Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Näin perustin kasvimaan puoli-ilmaiseksi


Moni aloitteleva puutarhuri törmää varmasti samaan ongelmaan kuin minäkin, kaikki maksaa ja vielä yllättävän paljon: siemenet, multa, työkalut, lannoitteet ym. Kun perustin kasvimaata edelliseen kotiini, talous oli tosi tiukilla. Tilaa oli jättisuurelle kasvimaalle pienen savisen pellonpohjan verran, mutten voinut satasta enempää satsata koko hommaan. Summa meni laadukkaisiin siemeniin ja suureen astiaan kanankakkaa, koska sain kehnoa multaa ja lavankauluksia ilmaiseksi.

Vaikka mullan joutuisikin ostamaan ensimmäisenä kasvukautena kaupasta, on keinoja saada se riittämään pidämmälle. Kehitin ihan oman kasvimaanperustamistekniikkani, joka mukailee ns. lasagnepenkkiä. Lavankauluksia tai edes työkaluja ei tarvita.

Kasvimaan pohjia ja kohopenkkejä varhain keväällä

Homma aloitetaan valitsemalla pihalta tasainen ja aurinkoinen kohta. Pieni tai suuri ala peitetään moninkertaisella sanomalehdellä tai pahvilla. Mitä enemmän kerroksia, sen parempi. Pläntin voi tehdä suoraan lavankauluksen kokoiseksi, jolloin samaan kohtaan voi seuraavana vuonna lisätä kaulukset ja kasvattaa korkeutta uudella mullalla. Tämä perustamistapa ei vaadi maan kääntämistä tai rikkaruohojen kitkemistä.

Toukokuussa penkeissä itää jo ja on aika aloittaa ruohokatteen lisääminen
Kastellun sanomalehden päälle kerätään pihalta eloperäistä materiaalia, kuten lehtiä, oksia ja heinää. Jos käytössä on kompostia, hieno juttu. Monet tallit myyvät myös lantaa todella edullisesti. Päällimmäiseksi lisätään kerros multaa, joko jostain päin pihaa tai kaupan hyllyltä. Tämäkin onnistuu vielä jopa ilman lapiota, jos oikein haluaa pihistellä. Mullan laadusta riippuen, sitä kannattaa jatkojalostaa kanankakalla. Penkki on valmis kylvettäväksi. Kesän aikana edullisin lannoite on ruohosilppu (jonka muuten leikkasin ensimmäisinä vuosina käsin, koska meillä ei ollut varaa ruohonleikkuriin) ja nokkosista käytetty superliemi.

Kesäkuussa kasvimaalta löytyi jo salaattia ja muuta pientä vihreää
Tietenkään tämän tyyppisessä kasvimaassa ei voi kasvattaa porkkanaa, perunaa tai muuta maan alle kurottavaa herkkua. Plänttiin lisätään vuosittain uutta eloperäistä jätettä ja kompostia, jolloin se lavankauluksien avulla kasvaa korkeutta riittävästi juureksille. Parin vuoden päästä alimpana ollut pahvi on myös maatunut pois ja juuret saavat entistä enemmän tilaa.

Heinä-elokuussa viljelmiä tuskin erottaa heinikosta, mutta siellä ne ovat ja tuottivat satoa.

Jos kaipaat vinkkejä myös taimikasvatukseen, kannattaa liittyä kausikirjeeni tilaajaksi ennen 1.3. Ensimmäisen kirjeeni aiheena on mm. puutarhakauteen valmistautuminen ja taimien kasvatus.


Terveisin, Stella

Ai niin, arvon Facebookissa ja Instagramissa kaksi lippuparia Lahden raksamessuille. 
Arvontoihin voi osallistua perjantaihin kl. 12:00 saakka. 

Lue lisää:

Haluatko luovaa sisältöä vasaralla, viikatteella ja virkkuukoukulla suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa?


Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.

SHARE:

7 kommenttia

 1. Tein samaantyyliin viime vuonna kasvimaata. Hyvä ja nopea keino :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Itse säästelin sanomalehden kanssa ja juolavehnän kanssa oli vähän ongelmia, mutta muuuten yllätyin miten vähässä mullassa tulee jo satoa.

   Poista
 2. Ihan supermielenkiintoista! Täällä tilanne on se, että löytyi mies ja miehen mukana 1924 rakennettu tupa piharakennuksineen ja isoine pihoineen kaikkineen. Pihaa pitäisi nyt alkaa keväällä kehittää jonkinlaiseen suuntaan, jään ehdottomasti seurailemaan blogia ja sen vinkkejä!

  Kivaa keväänjatkoa sulle!

  VastaaPoista
 3. Minä en oikeasti ole koskaan ymmärtänyt noita lavakauluksia, mikäli yritetään tuottaa ruokaa ihan talvisyötäväksi asti. Ainakaan jos on tarkoitus, että tuotto on positiivinen - eli että rahaa menee vähemmän kuin ruoka maksaisi kaupasta ostettaessa. Kaksi kesää varmaan lavakaulukset tuottavat, mutta sitten multa pitäisi vaihtaa... mikä on todella kallista, jos mullan aikoo ostaa. Tietysti kasvimaan kuntoakin pitää hoitaa, ruohosilppua ja muuta eloperäistä käyttää, silppurilla silputa oksia pitämään maata kuohkeana ja lannoitettakin lisätä vuosittain. Näillä keinoilla me olemme omavaraisia perunoista, juureksista ja sipuleista, vaikka käytämmekin niitä talvella paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ole joutunut lavaan multia vaihtamaan, mielestäni se toimii samoin kuin mikä tahansa kasvimaa. Kompostia ym. pitää vain lisätä ja maata hoitaa. Periaatteessa kai syvässä lavassa tulee satoa enemmän kuin samankokoisesta perinteisestä kasvimaasta, jos kasveja osaa yhdistellä oikein ja tehdä monta kylvöä kesässä. Itse en ole vielä niin järjestelmällinen. Lavakasvimaassa ja pellossa on kummassakin omat hyvät puolensa.

   Poista
 4. Olen harrastanut palstaviljelyä melkein koko aikuisikäni eli n. 15 vuotta. Sulla oli tuossa nyt nuo ilmaiset multa ja lavat, joita ei kyl kaupungissa ole koskaan näkynyt ilmaiseksi. Mulla ei tosiaan aloittaessani ollut rahaa muuhun kuin talikkoon, haravaan, istutuslapioon ja siemeniin. Pienen haran veistin katajasta - puukko nyt löytyi entuudestaan. Rikkaruohottunutta plänttiä on sitten yksinkertaisesti raivattu pala kerrallaan. Talikolla kääbtämisen vauhti on karkeasti ottaen ollut n. tunti per neliömetri. Välillä diltä neliöltä on tullut muovipussillinen peltokierron juurta. Sen alueen, jota en ehtinyt kääntää, peitin pressulla, mikä huomattavasti vähentää rikkaruohoontumista ja helpottaa kääntämistä myöhemmin mm. siksi, että sen alla säilyy kosteus ja kosteaa maata on helpompi muokata kuin kuivaa ja kovaa. Kasvipenkkejä en missään nimessä ole hajasijoitellut vaan kääntänyt aina edellisen vierestä, jolloin rikkaruohoihin rajautuvaa aluwtta on mahdollisimman vähän. Aarin ala tuli tällä systeemillä kuntoon kolmessa vuodessa. Lannoitus on hoitunut kompostoimalla puutarhajätettä palstalla ja elintarvikejätettä matokompostissa. Multaa on pitänyt ostaa pari säkkiä keväidin esikasvatusta varten. Palstaviljely on erittäin nautinnollinen ja palkutseva harradtus. On mahtavaa, kun yhä useammat ihmiset innostuvat siitä. Vuosien saatossa olen alkanut muokata ruokavaliota omavaraisempaan suuntaan. Lasse Nordlundun seikkailut ovat erityisesti inspiroineet. Lanttu kunniaan!

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig