Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Joulukuun remonttiterveiset VIDEO

Sinne meni joulukuu ja kahden viikon "remontti"loma. Totuuden nimissä miltei koko aika hurahti uuteen perheenjäseneen tutustuessa. Pikku Siili on hurmannut meidät kaikki. Jos oikein pinnistän saan kuitenkin listattua monta vaatimatonta edistysaskelta myös taloon liittyen.


Lainamies kävi esimerkiksi tekemässä sokkeliin tuuletusaukot tulevaa rossipohjaa varten. Olin varma että vanha betoni murenee ja hajoaa taas, mutta porahärveli olikin ihan uskomaton. Lopputuloksena 7 siistiä pyöreää reikää, tosin pienen tuskailun jälkeen. Apumies puolestaan teki aukkoihin ritilät, en halua talitinttejä enää taloon, enkä myöhemmin talon alle muitakaan vieraita.


Kuukauden draama-annos saatiin kun huomasin saunan katosta tulevan vettä. Nythän on ollut aivan tolkuttoman märkää. Harmitti, koska vesi uhkasi pilata vaivalla korjatun muurin. Piipun vierestä vuotaa. Saunassa ei ole lämmitystä, ja muuri on vuosien saatossa päässyt kastumaan ja jäätymään ennenkin. Tämä rikkoo tiilimuurauksen ja rappauksen. Apumies tuli taas hätiin. Hän on minua innokkaampi kiipeilijä, vaikka olenkin ostanut tarkoituksella matalan talon, jotta uskallan könytä katolle aina kun tarve vaatii. Piippu käärittiin pressuun, korjataan kunnolla sitten kesällä. Samalla lahjoin hänet asentamaan jo jokin aika sitten hankitut piipunhatut paikalleen. Talossa ei ole ikinä sellaisia ollut ja se myös näkyy. Kun etsin kotia ja kävin näytöissä, ihmettelin miten monesta mökistä ne puuttuvat. Varsinkin tyhjillään ja lämmittämättä vuosia oleva talo ilman piipunhattuja on huono juttu.


Silloin kuin muut istuivat joulupöydässä, me riehuimme hulluna ja pistimme paikkoja palasiksi. Vanha lattian alla oleva kosteutta kerännyt perunakellari sai kyytiä, samoin viimeiset rippeet kylpyhuoneesta. Aloitimme myös alajuoksujen lahojen korjauksen. Kinkkistä hommaa, muttei mahdotonta. Alajuoksu koostuu onneksi kahdesta puusta. Alemman voi vaihtaa juuri ja juuri niin että ylempi pysyy paikallaan ja pitää purutkin melkein seinän sisällä. Homma on kuitenkin järkyttävän hidasta. Vauriot ovat kaikenkirjavia. Tervettä puuta, tervettä ötäkän syömää puuta, lahoa puuta, vähän alareunasta lahoa puuta ja täysin lahoa ötökän syömää puuta.


Ulkona olisi vielä muutama homma, jotka haluaisin saada tehtyä. Vuodenaika on kuitenkin mitä on ja mitään ei ole enää kriittisesti kesken. Tuntuu kohtuuttomalta toivoa lämmintä tammikuuta, mutta olisihan se hienoa saada vielä kaivinkone mylläämään piha tasaiseksi salaojituksen jälkeen ja rännit paikalleen kevättä varten.

Tässä vielä jorinani videon muodossa:


Terveisin, Stella
SHARE:

8 kommenttia

 1. On tuo talosi kaunis... jo nyt ulkoa päin ja voin vaan kuvitella millaista sisälle tulee..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, itse olen ulkomuodosta vähän eri mieltä. Sitten kun ikkunat ja ovet on vaihdettu näyttää ehkä joltain.

   Poista
 2. Mukavaa uutta vuotta sinulle ja ihanalle vanhalle talolle! :)

  -Ruut

  VastaaPoista
 3. Meidän viipurilainen sai hirveän hepulin videon koirien haukun kuullessaan, romskut ei sanoneet mittään. Ehkä teidän tessut haukkuivat venäjäksi? :D

  Hyvää uutta vuotta ja alkavaa kevään odotusta myös sinne teidän poppoolle. Toivottavasti ötöt ei ole saaneet seinissä ihan hirveitä tuhoja aikaan ja selviäisitte niistä pienillä paikkausoperaatioilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne varmasti haukkuu vielä venäjäksi, tosin ehkä jo suomen murteella. Mun koirat on tulleet Suomeen siis 5 ja 10 vuotta sitten. Aika harvoin kuulevat venäjää. Ne olivat autossa mukana hakemassa pikku siiliä. Kumpikaan ei hauku ihmisille, mutta kun kuulivat venäläisen kuskin äänen sekosivat. Kuski on ollut kaikki nämä vuodet sama. Ne myös tajusivat mistä siili tuli. Eivät ole ikinä olleet kenenkään koiran kanssa niin outoja. Ekaan kolmeen päivään eivät menneet sen lähelle, antoivat vaan olla.
   Niin ja ötököistä. Onhan niitä. Talossa oli tosi paljon sokerimuurahaisia ja väitän että nekin kyllä syövät puuta, vaikka monesti saa muuta lukea. Hevosmuuraisia näin muutaman, mutta veikkaan että niitäkin on aikojen saatossa vilistänyt. Oudoin oli vessan lattiasta puretut styroksit jotka olivat ihan täynnä muurahaisten maailmaa. Toivon etteivät enää jatkossa viihdy kun paikat ovat kuivia.

   Poista
 4. Mahtava videotervehdys - kiitos! Olet taitava :). Ja kylläpä siellä on oltu ahkeria rempan kanssa näin talvellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei näillä keleillä talvessa haittaa muu kuin pimeys. Itse taas inhoan tehdä fyysisiä hommia kesäkuumalla ;)

   Poista

Blogger Template Created by pipdig