Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Paras remonttipäätös ikinä!

Olen yrittänyt noudattaa remontissa ohjetta "korjaa vain se mikä on rikki". Toki purkuun ja kaatopaikalle on mennyt terveydelle tai talon eliniälle haitallisia materiaaleja, olivat ne miten ehjiä tahansa. Mökissä on aloitettu kuitenkin yksi projekti, joka ei olisi ollut mitenkään välttämätön ja jonka tarpeellisuutta punnitsin pitkään. Nyt kun homma on saatu alulle, en voisi olla onnellisempi!

Tämä projekti on tietenkin ikkunaremontti!


Eikä mikä tahansa tavallinen ikkunaremontti. Tummat täysin ehjät 70-luvun ikkunat vaihtuivat muutaman viikonlopun aikana vanhoihin kulahtaneisiin t-karmeihin. Muutos talon ulkonäössä ja tunnelmassa on huima! Tänä kesänä vaihtoon pääsivät talon vanhemman, 50-luvulla rakennetun puolen ikkunat, joita on kokonaista kaksi kappaletta. Ullakolla säilynyt alkuperäinen ikkuna sai tietenkin jäädä.

Vaikka ikkunat ovat talon kokoon nähden liian suuret ja keskenään hiukan erikokoiset, istuvat ne julkisivuun mielestäni hyvin. Vanhat pokat saavat nyt retro-oven näyttämään kamalalta ja se pääseekin vaihtolistalle vielä tämän kesän aikana. 1970-luvulla rakennettu osa taloa joutuu vielä sen sijaan odottamaan uusia vanhoja ikkunoitaan vuoden tai pari.


Kurkkaa esimerkiksi täältä miltä vanhat ikkunat näyttivät!

Halusin vaihtaa ikkunat, koska mielestäni ne ovat suurimpia tunnelman luojia vanhoissa taloissa. Kunnostetut ja talvisin teipatut ikkunat toimivat hyvin ja energiatehokkaasti, eikä lämpö karkaa harakoille niin kuin moni ikkunaremontteja myyvä firma varmasti väittää. Ikkunoiden sijasta kannattaa satsata mieluiten yläpohjan kautta tapahtuvan lämpöhukan ja ilmavuotojen minimoimiseen (kts. Lehtisen Viri ja Valkee -kirja tai kirjasta tehty tiivistelmä). Uusien ikkunoiden hinta ei ikinä näy säästönä sähkölaskussa. Omat vanhat ikkunani maksoivat sen sijaan vain 200 euroa.

Koska talossa on sisällä niin vähän luonnonvaloa, teimme vielä tulevaan keittiöön ikkunan uutta ja vanhaa puolta erottavaan väliseinään. Tulevaisuudessa tiskaillessa näkee huoneen läpi pihalle ja valo virtaa paremmin.


Ulkoikkunoiden vaihdon lisäksi sisällä on tapahtunut muutakin pientä edistystä. Olen instassa hehkuttanut esimerkiksi uusia tummia lattioitani. Jos haluat nähdä pienen videon remontin etenemisestä sisällä, liity Kummitustalon kirjekaveriksi. Lähetän videotervehdyksen sähköpostilistalle sunnuntaina 8.7.

Terveisin, Stella

Inspiroidu vihreämmän elämän remontista ja ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi!
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.
SHARE:

21 kommenttia

 1. Kylläpä näyttää hienolta vanhat ikkunat! Hienoa että olivat tallella. Itse kunnostan parhaillaan vanhan talon ikkunoita - nykyikkunoita alumiinilistoineen ei voi kunnostaa itse, mutta vanhat ikkunat kestää taas toiset 80 vuotta kun maalaa ja kittaa uudelleen. Ja vanhat ikkunat vaan on niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Nuo t-karmit on ostettu käytettynä ihan muualta, eivätkä ole siis tästä talosta alunperin. Alkuperäinen 50-luvun tyyli lienee ollut vähän yksinkertaisempi. Näitä kunnostettiin vain sen verran, että kestävät talven yli, ensi kesänä sitten paremmin.

   Poista
 2. Hyvin istuvat ikkunat taloon, oikein hyvä päätös vaihtaa ikkunat!

  VastaaPoista
 3. Hienoja näkymiä, sisällä ja ulkona!

  VastaaPoista
 4. Oi paras ratkaisu aivan varmasti! 👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainhana sitä jännittää miltä muutos näyttää, en tehnyt mitään photoshoppailua etukäteen vaan luotin fiilikseen.

   Poista
 5. Ikkunat ovat ihan täydelliset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu omaan elämäntyyliini ne ovat, monen mielestä ne ovat sisällä varmasti epäkäytännölliset, koska eteen ei saa pöytiä ym. Koirat kiittävät kun näkevät lattialta ulos kurkottelematta.

   Poista
 6. Nuo ikkunathan istuu taloon kuin olisivat sinne tarkoitettukin. Aiemmat ikkunat, nyt kun kurkkasi vertailua, teki hieman sellaisen :O -ilmeen taloon (ihan kun talossa olisi hämmästynyt ilme), mutta tuo T-mallinen ikkuna näyttää suloiselta. Tuo sisäikkuna on vasta onkin huikean kiva idea ja ikkuna tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihan hirveästi tykkää vaakalaudoituksessa talossa, ja tuo -69 tehty lisäsiipi sekä edelliset ikkunat saivat talon näyttämään jotenkin juuri lituskalta ja oudolta. Nyt koitan saada talon henkeä enemmän kohti 20-40-lukua ja jotenkin mittasuhteita pystymmäksi. Välillä jopa mietin peiterimalaudoituksen tekoa, muttei ehkä vielä tässä vaiheessa.

   Poista
 7. Kyllä kannatti. Talo näyttää viehkeältä nyt.

  VastaaPoista
 8. No ON kyllä hyvä päätös!! Kaunis tulee talostasi;)

  VastaaPoista
 9. Todella hieno! Kurkkasin linkin takaa vanhat ikkunat ja katse osui samalla siihen tapettiin, jossa on keltasävyisiä pieniä kukkia. Mikä tuo tapetti on, sopisi meillekin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei se on Pihlgren & Ritolan ilo, jota ei taideta enää myydä

   Poista
 10. On kyllä paras päätös, todellakin. Manni

  VastaaPoista
 11. Näyttääpä todella hyvältä! Ilokseni olen huomannut, että yhä useampi remontoija vaihtaa tyyliin sopimattomat ikkunat ainakin perinnemallisiin ikkunoihin, jollei aidosti vanhoihin. Meillä on myös meneillään vanhojen ikkunoiden maalaus. Syystä että koin tarvetta repäistä törröttäväviä vanhoja maalisuikaleita irti kahvia juodessa. Siitä touhu kasvoi lumipalloefektin lailla! Aiemmin ikkunat ovat falskanneet aika lailla, talvella kotimme on Siperia. Johtuu varmasti muistakin tekijöistä. Niihin sitten paneudutaan yksittelen, onneksi on loppuelämä aikaa.

  esmeraldaneetos@blogspot.com

  VastaaPoista
 12. Erittäin hyvältä näyttää ja sopusointuiselta myös, vaikka eivät alkuperäiset olekaan. Ne alkuperäiset eivät näyttäneet sopusuhtaisilta :). Isommista ikkunoista tulee myös enemmän valoa, joten pelkästään hyviä puolia vaihdolla. Muista laittaa kunnon suoja alatippalautoihin, ettei vaihtamisen takia lähde vesi kertymään rakenteisiin. Meidän talossa ikkunanalus on falskannut ja tuho hirsissä karmea! Nykyisin suositellaan loivaa peltikerrosta hirsitalojen ikkunalautoihin.

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig