huomata miten teini-ikäinen tyttö innostuu auttamaan remontissa. Ja voimiakin löytyy. :)

   Kaunista syyssunnuntaita!

   Poista
 4. Sun mökistä on tulossa todella tunnelmallinen kotipesä. Ihailen kovasti oivalluksiasi, ja tästä pinkopahvikatosta oli mielenkiintoista lukea!

  VastaaPoista
 5. Eikö ollut vaikeaa laittaa kattoon? Näyttää tosi kivalta. Ja voi tuo tapetti on ihana!

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig