Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Piilomuovia ja haitta-aineita eristemateriaaleissa - Valitse paras eriste vanhaan taloon

Vanhat talot ja modernit eristemateriaalit eivät sovi yhteen. Moni haluaa kunnostaa talovanhuksensa hengittäväksi ja vieläpä ilman muovia. Onkin yllättävää, miten moneen perinnerakentamiseen tarkoitettuun materiaaliin ympätään puolisalaa muovia ja muita jopa haitallisia aineita. Onneksi markkinoilla on monenlaisia vaihtoehtoja. 

 

Valitse paras eriste vanhaan taloon

Kaupallinen yhteistyö Termex Oy:n kanssa*

Voi apua. Ihanaa kun remontti etenee pikkuhiljaa, mutta jokainen uusi työvaihe tuo mukanaan myös kasan valintoja. Tieto lisää tuskaa. En ole onneksi itse joutunut kärsimään sisäilmaongelmista, mutta jos saan valita, kunnostan taloni mahdollisimman vähillä haitallisilla aineilla ja välttelen turhaa muovia.

Mitä enemmän olen lukenut vanhoihin taloihin sopivista eristemateriaaleista sitä vaikeammalta sopivan vaihtoehdon löytäminen tuntuu, koska kaikki ei ole ihan sitä miltä näyttää. Huomasin edellisen taloni kohdalla että muovia löytyy sellaisistakin paikoista joista sitä ei osaa etsiä, kuten perinteisinä myytävistä rakennuspapereista.

 

Lämmöneristeissä käytetään useita kemikaaleja ja lisäaineita. Yllätyin kuitenkin vielä enemmän lukiessani tästä Pekka Saatsin perusteellisesta kirjoituksesta, että pellavaeristeissä ja puukuitueristeissä voi olla jopa muovia.

Selluvillan sisältämän boorin haittavaikutuksia tutkitaan parhaillaan Yhdysvalloissa, mutta Suomessa myytävien eristeiden boorimäärille on asetettu rajat. Puukuitueristeissä on myös ammoniumsulfaattia, joka kastuessaan voi aiheuttaa oireita (päänsärkyä, hengenahdistusta ja huonovointisuutta).

Hyviä ja lisäaineettomia eristemateriaaleja olisivat Saatsin mukaan hamppu, lampaanvilla, turve sekä sahan- ja kutterinpuru. Pääosa oman mökkini seinistä jää purueristeisiksi, mutta muutamaan seinään valitsin levymuodossa olevaa pellavavillaa, jonka palonestoaineena pitäisi olla booria turvallisempi sooda.


Loppukesästä törmäsin uuteen puhallettavaan selluvillaan, jossa palosuoja-aineena oli käytetty savea. Tuotteen kehittelyn tärkein tavoite onkin ollut suoja-aineiden kemikaalittomuus. Kiinnostuin Termex Green+ eristeestä ja otin rohkeasti yhteyttä yritykseen ihan itse. Kerronkin mielelläni eristevalinnastani saamaani pientä alennusta vastaan. Termex Green+ on valmistettu lajitellusta sanomalehdestä ja savesta ja vastaa ominaisuuksiltaan muita markkinoilla olevia selluvilloja.

Päätökseeni vaikutti myös se, että yksi tehtaista sijaitsee tuossa metsän toisella puolella ja haluan tukea lähiyrityksiäni. Termex Green+ eristettä on tulossa uuteen rossipohjaiseen lattiaani ja yläpohjan lisäeristeeksi. Suosittelen tutustumaan tuotteeseen ja muutenkin punnitsemaan eri eristevaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia.


Terveisin, Stella


Sinua saattaisi kiinnostaa myös kirjoitukseni:


___________________________________________________________________________
*Miksi teen yhteistyötä yritysten kanssa?
Haluan jatkossa tuottaa entistä parempaa sisältöä blogiini, mutta touhussa on kulunsa. Saan pienen korvauksen yrityksen näkyvyyttä vastaan, mutta tekstin asiasisältö ja mielipiteet ovat omiani. Teen yhteistyötä vain blogini teemaan sopivien tahojen kanssa. Yhteistyön avulla pystyn siis ylläpitämään blogiani.
___________________________________________________________________________


Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

14 kommenttia

 1. Kiitos hyvistä vinkeistä ja linkeistä taas! Mulla muuten eteisessä välillä tuoksuu ihan kuin lammas, ja oon miettinyt, voisiko siellä lattiapurujen seassa olla villaa! Että pitänee hankkia haaveilemiani lampaita, että pääsee joskus eristyspuuhiin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän vanhoissa taloissa ole käytetty sitä mitä on ollut saatavilla, ehkä villaakin :D Mielestäni tuo pellavavilla haisee välillä taas ihan lehmän lannalta :D

   Poista
 2. Sisäilmasta astmaan ja me/cfs:n vakavadti sairastuneena ilmauksesi "sisäilmahysteerikko" särähtää pahasti sieluun. Vähättelyä ja ymmärtämättömyttä kuulee muutenkin tarpeeksi, toivoisin, ettei tuollaista sävyä tulisi vastaan. T. Työkyvytön sädesienen ja homekoulusalailujen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistin sanan, enkä tarkoittanut sillä vähätellä asiaa. Homeongelmat ovat ihan liian yleisiä, mutta mielestäni asiaan liittyy turhaa pelon levitystä ja väärinkäsityksiä. Sisäilmahysteerikko on mielestäni tyyppi, joka ei ole joutunut ongelmien kanssa edes tekemisiin, mutta pelkää asioita jo valmiiksi. Olen itsekin ollut sellainen aikaisemmin.

   Poista
 3. On ihanaa kun joku perehtyy myös näihin asioihin ja saa valmiiksi lukea niistä.
  Se on yllättävän aikaa vievää myös näihin asioihin perehtyminen.
  En ole mitenkään erityisesti perehtynyt homekeskusteluihin ja asioihin, muta meillä suhtaudutaan niihin aivan eri tavalla kuin esim.euroopassa.
  Tyttäreni asuu euroopassa perheineen ja talvet ovat hyvinkin kosteita ja sateisia.
  Lämmitystä löytyy muttei joka huoneesta.
  Talven jälkeen on taas ilmaantunut hometta muutamaan huoneisiin joka pestään erikoismyrkyllä pois ja maaltaan päälle.
  Eristykset ovat ihan eri luokkaa siellä vaikka tänäkin kevään pakkasöitä oli pitkälle kevääseen.
  Siellä todennäköisesti kosteus ja eristeiden puute tekevät tuon homeongelman, luulisi en tiedä.
  Mutta siellä suhtaudutaan asiaan niin kovin toisella tapaa.
  Ihanaa viikonloppua ja ihana seurata remonttisi edistymistä.-H-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, homettakin on monenlaista enkä tosiaan itsekään tiedä mitkä kaikki ovat ihmisille pahaksi. Sain pahoja oireita purkaessani taloni kostuneita lattiapuruja (tosin altistuin myös betoni- ja lasivillapölylle). Nyt huomasin että yksi kotini nurkka on vähän homeessa, koska poistimme nurkasta eristeitä syksyllä. Ilmavuodon takia kosteus tiivistyy lämpimään seinäpintaan. En usko että tämän tyyppinen home on esimerkiksi kovinkaan vaarallista. Senkun pesee pois, kuivattaa pinnat ja ehkäisee ongelman uusiutumisen.

   Poista
 4. Saman ongelman kanssa olen tuskaillut taas viimeaikoina. Eko-tuulensuojapaperin, jonka luulisi olevan muoviton, mutta ei ole, korvikkeeksi olen löytänyt muiden suositusten perusteella Paavo perinnailmansulkupahvin, jota aiomme nyt käyttää tervapaperin sijaan päätalossa. Tervapaperia olemme ehtineet kylläkin käyttää jo muissa rakennuksissa, mutta onneksi puutönöt falskaavat sen verran, että hengittävät joka tapauksessa. Täysmuovittomuus on kuitenkin aina parempi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo Paavo lienee todella hyvää. Itse pihinä tyyppinä hommasin muovitonta Tectis remppaa, jota saa ihan perus rautakaupoista :D

   Poista
 5. Niin mikä vika on ekovillassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ei ekovillassa ole rakennuksen terveyden kannalta mitään vikaa. Kuten kirjoitin, ekovillaan lisätään kuitenkin "ylimääräisiä" kemikaaleja, joiden merkitys ihmisten terveydelle on vielä tutkimuksen alla. Moni, kuten minäkin silloin kun se on mahdollista, haluaa remontoida kotinsa niin vähillä haitta-aineilla kun se on mahdollista.

   Poista
 6. Hei! Kävin kurkistamassa tuota suosittelemaasi selluvillaa. Jäin miettimään, että mitenhän siihen saveen vaikuttaa mahdollinen kostuminen... Luulisin, että ala- ja ehkä yläpohjassakin saattaa helposti ilmankosteuden vuoksi vähän kostua. T. Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmmm, tuon tyyppisiä eristeitä on käytetty yläpohjassa aina, enkä usko että villan seassa oleva savi kostuu sen kummemmin kuin muukaan aine. Yläpohjassahan pitää aina olla hyvä tuuletus, eikä sitä kosteutta pääse liikaa syntymään.

   Poista
 7. Samaa mietin tuosta kostumisesta, epäilyttää. Onko tästä valmistajalla tietoa?

  Tässä "kemikaalihysteriassa" monilta unohtuu se, että rakentamisessa taistellaan luontoa vastaan, esim. maaleista on poistettu myrkyt ja nyt pinnat homehtuvat/levättyvät.

  VastaaPoista
 8. Tuo lampaanvilla mietityttää, mahtaako se houkutella turkiskuoriaisia?

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig