Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Kaksi tapaa testata tapettien hengittävyyttä

Miten valita tapetti vanhaan taloon? Siinäpä pulma, jota olen pohtinyt talokaupoista asti, koska rakastan värikkäitä tapetteja. Kunnostan taloani perinnerakentamisen keinoin ilman muoveja ja silloin tapettikaan ei saa olla liian tiivis. Samoissa mietteissä on ollut myös Sanna blogissaan ja hänen kirjoituksesta sain idean kertoa miten minä valitsen vanhaan taloon sopivan tapetin ja testaan paperitapettien hengittävyyttä. Näihin kokeisiin tarvitset testattavia tapetteja, verrokiksi mieluiten 100% paperitapetteja, muovia, vaikka pakastepussin, tavallista valkoista paperia, vettä, pari lasia ja mukeja.

TAPA 1
Tämä tapa on tuttu ainakin kirjasta Perinnemestarin Rintamamiestalo ja tätä tapaa Sannakin käytti. Siinä testattavan tapetin alle laitetaan tavallista paperia ja tapetin päälle tipautetaan vesitippoja. Jos tipat humahtavat paperiin, hieno juttu, joskus pintajännitystä joutuu pisaroista vähän rikkomaan ja odottamaan tuloksia kauemmin. Tipat voi peittää vesilasilla, tai kevyellä painolla. Jos tapettipalan alla oleva paperi kostuu kupruille, tapetti päästää hienosti kosteutta lävitseen ja on turvallinen valinta vanhempaan taloon.


TAPA 2
Tämän tekniikan opin ystävältäni, enkä tiedä mistä se on peräisin. Pidän tästä tekniikasta ehkä tapaa 1 enemmän. Keitä vettä kiehuvaksi ja kaada sitä mukiin. Aseta tapetinpala peittämään mukin suu ja sujauta tapetin päälle tiiviisti tavallinen juomalasi. Mitä enemmän ja nopeammin lasi täyttyy höyryllä, sitä enemmän höyryä tapetti päästää lävitseen ja sitä "hengittävämpi" se siis on. Koe kannattaa tehdä myös vaikka muovipussin kappaleella, niin näet miltä näyttää kun lasi ei höyrysty lainkaan.


Jos testaat tapetteja ensimmäistä kertaa, on kummassakin kokeessa hyvä olla verrokkina aitoja täysin ilman muovia olevia tapetteja (esim. Lim & Handryck) sekä vaikka perusrautakaupan muovisen oloisia vaihtoehtoja. Näin pysyt arvioimaan tuloksia paremmin. Yläpuolen kuvissa olevat Boråstapeter-tapetit päästivät jotain lävitseen, mutta sitä paremmin pärjäsi rautakaupan alehelmi. Aina kannattaa siis testata. Pihlgren & Ritola ei todellakaan ole ainoa vaihtoehto vaan netin syövereistä voi tehdä todellisia löytöjä. Mallipaloja on helppo saada. Olen itse esimerkiksi huomannut että William Morris-merkin alla myydään hyvinkin erituntuisia tapetteja ja itse testaan kaikki tapettini ennen suuremman erän ostoa.


Nämä kolme paperitapettia tulevat mökkiini. Ensimmäinen vihertävä eteiseen, pikkukukat keittiöön ja viimeinen makuuhuoneeseen. Vessaan valitsin muovisemman superräikeän Pip-studion mallin.

Siitä vain testailemaan!

Terveisin, Stella

Lue lisää:
tai kaikki remonttiaiheiset kirjoitukset täältä

Haluatko luovaa sisältöä vasaralla, viikatteella ja virkkuukoukulla suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa?


Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.

SHARE:

18 kommenttia

 1. Hieno tuo höyrytesti, siinä kun näkee tulokset heti! Seuraavan tapetin testaan noin. Kiitos vinkistä ja mun blogin linkittämisestä 😊 Ja ihania tapetteja tulossa sun taloon ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun voin tapetoida vain pari huonetta, on kyllä toooosi vaikea päättää tapetteja. Jonkun mielestä noin pieni talo pitäisi varmaan vetää kokonaan samalla tapetilla, mutta en vain pysty päättämään.

   Poista
  2. Ymmärrän täysin, maailma on täynnä hienoja tapetteja!

   Poista
 2. Kiitos osuvasta aiheesta - olen suunnittelemassa kammareiden tapettien vaihtoa syystä että ovat nyt muovitapetit ja olen niiden takia henkisesti muovipussissa ;) Muovitapetit ovat pinkopahvissa (ei muita kerroksia) ja alla hirsiseinä. Haluan osan hirrelle mutta osaan tapetin. En kovin ole vielä asiaan perehtynyt mutta onko pinkopahvista tapetin poistaminen mahdotonta tai kannattaako yrittääkään? Vai onko viisainta kerralla repiä kaikki pois? Miten sinä tekisit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan riippuu ihan liimasta millä tapetti on kiinni pinkopahvissa. Uskon että irrottaminen on mahdollista jos on käytetty tavallista liisteriä eikä liimaa. Pinkopahvi kestää kostuttamista vaikka suihkepullolla, sehän menee löysäksi, mutta kiristyy kuivuttuaan. Jos alla oleva tapetti ei olisi muovia, senhän voisi sinne jättääkin. Olen itse ehkä myös vähän pöhkö, kun minusta vanhaan taloon sopii kun tapetit eivät ole 100% tasaisella pinnalla, en itse pitäisi siis vaarallisena jos vanhaa tapettia ei ihan täydellisesti saisikaan alta pois, mutta tämä ton toki makuasia.

   Poista
  2. Olisin minäkin ne uuden tapetin alle jättänyt jos eivät olisi muovia ja minustakin pitää olla kerroksia eri asujista, mutta noiden alla ei tiettävästi ole vanhempia tapetteja. Mitä koealaltani rapsuttelin, luulisin että ovat ihan liisterillä kiinni, ainakin irtoaa suht hyvin.Kiitos kannustuksesta - sitten vain pinkopahvien kiristystä opettelemaan, nekin kun ovat osittain kivasti pulleana :) Mutta on ihanaa kun tällaisissa taloissa on aina uutta opeteltavaa!

   Poista
 3. Kiitos kätevistä vinkeistä. �� Olen himoinnut morrisia uuteen kotiin ja huomasin saman että laatu ilmeisesti vaihtelee. Asiakkaalle tapetoin morrisilla missä ohjeistus oli vanhaan tyyliin liisteri tapettiin ja nettisivuilta huomasin että joissain malleissa ohjeistus oli liisteri seinään. Minusta sekin kertoo jo aika hyvin onko tapetti paperitapettia vai ei. Mutta tuolla testauksellahan sen saa vielä hyvin varmistettua..
  Ihania tapettivalintoja sulla ��

  VastaaPoista
 4. Vesipisaratesti olikin jo vanha tuttu, mutta tuosta höyryhommasta en olekaan ennen kuullut! Täytyykin ottaa se testiin seuraavalla kerralla, kun pitää arpoa sopivia tapetteja...

  Onko tuo toisessa kuvassa näkyväkin tapetti (jossa on tuo höyrytesti meneillään) Boråstapeterin? Hauskan näköinen, en muista törmänneeni vaikka heidän mallistojaan olenkin kahlaillut läpi useaankin otteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, en muista minkä valmistajan se on, mutta löytyi täältä päin jo alennuksesta. Se on aika ohutta paperia verrattuna noihin Boråstapetteihin.

   Poista
  2. Mikäli tuota vaal.punasävyistä ympyräkuvioista tarkoitat, niin se on Boråsin. Tapetoin sillä mökin väliseinän muutama vuosi sitten. :) En tiedä, löytyykö enää mallistossa.

   Poista
  3. Hyvä, sieltä tuli parempi tieto! Mulla oli muistikuva että tuo tapetti olisi eri valmistajan kun on niin erilaistakin.

   Poista
 5. Kiitokset tästä postauksesta, testasin ekovilla x5 paperin ja nyky tervapaperin tuolla höyrytestillä, kummastakaan ei mene vesipisara läpi, mutta höyrytestillä jonkin verran höyryä meni läpi x5 paperista ja tervapaperista varmaan puolet enemmän tuli vesihöyryä läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo rakennuspaperit ovatkin ihan asia erikseen, seuraavalla edessä itselläkin niiden valitseminen. Sellainen tuotemerkki kiinnostaa kuin Paavo Perinneilmansulkupahvi.

   Poista
 6. Moikka! Joko olet testannut pip-studion "hengittävyyttä"? Olisi mielenkiintoista tietää miten se pärjää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole. Ostamani tapetti on sellainen koko seinän kokoinen kuva ja en vielä viitsi siitä leikata palaa testiä varten. Vasta sitten kun se on seinällä nään mitkä palat on turhia. Tapetti on tulossa vessaan, johon muutenkin kaipasin vähän kestävämpää tapettia.

   Poista
 7. Olisiko mahdollista saada valitsemiesi tapettien nimet, mallit?

  VastaaPoista
 8. Hei, kiitos vinkeistä! Tiedätkö, olisiko tätä hengittävyyttä syytä miettiä myös 50-lukuisessa tiilikerrostalossa vai onko se vain puurakenteiden kannalta olennaista? Luonnollinen, ekologinen ja hengittävä kiehtoisi ajatuksena uuden kodin remontoinnissa, mutta lapsiperhearkeen toki sopisivat paremmin helpommin puhdistettavat kuitutapetit...

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig