Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Vanhan näköinen uusi lattia Ottossonin lasyyriöljylläOlen aina pitänyt vanhojen talojen oranssiin vivahtavista vernissatuista lattioista ja seinistä, juuri niistä mitä moni inhoaa ja piilottaa raikkaamman sävyn alle piiloon. Parasta näissä vanhoissa pinnoissa on myös elämisen jäljet. Vaikka uusi puhdas vaalea puulattiani olikin ihana, rakastan vanhoja taloja juuri siitä syyystä että ne ovat... noh, vanhoja.

Halusin kokeilla voisiko uudesta lattiasta saada vanhan näköisen!


Kuvassa yllä erään minulle rakkaan kartanon vanhaa ja "raikastettua" lattiapintaa malliksi.

Aikaisemmissa kodeissani olen saanut tepsutella maalatuilla lautalattioilla, ne ovatkin ihania. Nyt kun koko lattiamateriaali meni uusiksi, ajattelin vaihteeksi testata jotain läpikuultavaa käsittelyä. Koirataloudessa on hyväksyttävä se tosiasia, ettei mikään pinta kestä pitkään ja kannattaa vain valita käsittely, jota on helppo korjailla ja uudistaa.


Tutkailin erilaisia vahoja ja öljyjä pitkään. Halusin helposti levitettävän ja nopeasti kuivuvan pintakäsittelyn sopivassa värissä. Halusin myös käsittelyn, jonka voisi myöhemmin tarvittaessa maalata. Hylkäsin heti öljyt, jotka vaativat esimerkiksi kuumentamista tai päivien kuivumisajan. Ottossonin lasyyriöljy vaikutti kiinnostavalta. Saman firman pellavaöljymaalit ovat parhaita mitä tiedän.


Ottossonin lasyyriöljy sävyssä åldrad trä muistutti vähän vanhoja vernissattuja lattioita, innostuin. Yrityksen ruotsinkielisillä sivuilla oleva ohjevideo sai homman vaikuttamaan myös helpolta ja sitähän se olikin. Suomessa tuotetta myy ainakin Lundagård ja Roseborg. Puuöljyyn sekoitetaan itse erillinen sävyte ja sen lisäksi tarvitaan myös vernissaa esikäsittelyä varten. Nopeimmillaan lattian tekee kolmessa päivässä.


Käsittely on kolmivaiheinen. Puhdas puu käsitellään ensin pelkällä vernissalla, sen jälkeen sävytetyllä lasyyriöljyllä (kerran tai kahdesti) ja lopuksi levitetään vielä kerros väritöntä lasyyriöljyä. En tiedä onko tuo viimeinen kerros välttämätön, ainakin se oli vaikein levittää tasaisesti.

Hieman jännitin miten öljyäminen onnistuu kolmen koiran karvojen kanssa samassa taloudessa. Levitystapa on kuitenkin sellainen, etteivät karvat tartu puun pintaan. Vernissa ja öljy levitetään ensin siveltimellä tai sienellä ja pyyhitään sen jälkeen rätillä. Pinta ei jää yhtä märäksi ja herkäksi kuin maalatessa. Karvat eivät siis tartu!


En suojannut uutta lattiaa ennen öljyämistä, joten koirat ehtivät esipatinoida sen hienosti. Jokainen kynnenjälki jäi näkymään muuta pintaa tummempana, mutta minua se ei haittaa. Mihähän halusin kulahtaneen lattian. Olen itseasiassa sävyyn niin tyytyväinen että taidan käsitellä keittiön työtasot ja hyllyt samalla aineella.


Terveisin Stella


Inspiroidu vihreämmän elämän remontista ja ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi!
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.

SHARE:

10 kommenttia

 1. Hyvännäköinen lattia tulee noilla aineilla, ja kivoja värisävyjä valikoimassa. Eikä edes kuulosta liian monimutkaiselta operaatiolta. Koirankarvojen tarttumista olisin itsekin miettinyt. :)

  Kiitos vinkistä ja kivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Kulutuksen kestävyyttä en tietty voi viedä arvioida :D

   Poista
  2. Kyselen asiantilaa sitten jos ja kun tulee meillä ajankohtaiseksi. ;)

   Poista
 2. Jännä, mä olen aina jotenkin ajatellut että vanhaan taloon kuuluu maalatut puulattiat, mutta siis toihan on hieno! Meille tulee jossain vaiheessa keittiöön kokonaan uusi lattia (edellinen omistaja on laittanut lastulevy/muovimattolattian), tartteekin pohtia tota vaihtoehtoa sinne. T. 1920-luvun talon korjaajaneiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pintakäsittelyitä on ollut monenlaisia, pelkkä vernissa on ollut ihan yleinen. Se on näyttänyt tietenkin uutena aika erilaiselta kuin vanhat pinnat nyt kellastuttuaan.

   Poista
 3. Voisiko tuon vernissan laittaa myös vanhalle parketille hionnan yhteydessä? Mimä kun en yhtään tykkää parketeista ja niiden kellertävistä sävyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, ehkäpä. Pelkkä vernissa tuskin toimii ja sehän juuri kellastuu ajan myötä. Tuo lattia on tehty ihan pigmentöidyllä tuotteella, ei pelkällä vernissalla.

   Poista
 4. Kiinnostava postaus. Olen kans vuosikaudet suunnitellut ja pähkäillyt eri vaihtoehtojen kanssa. Tästä tuli hyvä toinen vaihtoehto meillekin, kun on pakko vaihtaa uudet lankut. Mutta olin ajatellut ensiksi vaikka yhteen huoneeseen kokeilla kalkkikuurausta. Varmaan tuolla vernissa-öljy -menetelmällä saa myös vaaleampia sävyjä..? Haen sellaista harmmaampaa patinoitunutta lopputulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vernissahan kellastuu aina, mutta noissa sävytetyissä oli myös "ajopuu" niminen harmahtava öljy, mun silmään ehkä vähän teennäisen näköinen. Kuurauksella saa varmasti kauneimman vaalean lattian ilman kellertävyyttä.

   Poista
 5. Hei, kiinnostaisi kovasti kuulla, miltä lattia nyt muutaman kuukauden jälkeen vaikuttaa, oliko hyvä valinta koiratalouteen ja oletko muuten siihen yhä tyytyväinen? Meillä tulee myös kahteen huoneeseen uudet lattiat, ja olen miettinyt jotain samantyyppistä käsittelyä niille. Vanha talo ja kaksi rescuekoiraa meilläkin :)

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig