Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Onko unelmatyötä olemassa? Elämänmuutoksen tehnyt Taitohelmarin Sonja vastaaTyöntekoon ja itsensä toteuttamiseen liittyvät asiat ovat pyörineet viime aikoina kovasti mielessäni. Olen jo jonkin aikaa hoitanut mukavaa sijaisuutta, mutta vuoden päästä vaihdan tehtäviä ja samalla tuloni tippuvat tuntuvasti. Toivon päivätyön rinnalle edes ihan pientä lisätulon lähdettä, sillä tulevasta palkastani on vaikeaa maksaa koirien suuria eläinlääkärireissuja tai remonttikuluja, vaikka se riittääkin peruselämiseen ihan hyvin.

Olin ennen sitä mieltä että on ihan ookoo pitää työ ja harrastus tiukasti omissa lokeroissaan. Olen kokeillut käsityöläisyyttä ja yrittäjyyttä parikymppisenä ja koin sen silloin liian stressaavaksi. Pelkäsin pitkään että tekemisen ilo katoaa, jos omasta intohimosta on saatava elanto.

Nyt huomaan jälleen ahmivani tietoa yrittäjyydestä ja olen seurannut ihaillen niitä, jotka ovat tehneet kädentaidoista itselleen luovan työn. Tiedän että moni teistäkin haaveilee itsensä näköisestä työstä ja haluaa samalla lisää tunteja vapaa-aikaan. Koska itseäni arvelluttaa onko unelmatyötä edes olemassa,  muuttuuko kivakin työ peruspuurtamiseksi ajan kanssa, kysyin asiaa henkilöltä joka tietää siitä enemmän kuin minä.

Osallistuin viikonloppuna Sonjan järjestämälle sienivärjäyskurssille

Tutustuin Taitohelmarin Sonjaan eräässä neuletapahtumassa. Taitohelmari tuottaa luontoon, ruuanlaittoon, retkeilyyn ja kädentaitoihin liittyviä palveluita kurssien ja koulutusten muodossa sekä myy koivun tuohesta valmistettuja koruja. Sonja kirjoittaa työuupumuksesta ja yrityksensä alusta kauniisti omassa blogissaan ja kertoo minulle:

"Marraskuussa 2016 istuin työterveyslääkärin vastaanotolla ja itkin. Sain lopulta sanotuksi, etten pysty enää menemään töihin ja tarvitsin apua. Tuon syksyn aikana olin tehnyt kokopäivätyötä, tehnyt samalla graduani sienivärjäyksen ja kemian opetuksen yhdistämisestä, suunnitellut seuraavana syksynä pidettäviä häitäni ja suorittanut vapaa-aikaani palstaviljelyn, itämaisen tanssin ja monen muun mielenkiinnon kohteen parissa. Olin vain sinnitellyt ja huomaamattani uupunut niin pahasti, etten itsekään tajunnut tilannetta. Sain diagnoosit työuupumus ja keskivaikea masennus.


Värjäsimme lankoja verihelttaseitikillä ja männynsuomuorakkaalla

Järjestetyn osa-aikaisuuden, osittaisen töihin palaamisen, työtehtävien muutoksen ja rästiin jääneiden lomaviikkojen jälkeen määräaikaisuuteni päättyi heinäkuussa 2017. Ja kuten itse koen - olin vapaa! Vähitellen olin saanut elämääni takaisin hyvää mieltä tuovia asioita, joiden tekemisestä olin kokenut syyllisyyttä töissä ollessani. Näitä olivat neulominen, sienimetsässä kävely, luonnon valokuvaaminen, aamujen aloittaminen hitaasti omassa tahdissa, linnunradan tuijottelu erämaassa.

Aloin listata osaamistani ja huomasin, että joukosta löytyi myös sellaisia, joista joku voisi maksaa! Perustin Taitohelmarin, koska en nähnyt enää muuta vaihtoehtoa, kuin yrittäjäksi ryhtymisen. Mottonani oli: Mitä en vielä osaa, sen voi opetella."


Sonjan värjäyskokeita puna- ja keltasipulilla sekä verihelttaseitikillä

Utelin Sonjalta onko unelmatyötä olemassa ja miten sen voi löytää. Sonja vastaa viisaasti että hänelle yrittäjyys on ollut paras väylä sen tavoittelussa. Unelmatyön määrittely ei ole kuitenkaan helppoa ja vaatii hyvää itsetuntemusta.

"Kaikilla meillä on työssä niin hyviä kuin huonoja päiviä, riippumatta siitä koemmeko olevamme siinä unelmatyössä. Halusin saada työn, jossa voisin yhdistää kaiken tietotaitoni ja osaamiseni, tehdä töitä sopivasti yksin kotona, mutta myös luonnossa ja ihmisten parissa. Yrittäjänä tämä on mahdollista, sillä voin vaikuttaa omaan työmäärään, työympäristöön ja työoloihin rajattomasti. 

Oman unelmatyön etsiminen kannattaa aloittaa listaamalla asioita, joista oikeasti nauttii ja joiden parissa kokee onnistumista. Itselläni nämä olivat myös asioita, joita työstressin ollessa pahimmillaan aloin karsia pois kalenterista. Kun olisi pitänyt tehdä päinvastoin! Monella saattaa olla työelämän esikuva tai idoli, jonka työ näyttää täydelliseltä unelmatyöltä. Omaa unelmatyötä etsiessä kannattaa varmistaa itseltään, onko kyseessä varmasti oma unelma, jota kohti lähtee tavoitteellisesti pyrkimään."Kysyin Sonjalta onko yrittäjyys ollut haaste taloudellisesti. Pieneen epäsäännölliseen palkkapussiin tottuneelle entiselle pätkätyöläiselle yrittäjyyden aloittaminen on onnistunut 600 euron kuukausittaisella starttirahalla hyvin. Tulevaisuus näyttää sopivan kiireiseltä. Sonja kertoo ettei kuvittele pelkän käsityöläisyyden kannattavan Suomessa, vaan luottaa monipuoliseen ja elävään yritystoimintaan.

"Löysin muutama kuukausi sitten termin "purpose before profit" ja se kuvaa mielestäni hyvin omaa suhtautumista työhöni. Haluan, että työ Taitohelmarin yrittäjänä on merkityksellistä itselleni, mutta myös jokaisella kohtaamisella ja asiakkaalle tekemälläni työllä on merkitys. Toki työn tavoitteena on itsensä elättäminen, mutta pienet menot, syksyllä oman sadon hyödyntäminen, metsän antimien keräily ja vaikka vain osittainen omavaraisuus ovat keinoja vähentää tarvittavien tienestien määrää. 

Yrittäjyys voi olla muutakin kuin ainaisen taloudellisen kasvun tavoittelua ja kellon ympäri työskentelyä. Toivoisin näkeväni maailman, jossa yrittäjinä toimii kasvava joukko itseni kaltaisia nuoria aikuisia, joille luonnon ja ihmisten hyvinvointi on tärkeämpää kuin raha."

Kurssilaisten värjäyssaldo

Toinen rohkea yrittäjänainen on Anu Pensola, jonka luona vierailin aikaisemmin keväällä kanakurssilla. Kysyin näitä samoja kysymyksiä myös häneltä. Vastaukset voitte lukea kesäkuun kausikirjeestä, jonka lähetän kirjekavereilleni sunnuntaina 10.6.


Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.

Terveisin, Stella


SHARE:

5 kommenttia

  1. Kiitos kun jaoit tämän meille 😊

    VastaaPoista
  2. Aina yhtä inspiroivaa lukea kuinka muut rakentavat oman työelämänsä. Mulla on itsellä pikkuhiljaa pienesti muutoksen tuulet puhaltamassa ja saan näistä jutuista aina kauheasti tsemppiä! Kiitos!

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä jutusta Stella, tämä avasi asiaa loistavasti!

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig