Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Operaatio villapaita ilman kärsimystä -vaihtoehtoja markettilangoille

Olen jo pidemmän aikaa etsinyt vaihtoehtoja huonolaatuiselle halpisvillalangalle, jota ostamalla tulee hyvin suurella todennäköisyydellä tukeneeksi myös eläinten kaltoinkohtelua. Pelkkä kotimaisuus ei vielä ole tae villasta ilman kärsimystä, mutta autoitte minua kommentoimalla keräämään listan eettisemmistä lankavaihtoehdoista.


Kuten moni kauemmin neulonut, olen minäkin ääriäni myöten kyllästynyt markettilankojen huonoon laatuun. Kertakäyttökulttuuri on siirtynyt vaateteollisuudesta myös käsityötarvikkeisiin. En ole kovin nopea neuloja, ja tuntuu turhalta uhrata aikaa heti piloille nyppääntyneen sukkaparin tekemiseen. Siskoni saa kaiken lisäksi Novitan langoista ihoallergiaoireita ja kyllähän se pistää miettimään miten villaa käsitellään langan valmistuksen yhteydessä.


Sain keväällä kesäkanakurssin yhteydessä tutustua kuvissa oleviin Rönnin tilan lampaisiin. En ole ikinä seurustellut yhtä uteliaan ja hurmaavan lammaskatraan kanssa. Kohtaamisen jälkeen oli pakko todeta ettei pelkkä maininta "mulesing free" riitä minulle eettisen langan takeeksi.

Eettisin villapaita on mielestäni kirpparilta hankittu (tai kirpparipaidasta purettu), mutta aina hyviä löytöjä ei satu eteen. Haluan neuloa seuraavaksi villapaidan oikeasti onnellisten lampaiden villasta, ilman myrkkyjä ja saada samalla markettilankapaitaa pitkäikäisemmän käyttövaatteen. Operaatio villapaita ilman kärsimystä sai näin alkunsa.

Vegaaniliitto on julkaissut hyvän oppaan asioista, joita lankahyllyn äärellä tulisi pohtia.


Omaan villapaitaani taitaa tulla Hannan ja Anun lammaskatraiden villaa itse värjättynä. Odotan myös innolla saanko syksyllä Sannilta villaa omia kehruutreenejä varten.

Te ehdotitte minulle instassa ja fb:ssä muutamia suomalaisia tuottajia, mutta olisi mukava saada listalle jatkoa erityisesti tiloista jossa lampaita on vähän, ja olot ovat erityisen lempeät. Tuntuu että eettisyyttä korostavat pientilat, joiden ykköstuote on muu kuin liha, ovat todella harvassa.
Terveisin, Stella
(seuraava kausikirje lähetetään kirjekavereille sunnuntaina 8.7.)

Inspiroidu vihreämmän elämän remontista ja ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi!
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.
SHARE:

18 kommenttia

 1. Olen myös huomannut saman. Yksi vaihtoehto on ostaa kirppikseltä vanha villapaita ja purkaa se. Oma hommansa tietenkin, mutta näin saa hyvinkin edullisesti hyvää ja laadukasta villalanka käyttöönsä. Olen näin tehnyt itselleni villatakin, joka on ollut käytössä yli 10 vuotta. Nyt tekeillä on lämmin torkkupeitto 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tuota purkamista olen harrastanut. Aika vaikea on kyllä löytää sellaisia jotka ylipäätään voi purkaa ja missä lanka on laadukasta ja kestää uudelleenkäytön. Olen ajatellut pari pointtia hommaan kirjoittaa ihan omassa blogipostauksessa.

   Poista
 2. Kurjen biodynaaminen maatila on myös ihana! Parasta on tietenkin juuri se, että tuntee lampurin. Sekään, että tila on luomuvalvonnassa, ei välttämättä mulle enää riitä... Ihana postaus! <3 Itsekin oon hiukan tätä asiaa blogissani pohtinut http://www.ihanamaatuska.fi/2018/01/eettinen-ekolanka.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti lisään listaa vaikka nettikauppamahista ei olekaan <3

   Poista
 3. Tosi hyvä, että käsityöharrastajat pohtivat näitä! Itse en neulo, mutta olen miettinyt asiaa monesti, kun harrastus on hurjasti näyttänyt yleistyneen. Ei varmasti tule joka tädille, joka harrastuksen aloittaa, eläinten kohtelu ensin mieleen. Lisää tietoisuutta siis kehiin, eli hyvä sinä! Mietin vielä sitäkin, että voisiko suomalaisille lankavalmistajille vinkata, että kuluttajat kaipaavat tuotteisiin tietoa alkuperästä ja eettisyydestä. Jos eivät voi sitä kertoa, palaute saattaisi ainakin ajan kanssa herättää valmistajat parempaan yhteiskuntavastuuseen tiedostavien asiakkaiden kadon ja huonon maineen pelossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Novita on ainakin jossain vaiheessa myynyt sentään pohjoismaista villaa, mutta laatu on kuitenkin kurja. On myös nettikauppoja jotka myyvät kivan oloisia lankoja ilman muovia tai eläinvillaa, hamppua, nokkosta, bambua ym. Täytyy sanoa että nyt kun kasvissyöjänä näitä tilojen sivuja katsoo, niin ostopäätökseen vaikuttaa kyllä suuresti sanotaanko eläinten oloista mitään ja löytyykö maininta villalangasta vasta listan viimeisenä makkaran ja lihasäilykkeen jälkeen. Teillähän on ollut omia lampaita mikä on hieno juttu. Olen ennen kohdannut aika arkoja lampaita ja kuvitellut että ehkä itsekin voisin oman lampaan lihaa syödä. Nyt kun kohtasin nuo Anun lampaat niin kelkka kääntyi, ei ikinä, nehän olivat sympaattisempia ja fiksumpia kuin monet koirat! Mukana ollut apumieskin oli ihan myyty.

   Poista
 4. Mä harrastan muiden jämälankojen hamstraamista, koen sen aika eettiseksi. Kirppareilla oon toisinaan nähnyt myös täysiä keriä! Pakko varmaan kysäistä läheisestä Lankamaailmasta vielä että onko niillä mitään tarkempaa informaatiota lankojen alkuperistä, kun valmistusmaa ei vielä kovasti kerro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lankamaailma taitaa myydä ainakin pohjoismaisia lankoja, (sekä kasvikuidusta tehtyjä) mutta ihan kiva tietää mitä myyjät taustoista tietävät.

   Poista
 5. Mulla on ongelmana se, että en mitekään voi käyttää pohjoismaisten lampaiden villaa, koska ne kutittavat sietämättömästi, vaikka olisi paksu puuvillapaita tai -sukka alla. Iho tulee punaiseksi ja siihen nousee paukamia. Sen sijaan merinovilla ei aiheuta ollenkaan kutinaa, vaan sitä voin käyttää ihan paljaalla ihollakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin. Tuttuni on todella allerginen lampaan villalle, eikä halua edes koskea villapaitoihin. Onneksi on vaihtoehtoja, vaikka ihan kasvipuolelta.

   Poista
 6. Sain vähän aikaa sitten käsiini Hiekkarannan tilan Kainuunharmas-lampaiden villasta tehtyä lankaa. Pieni tila Keski-Suomessa ja ainakin toistaiseksi vain melko paksua lankaa saatavana, mutta tykästyin. https://www.hiekkarannantila.fi/

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä listauksesta! Oon ollut ihan hukassa että mistä hyviä ja eläinystävällisemmin tuotettuja lankoja. Kaupan hyllyt on tulvillaan kaikenlaista, mutta kukaan ei kerro niistä kovin tarkkaan. Listan avulla eteenpäin luonnonmateriaalien luo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että täysin eläinystävällisesti tuotettua villalankaa ei ole olemassa, mutta monenlaisia eritasoisia vaihtoehtoja kylläkin.

   Poista
 8. Kiitos tästä(kin) postauksesta! Ilahdun aina tavastasi pohtia ja kyseenalaistaa asioita. Minulla on nyt kehräysprojekti meneillään (kaverilta saatua lampaanvillaa värttinällä), ja suosittelen lämpimästi tätä puuhaa, on jotenkin meditatiivista.

  VastaaPoista
 9. Laurilassa lampaat ainakin elävät omin silmin todistetusti mukavasti, vaikka tilan sivut ovatkin remontissa. Kysymällä varmasti selviää kaikkien lankojen kuitujen alkuperä, jos sisältävät muutakin kuin tilan omien lampaiden villoja. :) http://laurilan.net/cat/

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig