Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Helppo itse tehty petroliöljymaali

Voi kuinka olisinkaan kaivannut näin hienoja ja kuivia kelejä muutama vuosi sitten, kun tuskailin edellisen taloni julkisivun remontin kanssa. Kerron pian nykyisen mökkini tuoreimmat kuulumiset, mutta haluan ennen sitä jakaa teille reseptin itse tehtyyn petroliöljymaaliin. Kannattaa kokeilla!


Edellistä taloani kunnostettiin Museoviraston tuella ja oli tärkeää tietää mitä maali sisältää. Valmiit kaupan maalit eivät olleet vaihtoehto, koska tarkkoja ainesosia ei purkkien kyljessä kerrota. Petroliöljymaali sopii erityisesti vanhoille pinnoille, jotka on aikaisemmin maalattu moderneilla maaleilla, kuten tässä tapauksessa ns. punamaalilla tai riihimaalilla. Edes pienet rippeet lateksia eivät haittaa. Vanhaa punamullattua seinää tai perinteistä pellavaöljymaalipintaa en lähtisi petroliöljymaalilla kuitenkaan pilaamaan.


Itse tehdyn petroliöljymaalin edut:

  • Punaisena tehtynä edullista
  • Maalin sekoittaminen on helppoa, eikä erikoisvälineitä tarvita
  • Kiva maalata, peittää usein kertasivelyllä 
  • Kaikkea vanhaa maalia ei tarvitse saada alta pois, irtomaali poistetaan skraballa ja viimeistellään teräsharjalla
  • Hengittävä!
  • Kuivuu nopeasti
  • Mattapintainen maali näyttää omaan silmääni kauniilta


Käyttämäni pigmentti Hangon värin Punamulta Exra on Faluninpunaista ehkä vähän ruskeampi, helpommin saatavilla (elämäni nopein toimitus täältä) sekä edullisempi. Kuvan testilaudassa on vanhan seinämaalin päällä alimpana kerros Faluninpunaista pellavaöljymaalia ja sen yläpuolella sekä viereisessä kalikassa tämä oma keitokseni. Värisävyissä on siis pieni ero, mutta suurin ero on kiillossa. Petroliöljymaali on mattapintainen.

Kummitustalon petroliöljymaali (noin mökin seinällinen, heh)
  • 5kg Hangon värin Punamulta Exraa
  • 1l valopetrolia (eli lamppuöljyä)
  • 2l vernissaa
Sain perusreseptin restauroija Elsi Niemisen kautta, mutta pyöristin suhteita vastaamaan pakkauskokoja. 


Ainekset on helpoin yhdistää ampärissä, johon on olemassa tiivis kansi. Alkuun pigmentti jää kökkeröiseksi, mutta liukenee lopulta. Maalia on sekoitettava koko ajan työn edetessä. Petroliöljymaali tuntuu vaativan täydellisen maalaussään ja huomasin pinnassa epätasaisuutta helteellä tai liian kostealla kelillä työskennellessä. Jotkut ovat myös valittaneet että maaliin (ilman homeenestoaineita) tulee helposti pieniä homepilkkuja. Ehkä tulokseen vaikuttaa myös alla oleva pinta. Voi olla turvallisinta kokeilla itse tehtyä petroliöljymaalia ensin vaikka johonkin piharakennukseen.Terveisin, Stella

Sinua saattaa kiinnostaa aikaisempi kirjoitukseni:
Vanhan talon ulkolaudoituksen korjaus - Lue tämä ennen kuin aloitat

Inspiroidu vihreämmän elämän remontista ja liity Kummitustalon kirjekaveriksi


Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blogger Template Created by pipdig