Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Käsityöihminen, älä kokeile tätä kotona!Miten mukavalta tuntuukin huomata, että luonto on tullut pikkuhiljaa mukaan myös käsitöihini. Moni pitkään blogiani seurannut tietää, että olen aina käyttänyt paljon kierrätysmateriaaleja projekteissani ja pyrin ekologisuuteen, mutta luonnon tuominen osaksi tekemistä tuntuu vielä enemmän minun jutultani. Ei taida olla vaikea arvata, että keväällä aloitettu kasvi- ja sienivärjäyksen opettelu on vienyt mukanaan.

Haluankin varoittaa, jos olet hurahtavaa sorttia, älä kokeile tätä kotona! 


Luulin aina, että kasvivärjäys on jotenkin todella vaikeaa, vaatii kemian ja matematiikan taitoja sekä superjärjestelmällistä mieltä. Jos voi elää sen kanssa, että lopputulos on yllätys, puhdas kokeilunhalu onneksi riittää. Alkuun pääsee todella vähällä, tarvitaan vain pari kirppiskattilaa, lankoja, alunaa apteekista ja värjäyskasvit.


Minua kasvivärjäyksessä puhuttelee lopputuloksen lisäksi myös prosessi kokonaisuudessaan. En muista milloin olisin viimeksi ollut niin transsissa kuin kaislaa järven rannassa kerätessäni lempeässä kesätuulessa. Siitä syntyi kuvissa huonosti toistuva erikoinen sinivihreä. 

Tämän hurahduksen huono puoli on, ettei enää voi kulkea metsässä ja niityillä katsomatta jokaista kepukkaa, käpyä, kuoren palaa ja kukkaa miettien "Mitähän väriä tuosta irtoaa?". Seuraavaksi koti täyttyy näillä rehuilla, heinätupoilla ja sienillä. Joka paikassa on joko jotain kuivumassa tai jotain värjäytymässä.


Kuiva kesä näkyy värjäystuloksissa. Värit ovat vaaleita ja haluankin oppia tekemään tummempia omaan palettiini istuvia sävyjä. Suosikkikasvini ovat toistaiseksi punasipulin tuottama oliivinvihreä ja verihelttaseitikin punainen harmaalla langalla. 


Olen värjännyt langat osana projektiani villapaita ilman kärsimystä. Langat ovat onnellisten lampaiden villasta ja jopa koirista. Malliksi olen miettinyt jotain yksinkertaista ja virkattua. Katsotaan miten työ etenee.

Terveisin Stella

Lue myös:

Inspiroidu vihreämmän elämän remontista ja ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi!
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältäSHARE:

19 kommenttia

 1. Ihanaa! Kasviväreissä on se hienous, että ne sopivat kaikki toistensa kanssa yhteen. Minun mielestäni ainakin. Viikonloppuna tein mehumaijalla mustista ja punaisista viinimarjoista mehua, ja kun ensimmäinen höyryävä mehusatsi hulahti maijasta kattilaan, iski minuun lähes vastustamaton halu upottaa siihen jotain lankaa tai kangasta. Säilöjäemäntä minussa sai kuitenkin yliotteen, ja jatkoin mehustamista. Värjäykset sitten joskus toiste ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä 99% sopivat, joitakin ulkomaan kasveilla värjättyjä sinisiä olen nähnyt mitkä eivät omaan makuuni sovi. Minuakin kiinnostaisi kokeilla esim. aronialla värjäämistä. Toivon kuitenkin värejä, jotka kestävät myös auringonvaloa ja ymmärsin että marjojen värit ovat tässä suhteessa huonoja.

   Poista
 2. Sipulinkuoret on munkin lempparit, sekä punaset että keltaset. Niistä saa helposti ihanan vahvan värin. Oon joka vuosi kerännyt myös porkkanasadosta naatit talteen, niistäkin tulee hyvin väriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti naattivinkistä. Jos kasvimaata kastelee niin luulisi naateissa olevan kuivanakin kesänä hyvin väriä.

   Poista
 3. Varoituksesta huolimatta, aijon kokeilla värjäystä.. ;) Onnellisen lampaan lankaa on jo hankittu sitä varten. :)

  VastaaPoista
 4. Joskus on tullut kokeiltua kasvivärjäystä ja on tosiaan koukuttavaa. :-) Kaunis punertava väri tuli kanervasta ja muistaakseni jostakin seitikistä. ~Katja

  VastaaPoista
 5. Hei Stella, miten sun kasvimaa on voinut tänä kesänä? Kirjoitatko siitä jotain pian?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, minulla on tänä vuonna vain muutamassa laatikossa juttuja kasvamassa ja koska kesä on ollut niin järkyttävän vähäsateinen, olen voinut kastella vain kahta laatikkoa (oma pieni kaivo). Kurpitsaa ja perunaa olen saanut, siinäpä se. Ruukuissa on yrttejä ja tomaatteja.

   Poista
 6. Viime talvena otin projektikseni kuluttaa mahdollisimman paljon kasvivärjättyä lankavarastoani. Rakastan värjäysprosessia itsessään ja kokeilua erilaisilla ja eri vuodenaikaan kerätyillä kasveilla ja sienillä, niin tuoreilla kuin kuivatuilla. Ainoa huono puoli on se, että en raaski sitten käyttää lankoja - talvella kudotuista vanhimmat olivat jo kymmenen vuotta vanhoja... Mahtaako apteekin aluna olla kallista? Itse olen tilannut alunaa Tetri Designin Anna-Karoliinalta ja Riihivillastakin sitä kuulemma saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porvoossa alunaa myytiin vain pikku pusseissa niin se maksoi juu varmaan enemmän kuin isot pussit. En ole vertaillut hintoja, kun en ole värjännyt suuria määriä.

   Poista
 7. Tuli ihan lapsuudesta äidin värjäyskattilan tuoksahdus nenään.

  VastaaPoista
 8. Onpa ihanaa luettavaa, luulenpa että värikästä värjäystä ryhmä kannatti perustaa.
  Mutta kyllä tuo metsässä kulkeminen helpottuu 30vuoden päästä. :-)

  VastaaPoista
 9. Ihana hurahdus vei mukanaan. Paras kokeiluni oli järviruon kukinnot. Ihanna tumma vihreä. Tänään keittelen lepän käpyjä. Oon niin samaa mieltä kanssasi, kaikkea kulkiessa katsoo värjärin silmin 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omastani tuli tosiaan tuollainen jännä sinertävän vihreä mitä on mahdoton saada kuviin

   Poista
 10. Oi. Olisi ihanaa jos jakaisit "keitto ohjeesi" miten värjäät langat. Niitäkin löytyy niin paljon netistä....
  Löysin its vasta blogisi. Jään seuraamaan. Itsekkin haaveilen punaisesta tuvasta ja perunamaasta. Työt ovat valitettavasti kaupungissa, joten jos maalle muutan työmatka pitenee ja auto pitää hommata :) valintoja, valintoja.... :D

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig