Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Off-grid haaveita kesäyössä ja aurinkoenergiaa ulkokeittiöön

Silloin kun pohdin tossissani pyörien päälle rakennettavaa jenkkimallin mukaista tiny house -minikotia, tulin perehtyneeksi erilaisiin aurinkoenergia-, kuivakäymälä-, ja lämmitysratkaisuihin. Haaveilen vieläkin elämästä ilman (Carunan) sähköverkkoa ja muuta kiinteää kunnallistekniikkaa.

Suunnitelmat tyssäsivät kuitenkin lainsäädäntöön, Suomen pitkiin pimeisiin talviin ja siihen, että kotini olisi pitänyt voida jättää turvallisin mielin oman onnensa nojaan myös talvella. Noh, nyt edes ulkokeittiössä kokkaillaan kesäyössä aurinkoenergian valossa.


Puulämmitteinen, aurinkoenergialla ja kompostikäymälällä varustettu pikku koti ei suomalaiselle mökkikansalle ole mikään uusi juttu. Koti on helppo pitää lämpimänä puulämmityksellä ilman sähköäkin, jos on paljon kotona. Hankalaa se on silloin, jos haluaa pitää kodin turvallisesti plussan puolella tammikuussa ja lähteä itse pariksi päiväksi pois. Pelkään erilaisia kaasulämmittimiä, enkä uskaltaisi jättää sellaista kotiin vahtimatta.

Noh, en rakentanut taloa pyörillä, joten minulla on mökkerössäni (kallista) sähköä, kunnan vaatima vesivessa tulossa ja tulevaisuudessa myös pakollinen kunnan vesi. Silti off-grid ajatuksella on kiva leikkiä ja seurata mitä kehitystä tapahtuu. Erityisesti retkeilyyn tehdään koko ajan näppärämpiä pieniä tuotteita. Löytyipä ihan Honkkaristakin tämä kesäkeittiön valaistukseen sopiva härpätin. Noin 30 euron hintaan kahden voimakkaan valon setti tuntuu toimivalta. Aikaisemmin yölliset kokkailut piti hoitaa otsalampun valossa.


Jos sinuakin kiinnostaa elämä verkon ulkopuolella, on lopuksi pakko vinkata kahdesta idolistani.

Ensimmäinen tiny house -nainen, johon netissä törmäsin oli Marjolein Hollannissa. Marjolein elää etelämmässä kuin me ja hänen talossaan on huipputasoinen aurinkoenergiasysteemi. Silti hän kertoo välillä talvisin lukevansa kirjaa ja menevänsä nukkumaan kynttilänvalossa. Taitaa olla turha toivo ajatella aurinkoenergian riittävän Suomen talvessa esimerkiksi pakastimen pyörittämiseen luotettavasti. Se on niitä harvoja kodinkoneita, jota ilman minun olisi todella vaikea elää.


Toinen jännä tyyppi on Ariel. Olen pitkään katsonut Amerikan vuoristoseudulla elävän Arielin youtube-videoita. Hän elää töllissään täysin ilman kunnallistekniikkaa melko samanlaisissa sääolosuhteissa kuin meillä on Suomessa. Ariel käy myös videoissaan paljon läpi talon tekniikkaa ja käytännön asioita, suosittelen. Talvella hänkään ei poistu kotoaan pitkiksi ajoiksi ja käyttää aurinkoenergian lisäksi välillä aggregaattia.

Off-grid elämä on mahdollista Suomessakin, mutta siihen liittyy monta muttaa, joita ainakaan minä en onnistunut omaa arkeani ajatellen ratkaisemaan. Haaveilu on kuitenkin kivaa, eikö vain?

Terveisin, Stella


Inspiroidu vihreämmän elämän remontista ja ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi!
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä


SHARE:

17 kommenttia

 1. Hei mäkin törmäsin tuon Arielin videoihin joskus vuoden sisään(ihana nimi hänellä muuten) ja katselin niitä ihan innolla. Hän ottaa myös aika huiman hienoja valokuvia!

  Aurinkoenergiaa olisi kyllä tänä kesänä tarjolla...Huhhuh. Itse rakastan syksyä ja tykkään vuodenaikojen vaihtelusta, mutta kesäisin kärsin liian kuumasta enemmän kuin sateesta ja viileydestä.

  On hienoa, että tuollaisia pienempiä ja edullisempia aurinkokennoja saa nykyään ostaa. Kesäkeittiösi näyttää tosi kodikkaalta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä lämpö on tosiaan ihan liikaa :( Odotan kyllä pimeitä öitä ja iltoja, mutta ihan kiva kokkailla turvallisesti.

   Poista
 2. Haaveenani on testata pakastimen sähköistämistä aurinkosähköllä. Ostettuna on jo markkinoiden vähiten kuluttava pakastin ja lämpötilahälytin. Isoa paneelia siihen en tarvitse mutta neljän täysin auringottoman päivän akusto maksaakin jo jonkin verran. Tuttavani laskujen mukaan voisi olla mahdollista pitää pakastinta aurikonsähköllä 9kk:ta vuodesta. Varmaksihan sitä ei tiedä ja akustoa ei voi jälkikäteen suurentaa kun akut pitää ostaa kerralla samasta valmistuserästä, mutta hirmu mielenkiintoista olisi tuota testata. Eteisessä oleva pakastimeni tarvitsee eniten sähköä juuri kesällä, mutta syksyn pimeät kuukaudet pitäisi käyttää sitä iki-ihanaa Elenian sähköä.. (en niin pidä siirtomaksuista enkä siitä että joudun maksamaan kolmivaiheliittymämaksua vaikka omistan vain yksivaiheliittymän..mur)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saunalle haaveilen Motonetin setistä :) https://www.motonet.fi/fi/tuote/383266/Aurinkopaneelisarja-Solar-90

   Poista
  2. Juu apumies on aika innostunut näistä aurinkosähköjutuista ja ollaan tuota Motonetinkin sarjaa tutkailtu. Hänellä on rakenteilla ihan omat jutut :D Kiva kuulla miten pakastinkokeilu sitten sujuu. Se on ainakin minulla ollut se suurin mutta.

   Poista
  3. Mä päätin nostaa maakellarini varustelutasoa ja ostin samanlaisen valosarjan kuin sulla. Sujautin ilmastointiputkesta paneelin kaapelin ulkoupuolelle ja kiinnitin paneelin (epäesteettisesti) rautalangalla kellarin katolle ja muut osat asettelin sisäpuolelle.. Onhan se kätevämpää kuin taskulampun valossa häärätä. Vielä vähän meinasin että jos pyydän sähkömieheltä sen katkaisijan siirtoa lähemmäs itse lamppua niin saisin katkaisijan ihan oven viereen :)

   Poista
 3. Moi! Onko nuo esittelemäsi lamput ihan ulkokelpoisia, ja kauankohan pysyvät päällä..? Mietin öisiksi ulkovaloiksi. Tsemmppiä mökin pelastustöihin! Löysin vasta nyt blogisi, mutta luen heti lisää! Kiitos! T. Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa, paketti jäi eri osoitteeseen, mutta ymmärsin että valot voi sijoittaa ulos ja kestävät sadetta ym, mutta tuo pikku laatikko pitäisi laittaa sateensuojaan. En teidä miten toimivat talvella. Muuten paloaika 1 lampulla maks. 14 tuntia ja 2 lampulla maks. 7 tuntia, jos kenno on saanut koko päivän aurinkoa.

   Poista
 4. Tätä on Harmaan torpan emännän kanssa jo pohdittukin toisessa blogissa :), mutta tosiaan, kinkkistä on Suomessa nämä jutut. Nimenomaan akuston hinta, kapasiteetti ja varaustilan ylläpito/akun ikä ja kunto ovat niitä jatkuvaa päänvaivaa aiheuttavia seikkoja. Varaustila vaatii jatkuvaa tarkkailua ja akkua pitää ainakin meidän varustelutasolla elvyttää jo puolentoista pilvisen päivän jälkeen (kun käytössä on jääkaappi sekä puhelinten lataus ja laitumen sähköpaimen). Akkua ladataan sitten aggregaatilla, jolloin vihreysajatus karisee. Kuitenkin, se että on riippumaton, edes pienen osan vuodesta, julkisesta verkostosta, antaa jotain iloa. Ja tietää, että pärjää, jos sähköt hetkellisesti kaatuu. Vesi, sähkö ja käymälä, siinä tärkeimmät. Mutta lait velvoittaa, kuten Stella sanoit. Se on tosiaan kiva, kun kaikenlaisia vaihtoehtoisia valojörjestelmiä alkaa löytyä. Lidl myi vähän aikaa sitten aurinkokennovarapankkeja puhelimia yms varten ja ladattavia lamppuja. Se on kiva. Ja kiitos noista vinkeistä YouTubeen ja muuhun. Olen itse seurannut YouTubesta sellaista kuin the Fouch Family off grid.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu teillähän olikin jo aurinkoenergiaa käytössä. Minulla siirtohinnat ovat niin tolkuttomat sähkön kulutukseen nähden että mielelläni maksaisin toimivasta systeemistä tuhansiakin euroja. Se ei vaan ole järkevää, kun talossa on joskus esim. vesiputket jotka eivät kestä jäätymistä. Jos pääsisi systeemejä rakentamaan aivan puhtaalta pöydältä mökkiin jossa ei ole yhtään mitään, olisi tilanen helpompi.

   Poista
 5. No kyllä, ja just sen takia onkin pääasia, että tekee sen mikä on järkevintä olosuhteisiin nähden. Ja muistaa ne asiat joita jo tekee ja osaa arvostaa niitä. Mekin joudutaan maksamaan siirtomaksut kesällä, jolloin sähköt ovat ”kaupunkiasunnossa” pois päältä. Se vähän ärsyttää, mutta pitää vaan ajatella sitten vuositasoisesti.

  VastaaPoista
 6. Kiitos linkistä Arielin videoihin. Ne ovat tosi mielenkiintoisia! Jäin vielä miettimään, miksi sun on pakko ottaa vesivessa ja kunnan vesi mökkiisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei asun virallisesti asemakaavoitetulla alueella vesihuoltolaitoksen toiminnan piirissä (käytännössä ei vain siltä tunnu) ja talossa on aikaisemmin ollut kunnan viemäriin laskeva vesivessa ja oma kaivo. Oma kuntani on ehdoton siinä ettei olemassa olevaa järjestelmää saa muuttaa huonommaksi eli poistaa vesivessaa ja koska alueella on kunnan vesi, se on otettava. Anoin vapautusta vesiverkkoon liittymisestä, mutta kaivoveteni arvot olivat himpun verran liian huonot.

   Poista
 7. https://www.apartmenttherapy.com/tiny-house-tour-a-custom-160-square-foot-home-258109

  Tiny House alle 15 neliöllä. Pakko laittaa linkki tänne, kun tämä on niin söpö. Kompostoiva vessa on hyvä, vielä katolle aurinkopaneelit, niin mun unelmatalo olisi tässä. Toki parven kanssa olisi ikään kuin useampi huone, mutta jotenkin tämä on on hyvin viehättävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ompa kiva! Tätä en ollutkaan nähnyt aikaisemmin. Missä sänky? Tämä on kyllä niitä harvoja missä sisustustyylikin iskee, on jotain talomaista fiilistä ja vanhoja rojuja. Aika monet näkemäni mökkeröt eivät tyylillisesti oikein iske.
   Tykkään eniten instassa Salikons roser -käyttäjän mökistä, https://fi.pinterest.com/Tantberg/salikons-roser/?lp=true

   Poista
  2. Sorry, taisin innoissani vastata ihan väärään paikkaan, eli tuossa alla mun vastaus...

   Poista
 8. Kiva kun tykkäät, mäkin ihailin sitä kodikasta meininkiä tavaroitten ym. suhteen. Liian pelkistetty on mun makuun kylmän kalseaa. Ja sänky on siis ymmärtääkseni siinä keskellä, päivisin sohvantapaisena oleskelupaikkana ja sit sänkynä.

  Kiitos kovasti linkistä, kurkkasin heti sinne instagramiin ja kovin ihania kuvia on!

  Täälläkin näytti olevan uusi postaus, menenpä sinne. :)

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig