Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Kaikki mehut irti omenasadosta!

Ainakin täällä eteläisessä Suomessa omenasato on kuivasta kesästä huolimatta huikea! Monille nurmikon valtaavat omenavuoret ovat ongelmajätettä, minulle puhdasta kultaa. Olen vuosien saatossa kokeillut monenlaisia tapoja omenoiden hyödyntämiseksi. Tässä muutamia suosikkejani.

Omenasato hyötykäyttöön

Mehuna
Siiderinä
Leivonnaisiin
Soseeksi
Hilloksi
Marmeladiksi
Chutneyksi
Kuivattuna
Pakastettuna
Kellariin kokonaisena


Oman pihani kaksi omenapuuta eivät tuota kovinkaan kummoisen makuisia omenoita. Pidän itse happamista ja mehukkaista omenoista (en makeista ja jauhoisista) ja olisikin kiva kuulla ehdotuksia sopiviksi uusiksi lajikkeiksi. Apumiehen pihassa sen sijaan kasvaa kaksi ehkä noin 15-20 vuotta vanhaa omenapuuta, joiden sato on suurta ja uskomattoman hyvän makuista.

Apumies vei tällä kertaa mehustamolle 80 kiloa omenoita ja sai takaisin 50 litraa mehua. Kallista lystiä ja oman puristimen teko on suunnitelmissa. Kaksi vuotta sitten teimme superhyvästä mehusta siideriä tämän ohjeen mukaan. En tiedä mikä meni vikaan, mutta siideri oli suoraan sanottuna pahaa. Okei, en ole mikään siideri-ihminen. Nyt kaksi vuotta myöhemmin korkkasimme viimeisen pullon ja maku oli jo melko ookoo. Hyväksi se muuttui vasta lorauksella tämän vuoden uutta mehua.

Tiedän kuitenkin ihmisiä, jotka vannovat itse tehdyn siiderin nimeen ja valmistavat sitä vuosittain. Kuulemma huonostakin mehusta voi saada ihmeen hyvää siideriä.


Tämän vuoden mehut eivät päätyneet siideriksi vaan ne nautitaan sellaisenaan suurella hartaudella. Pidimme apumiehen kanssa myös omenasosekilpailun. Minä uskon sokerittomuuteen ja apumies on perso makealle. Padoissa keiteltiin eri tavoin kanelilla, tuoreella inkiväärillä, vaniljalla ja kardemummalla maustettuja soseita ja hilloja.


Kun kerta pääsin pitkästä aikaa riehumaan oikeaan keittiöön, heitimme yöksi vielä uunin täyteen omenasiivuja. Kuivattaminen uunissa on minusta aina tuntunut jotenkin energiasyöpöltä toiminnalta ja haluaisinkin tehdä oman jättikuivurin, joka nielisi kerralla suuren määrän tavaraa, oppia kuivaamaan asioita saunan lauteilla tai hyödyntämään auringon lämpöä kuivausprosessissa. 

Edellä mainittujen lisäksi minua kiinnostaisi kaikista eniten hankkia oikea talviomenapuu ja säilöä kokonaisia omenoita kellarissa. Loviisan Wanhat Talot -tapahtumassa eräs herra innostui muistelemaan lapsuutensa Antonovka-omenoita. Kyllähän muutkin omenat säilyvät viileässä yllättävän pitkään, mutta olisi niin hienoa syödä omia omenoita vaikka helmikuussa, koska olen omppujen suurkuluttaja.

Miten sinä olet hyödyntänyt tämän vuoden suursadon?

Terveisin, Stella
P.S. seuraava kausikirje lähetään tilaajille sunnuntaina 9.9. joten liityhän kirjekaveriksi,
 jos et ole sitä vielä tehnyt!


Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä

SHARE:

25 kommenttia

 1. Oon vilkuillu koko päivän tänne, että millon tulee uusi juttu. 😄 Sain viime vuonna omenia äidiltä ison pussillisen ( mikä minulle oli paljon 😄) kokeilin silloin tuota uunissa kuivatusta ja hyviä tuli. Käytin niitä myös teen mausteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ennen pystyin tekemään jutut hyvissä ajoin ja ajastamaan aamukuuteen, nyt on ollut vähän hässäkkää :D Ja usein haluaisin että tekstit jotenkin liittyisivät kuitenkin tähän hetkeen.
   Teen maustamista itsekin mietin. Suunnitelmissa olisi seuraavien vuosien aikana luopua pikkuhiljaa kaupan maustetuista teestä kokonaan. Vadelma on myös ihanaa teessä, ehkä sitäkin voisi kuivata.

   Poista
  2. Juu badelma on hyvä, lehdetkin. Ja kuivatut karpalot. 👍

   Poista
 2. Viherrän kateudesta lukiessani toisten omenapaljoudesta.. Toisaalta vesi valuu suustani haaveksiessani oman puun tuottamasta omenamehusta..lurps. Sitä iloa ei tänä(kään) vuonna suotu. Ainokaisen omenapuuni suht runsaan sadon vei muumiotauti tai joku vastaava. Huokaus. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh ompa tylsää. Tuntuu että taudeista on myös tosi vaikea päästä eroon.

   Poista
 3. Samo on sopivan hapan ja mehukas lajike, lisäksi omenat ovat isoja!

  Mä tulen mehustamaan tänä vuonna lähes koko sadon. Pari kolme satsia olen tehnyt omenasosetta, sokerilla sen vuoksi että muutkin söisivät sitä kuin yksin minä. Jonkinverran pakastan myös lohkoina, vievät paljon tilaa pakastimessa mutta on kätevä tehdä omppupiirakkaa ja smoothieita. Niin ja soseet olen kokeillut pakastaa ensimmäisen kerran pusseissa, menee kyllä ihan huomattavasti pienempään tilaan.

  Meillekin tullut omppuja tänä vuonna ennätysmäärä, ja pidän ihan kunnia-asiana että saan kaiken jatkojalostettua omaan käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lituskat omenasosepussit käytössä täälläkin. Kiitos lajikevinkistä, pistetään muistiin.

   Poista
 4. Moi. Tämä on oikeastaan siiderimiehelle osoitettu.Koska omenoita tulee tänä vuonna suorastaan järjettömästi, 500.kiloa olen jo käyttänyt/lahjoittanut eikä tunnu missään. Niinpä ajattelin sitä siiderijuttua. Kysymykseni koskee pullojen korkkeja. Onko pakko käyttää kruunukorkkeja jos käyttää viinapulloja. Ja oikeastaa kysyn vielä että voiko niitä puolikkaan pulloja käyttää, siis kestävätkö paineen. Ja jos kestävät niin vaativatko sen kruunukorkin vai voiko käyttää niiden omia korkkeja.
  Lisäksi kysyn onko ne pullot pakko säilyttää pystyasennossa vai voiko makuuttaa kyljellään. Kyljellään minulle mahtuisi enemmän. Muutoin ohje oli täydellisen selvä. Kiitos jo etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, siideriohje ei siis ollut minun vaan vanha teksti toisessa blogissa.
   Itse olen käyttänyt mitä tahansa kierrätyspulloja ja korkkeja, ei ongelmia, ei myöskään erilaisten säilytystapojen kanssa.

   Poista
 5. Täällä Hämeensydämessä omenoita on tullut säilöttyä sokerittomana soseena pakkaseen ja myös lohkoina talven smoothieihin. Mehua teki mieli myös, mutta mehustusasemalla ottavat siitä häijyn hinnan. Toisaalta ei ole ollut ylimääräistä laittaa myöskään omaan puristimeen. Sähköisiä katselin, mutta eipä niistä oikein ota tolkkua mikä olisi hyvä. Mukavaa viikonloppua sinne
  t. Apris

  VastaaPoista
 6. Liitypäs Facessa pomologian kerhoon, niin saat paljon lajikevinkkejä. Olin kerhon retkellä Lohjansaaren Friticetumissa keväällä. Sinne puutarhuri oli valinnut meille useita moderneja ruvenkestäviä syys- ja talvilajikkeita, joita vartoimme perusrunkoihin. Valitsin lajikkeet Afrodita, Orlovim, Pervisaljut, Antonovka safranoi, Krista, Amorosa ja Kovalekovskoje. Näitä on vaikea löytää valmiina puutarhaliikkeistä. Kaupasta olen Kuopioon ostanut Moskovan päärynäomenan ja Juuson.

  VastaaPoista 7. Ihanan syksyinen postaus!

  Mäkin muistan Antonovka-omenat, mutta vain 90-luvulta asti. Vietin silloin parikymppisenä paljon aikaa tätini kanssa maalla. Talo oli 1800-luvun lopulta ja hänen vanhojen tätiensä jälijltä tyhjillään, joten puutarhassa riitti aina raivaamista. Ruokki myös omaa intoani vanhoihin taloihin ja pihoihin, vaikka intoa oli jo ennen sitä. Mutta nuo talviomenat; en muista makua, vaan sen kuinka poimin niitä ja laitettiin laatikoihin talvea varten kypsymään. Kauniita isoja omppuja. :) Muuten oli happamia lajikkeita, joista saa parhaat soseet ja piiraat.

  Meidän vanhan talon pihalla (kun ei voi vielä sanoa koti, pöh) ei ollut kuin yksi omenapuu ja sekin oli sitten ihan mätä. Mutta kunhan löydän jonkin kivan happaman lajikkeen, voisin istuttaa sinne.

  VastaaPoista
 8. Okei, mulla ei näköjään ole onnea tämän kommentoinnin kanssa...Nyt tuli joku ihme väli tuohon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenoiden säilöminen maakellarissa pitää kyllä minun ottaa haltuun nopeasti.

   Poista
 9. Harmittaa älyttömästi, ettei meillä ole täällä ollenkaan omenapuita, vaikka yleensä niitä vanhojen talojen pihoista tuppaa löytymään. Onneksi anoppi toimitti laatikollisen mökiltään. Juuri noita happamampia, kiinteämpiä versioita, itekin niistä tykkään enemmän.

  Tuo siiderin teko kiinnostaisi, mutta siihen eivät anopilta saadut omput vielä taida riittää. Hillohommiksi siis menee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä istuttamaan! Mielestäni uudessa kotipaikassa pitäisi heti istuttaa puita ja pensaita ennen muuta remonttia, koska niin pääsee joskus nauttimaan sadostakin :D

   Poista
 10. Ihan syöty, kotiviiniin, pakkaseen valmiina paloina sekä puuron sekaan. Namskis (sadot ei vielä suuren suuria, kaksi uutta puuta ja yksi todella vanha reppana <3 ) Moskovan päärynäomenapuu tuotti satoa heti toisena kesänään ja hyviä omenoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmmm. pitääkin pistää tuo puu muistiin. Luumupuita olin kyllä ajatellut.

   Poista
 11. Sain isän omenapuista kolmea lajia omenoita, joista yksi oli uusi tuttavuus Pekka. Omenat oli melkein nyrkin kokoisia, hyvän makuisia ja kiinteitä, joten ne ehkä voisivat säilyä myös varastossa. Puu ei kasva kovin isoksi, joten ei vie paljon tilaa pihalta.

  VastaaPoista
 12. Omaa mehupuristinta kaipaillaan täälläkin, mutta ensihätään löysin tuollaisen Marttojen mehuohjeen ja yllättävän hyvää tuli. Ei toki ihan tuoremehun vertaista, mutta parempaan käyttöön nuo omput tuossa tulevat kuin kompostiin heitettyinä. :)

  https://www.martat.fi/reseptit/omenamehu-viinihapolla/

  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tänä vuonna mikä tahansa hyötykäyttö on varmasti plussaa!

   Poista
 13. Minnan vinkkaamalla ohjeella monesti tehnyt mehua. Hyvää tulee ja säilyy hyvin. Sekaan voi laittaa säilöntätabletin jos säilyvyys mietityttää.

  Turso voisi olla mieleisesi omena. Se on talvilajike eli tarvitsee kellarointia tai muuta sälytytä ennen syöntiä. Sillä on isot ja happamat hedelmät.

  Emäntä

  VastaaPoista
 14. Meillä oli omenapuusuunnitelmia blogissa paljon viime vuonna. Kokeilimme tastingien kautta, mitkä olisivat mieleisiämme omppuja. Grenman sijoittui hyvin(https://maa-tuskat.blogspot.com/2016/11/omenapuusuunnitelmia-3.html) ja tämän syksyn maistelut ovat vahvistaneet ajatusta. Lisäksi meillä on kokeilussa pieneen tilaan menevät pilariomenapuut. Ensi vuonna pitäisi edistää tätä asiaa enemmän, sillä tänä vuonna päädyimme istuttamaan kaikkea muuta :D

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig