Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Näin tunnistat hengittävän tapettiliisterin (ja teet sitä itse)

Kävipä niin, ettei lähirautakaupassani ollut paperitapeteille sopivaa liisteriä. Siinä purkkeja käännellessäni tuli mieleen kaksi ajatusta. Voisinkohan vinkata blogissani kanssaremontoijille mitä liisteriä valitessa kannattaa etsiä ja tietäväthän kaikki, että hengittävää liisteriä on myös todella helppo tehdä itse vehnäjauhoista.


Jos on nähnyt suuren vaivan ja remontoinut kotinsa hengittävillä materiaaleilla sekä hankkinut pintoihin aidot paperitapetit, kannattaa homma viedä loppuun kunnialla valitsemalla myös täysin hengittävä liisteri. Liisteri, ei liima. Valmiit tapettiliimat eivät ole hengittäviä, vaan koriin pitää napata perinteinen jauhe, jonka pakkausseloste lupaa tuotteen olevan puhdasta metyyliselluloosaliisteriä, ilman muovi- eli PVAC-vahvistusta.

Kaikki perinnerakentamiseen erikoistuneet rautakaupat myyvät paperitapeteille sopivaa liisteriä, samoin vähän paremmin varustautuneet tavalliset rautakaupat ja tapettiliikkeet. Sopiva liisteri voi näyttää vaikka tältä.


Kerroin ettei omassa rautakaupassani sattunut olemaan hädän hetkellä sopivaa liisteriä. Sen sijaan että olisin polkenut naapurikaupunkiin ja uhrannut retkeen koko aamupäivän, suunnistin ruokakauppaan ja hain pussin vehnäjauhoja. Olen konservointitöissä tehnyt useasti pieniä määriä perunatärkkelysliisteriä, mutten ollut koskaan keittänyt vehnäjauhoista suurempaa määrää.

Kaikki lukemani ohjeet lupasivat homman olevan helppoa.

Vehnäjauhon ja veden sekoitussude on yksi osa jauhoja ja yhdeksän osaa vettä. 
Vesi lämmitetään suuressa kattilassa ja vehnäjauho sekoitetaan pienempään määrään vettä. 
Jauhovelli lisätään lämmenneeseen veteen ja annetaan kiehahtaa. 
Ohjeesta riippuen liisteriä on lämmitettävä 10 minuuttia, mutta ainakin minä huomasin muutoksen rakenteessa heti ensimmäisten kuplien ilmaantuesa ja jätin seoksen levylle jäähtymään ilman pitkää keittämistä. 


Omalla kohdallani liisterin teko oli kyllä kaikkea muuta kuin helppoa, koska unohdin täysin että mikään edes kaukaisesti leivontaa muistuttava ei minulta onnistu. Ohjeista myös puuttui maininta, että hommaan olisi hyvä olla edes vispilä, tai jopa sähkövatkain. Oma liisterini oli pelkkää klimppiä, mikä vielä kaiken lisäksi paloi pohjaan.

Kaikesta huolimatta liisterini toimi siivilöinnin jälkeen paremmin kuin hyvin!
Toivottavavasti pääsen pian näyttämään miltä tapetit näyttävät seinillä. Nyt käytin liisteriä enimmäkseen puukuitulevyjen esikäsittelyyn ja kuittinauhojen liimaukseen levyn saumoihin. 

Terveisin, Stella


Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä

SHARE:

14 kommenttia

 1. Heh, työ tekijäänsä opettaa �� Ei haittaa klimpit ja sattumat, ne voi siivilöidä pois. Ja jos tulee liian paksua, senkus llisää vettä ja vispaa notkammaksi. Jääkaappisäilytys aina teke tuosta aika puuroa, jotn vettä saa lisätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse huomasin että klimppejä tuli vielä säilytyksen aikana lisää, siivilöinnistä huolimatta. Noh, onneksi eivät haitanneet.

   Poista
 2. Tämä postaus on hyvin ajankohtainen minulle. Olemme juuri vaihtaneet huokolevyt ja kaikki on valmista esiliisteröintiä varten. Haluaisin kysyä kysyä tuliko huokolevyihin ohimenevää hajua liisteröinnin jälkeen? Kuivuiko liisteri seinään hyvin? Aiotko myös kiinnittää tapetit itsetehdyllä liisterillä vai kaupan jauheista sekoitetulla? Kiitos vinkistä käyttää sähkövatkainta sekoituksessa. Vähän kyllä jännittää käyttää ruoka-ainetta rakennusmateriaalina...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkälaista hajua tarkoitat? Jauhohan ei haise miltään, paitsi tuo minun mikä paloi pohjaan :D En huomannut hajuja ja pinta kuivui tosi hyvin. Testasin yhden vuodan verran itsetehtyä liisteriä ja se toimi tosi hyvin. Jos en löydä tältä seudulta hengittävää liisteriä niin enköhän keittele tököttiä lisää.

   Poista
  2. Luin jostain perinnerakentamisen oppaasta; sisäseinien rakentaminen, puukuitulevyjen tapetointi, esiliisteröinti voi aiheuttaa hajua, joka häviää liisterin kuivuessa. Mietin, haiseeko puukuitu myös itsetehdyn liisterin jälkeen..mutta siis ei:) Hienoa, kyllä uskallan nyt itsekin alkaa vehnäjauhovellin keittoon.

   Poista
  3. Niin mulla on niin paljon hajuja täällä etten huomaa mitään. Voihan olla että tuo levy haisee hetken kosteana enemmän.

   Poista
 3. Klimppejä jäi mullakin vähän, muttei menoa haitannut. tein esiliisteröinnin ja vedin makulatuurit itse tehdyllä liisterillä, hyvin toimii. Makulatuurit on sittemmin maalattu ja ovat edelleen tukevasti seinällä. Oisko kolmisen vuotta aikaa tuosta. Hajua en kyllä huomannut missään vaiheessa. Itse tekemisessä oli se hyvä puoli että sitä sai helposti lisää, ainakaan mä en osannut arvioida aluksi määrää oikein ja kun hommaa teki osissa töitten lomassa, niin tuota oli helppo tehdä pieni määrä useampana iltana. Suosittelen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu minäkin olen ihan onneton arvioimaan määriä, saas nähdä miten edes tapetit riittää.

   Poista
 4. Meilläkin laitettiin pinkopahvit seinään tuolla tökötillä ja sen päälle vielä paperitapetitkin. Vähän jännitti, mutta hyvin on pysyneet!

  Klimppiintymistä pitäisi vähentää huomattavasti se, että vehnäjauhon sekoittaa hyvin kylmään veteen ja siitä ohuena nauhana vispilän kanssa vinhasti vatkaten kuumaan veteen. Näin ei meille tullut klimppejä paitsi siinä vaiheessa, kun seos jäähtyessään teki pintakalvon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tämän huomasin, jos vain olisi remppaolosuhteissa se vispilä :D

   Poista
 5. Kiitos blogistasi, sitä on ollut ilo lukea. Luin kaikki tupasi remonttipostaukset yhden vuorokauden aikana, oivallista sadepäivän viihdettä! Päädyin sivuillesi etsiessäni tietoa ja inspiraatiota oman tinyn house -projektiin. Olen paraikaa Kanadassa luomutilalla auttamassa, joten varsin mukavaa on ollut lukea myös postauksia kasvimaasta ja viljelystä.

  Jatkan ehdottomasti lukemista ja mielelläni ryhdyn kirjekaveriksi lukeakseni lisää :) mukavaa loppukesää ja alkavaa syksyä ☀🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luomutila Kanadassa kuulostaa hyvältä! Varsinainen muutto pikkutiloihin on kohta edessä ja saas nähdä saanko tavarani oikeasti mahtumaan 25 neliöön, hiukan hirvittää.

   Poista
 6. Kerran olen tehnyt vehnäjauholiisteriä ja minustakin se oli kaikkea muuta kuin helppoa. :D

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig