Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Vanhan talon ulkolaudoituksen korjaus -Lue tämä ennen kuin aloitat

Toukokuu aloittaa monella ulkoremonttikauden. Nykyisessä mökissäni ei vielä hyökätä julkisivun kimppuun, mutta edellisessä kodissani vietin kolme kesää pihalla. Tuossa talossa oli tallella alkuperäinen 20-luvun peiterimalaudoitus. Ulkovuoraus oli päässyt alareunasta kurjaan kuntoon. Koko laudoituksen vaihtamisen sijaan päädyimme pelkkään paikkaamiseen. Haluankin näillä vanhoilla kuvilla muistuttaa kaikkia tänä kesänä urakoivia, että ulkolaudoituksen korjaus onnistuu myös vanhaa säilyttäen.

Vanhan talon ulkolaudoituksen korjaus


Ulkolaudoituksen korjaus paikkaamalla ei ole uusi juttu, päinvastoin. Jos katselee vanhoja taloja missä tahansa suomalaisessa kaupungissa, voi huomata paikkapaloja joka nurkalla. Koko homma perustuu ajatukseen, että korjataan vain ja ainoastaan se mikä on rikki, eikä yhtään enempää. Helpommin lahonneen helman korjaa vaakalaudoitetussa talossa. Olen myös nähnyt onnistuneita korjauksia, missä alareunan paikkaus on tehty toiseen suuntaan laudoittamalla kuin muu julkisivu. Esimerkiksi Jovelan Johannan blogissa on hyviä eri ikäisiä esimerkkejä.Entisen taloni henki oli kuitenkin niin vahvasti 20-lukulainen, ettei tyyliin olisi sopinut eri suunnassa laudoitettu helma. Paikkaus tehtiin vastaamaan entistä, lauta laudalta vaihtamalla vanha uuteen. Hommaa hankaloitti suuresti vinolaudoituksen puuttuminen. Vuorilautojen alla oli suoraan tervapaperi ja sehän tietenkin repesi helposti ja purut valuivat ulos. Myös paperia piti paikata.


Hyvä apu projektissa oli Museoviraston korjauskortiston tietopaketti julkisivun korjaamisesta. Saimme itse asiassa puuhaan Museoviraston korjausavustuksen juuri säilyttävän tekotavan vuoksi. Avustuksella pystyimme kattamaan kaikki korjauksen ja maalauksen materiaalit, nosturivuokrat ym. Oman osuutemme teimme työtunteina. Suosittelenkin lämpimästi kyseisen avustuksen hakemista. Talo maalattiin itse tehdyllä petroliöljymaalilla, taidan heittää reseptin tänne blogiin joku toinen kerta.Minkälaisia remonttiprojekteja teillä on ensi kesälle luvassa?

Terveisin Stella

_____________________________________________________________________________________________________

Haluatko luovaa sisältöä vasaralla, viikatteella ja virkkuukoukulla suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa? 

Seuraava Kummitustalon kausikirje lähetetään sunnuntaina 6.5.


Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.
SHARE:

7 kommenttia

 1. Meillä on v. -52 rakennettu rintamamiestalo, jossa on ulkoverhouksena 60-luvulla laitettu mineriittilevy. Jokunen levy on rikki, mutta pääosin verhous on yhä hyvässä kunnossa. Alta löytyy rapattu pinta ja ulkoeteisen osuudella on alla puuverhoilu. Useimmat varmaankin purkaisi nuo karseat levyt pois (eikä ne minustakaan kauniit ole), mutta tuntuisi tuhlaukselta purkaa ihan ehjiä pintoja poiskaan. Julkisivuremonttia kun suunniteltiin tälle kesälle, niin päädyttiin säästämään nuo mineriitit. Ainoastaan ulkoeteisen pinnoilta puretaan levyt pois ja niistä saadaan paikkamateriaalia muualle taloon. Ulkoeteisen osalta palautetaan alkuperäinen puupinta, katsotaan paljonko tarvitsee uutta puuta ja säästetään mitä voidaan. Lopuksi maalataan kaikki pinnat. Suunnitelma on siis tämä, mutta nähtäväksi jää miten siinä voidaan pysyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se olla että mineriitti tulee joskus "muotiin" ja on yhtä perinnettä kuin muukin vanha rakentaminen. Minäkin olen nähnyt ihan hauskoja maalattuja mineriittitaloja. Juuri se likaisen vaalea näyttää kurjalta.

   Poista
 2. Onpa kauniisti korjattu laudoitus! Niin Suutarin mökissä kuin 'kotikodin' pihamökissäkin on vastaava laudoitus, ja olen vähän pelännyt, että se pitää uusia kokonaan, jos ei halua huonoa alaosaa tehdä vaakalaudoituksella. En tykkää yhtään vaakalaudoituksesta, joten tämän postaus oli helpotus :) Jos joskus pääsen sinne saakka, että noita talojani saan rempata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en oikein tykkää vaakalaudoituksesta (ja nyt on vaakalaudoitettu mökki). Noh johonkin se sopii. Tuo on vähän hitaampi korjaustapa, mutta remontin kanssa nyt ei muutenkaan kannata pitää kiirettä :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Sellaisella ööö käsikäyttöisellä pyörösahalla ja osan japanilaisella käsisahalla.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Teimme saman kuin sinä ja vaikein oli saada sahattua laudat.

   Poista

Blogger Template Created by pipdig