Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

10 tapaani säästää lämmityskuluissa vanhassa talossa

Kannattaako puulämmitys? 

Miten säästin lämmityskuluissa vanhassa talossa?

Yhteistyössä Netrauta & Taloon.com

Tammikuu on toistaiseksi meillä etelässä ollut yllättävän lämmin verrattuna pariin viimeiseen vuoteen. Tiedän kuitenkin, että suurin osa Suomesta nauttii ihan oikeasta talvesta ja lämmitysasiat ovat aina ajankohtaisia. Haluan kaivaa esille vanhan blogini ja edellisen kotini suosituimman tekstin ja jakaa tiivistäen vinkkini sähkölaskun pienentämiseen talvikaudella. Miten me saimme sähkönkulutuksen 100 neliön talossa pysymään alle 8000kWh/vuodessa kahden hengen taloudessa ja tammikuun sähkölaskut 150eurolla? Toki näihin lukuihin vaikuttivat myös muut elintavat ja sähköyhtiö. Vinkkini kuulostavat ehkä naurettavan yksinkertaisilta, mutta voin luvata että ne toimivat.


1. Onnistunut puulämmitys
Noh, lienee itsestäänselvyys että noihin lukuihin pääsimme vain ahkeralla oikeanlaisella puulämmityksellä. Säästöt tulivat siitä, että opettelimme käyttämään tulipesiä oikein ja emme joutuneet ostamaan puita kalliimpaan mahdolliseen hintaan. Tuttavat ja tori.fin myyjät osoittautuivat hyväksi avuksi, kun taloa lämmitettiin kaakeliuunilla, muuratulla tiilitakalla, pönttöuunilla ja puuliedellä päivittäin. Puuta kului 8-10 pinokuutitota, josta osa oli hellaan sopivaa purkulautaa. Ihan ilman sähköä emme lämmityksessä kuitenkaan pärjänneet. Matkojen aikana tilanteen pelasti hyvin toimiva lämpöpumppu


2. Vedon vähentäminen
Pelkkä mittarissa oleva lämpötila tai eristeiden paksuus ei välttämättä kerro koko totuutta. Sisällä voi olla aika lämmintäkin, mutta jos vetää, tuntuu kylmältä. Remontissa kannattaakin kiinnittää huomiota ilmatiiveyteen ja tilkitä sekä paperoida erityisesti lattian ja seinän yhtymäkohta, ikkunat, ovet, ikkunanpielet ym. 


3. Kunnostetut ikkunat ja niiden teippaus
Sain itse kirjaimellisesti tuntea nahoissani, miten suuri ero kunnostamattomalla ja kunnostetulla ikkunalla on vanhan talon lämpötaloudessa. Kehnonkin näköinen ikkuna on pelastettavissa ja tärkeimpiä jokavuotisia toimenpiteitä vanhassa talossa on ikkunoiden teippaus paperiteipillä. 


4. Tilan rajaaminen ja ”lokeroiminen”
Nykyään suositaan suuria avoimia tiloja. Lämmityksen kannalta ne ovat kuitenkin hankalia, sillä lämpö karkaa aina ylöspäin. Väliovet ovat vanhoissa taloissa ihan syystä. Vanhoissa taloissahan on usein esimerkiksi kylmä eteinen ja lämmittämätön portaikko ja näiden pitäminen sellaisena on järkevää. Eteisessä ja olohuoneessa ei tarvitse olla sama lämpötila. Jos talosta on jo poistettu ovia, voi ne palauttaa paikalleen vaikka vain talveksi, tai rajata lämmitettävää tilaa pienemmäksi esimerkiksi väliaikaisilla oviverhoilla. 


5. Oviverhot ja ovimakkarat
Oviverhoilla voi siis rajata tiloja puuovien sijasta, mutta ihan ehdoton paksu verho tai huopa on ulko-oven edessä. Lattialle kynnyksen eteen laitettavan vetoa estävän ovimakkaran voi tehdä verhon kaveriksi sekunnissa, vaikka rullatusta pikkumatosta. 6. Alhainen lämpötila
Hyväksy alhaiset lämpötilat ja lisää villaa päälle. Oma alarajani on noin 16-17 astetta ja se on täydellinen lämpötila peiton alla sohvannurkassa köllimiseen, keittiössä puuhaamiseen tai nukkumiseen. Viileämpään lämpötilaan tottuu yllättävän nopeasti!


7. Talviverhot ikkunaan
Nykyään tunnetaan käsite kesäverhot, mutta talviverhot, sanan varsinaisessa merkityksessä, alkaa olla historiaa. Talviverhojen tarkoitus on pitää ikkunasta tuleva kylmä ja veto poissa, verhot vedetään siis tiiviisti ikkunan eteen iltaisin, eivätkä ne voi olla mistä tahansa lirukankaasta. Verhomateriaalin on hyvä olla oikeasti paksua ja laskeutuvaa. Edelliseen 20-luvun talooni etsin antiikkiverhoja kirpputoreilta, mutta nyt kun alan sisustamaan vähän uudempaa mökkiä olen erityisen ihastunut retrokuoseihin, esimerkiksi Vallilan verhoista, ja matoistakin löytyy aika hauskoja vaihtoehtoja. Veikkaan että peruspuuvillaverhokin toimii hyvin vuoritettuna vanhan talon ikkunassa.8. Muut tekstiilit
Muutenkin tekstiilien käyttöön kannattaa panostaa. Mainitsin jo erilaiset verhot, mutta varsinkin alakerrassa mattojen kanssa ei pidä säästellä. Luinpa eräästä vanhasta taloudesta, jossa mattoja laitettiin lattioille kahteen kerrokseen. Etsin jatkuvasti kohtuuhintaisia villamattoja kirpputoreilta. Nojatuolissa istuessa on usein tarve taas huoville. Tekstiileihin liittyy myös pukeutuminen. Arvostan nykyään ihan toisella tavalla 100% villasta valmistettuja vaatteita ja villasukkiakin kuluu ennätystahtia. Nykyään saan neuloa ihan oikeaan tarpeeseen.


9. Lumi
Lumen kasaaminen kivijalan ympärille herättää talonhalaajissa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Olen itse elänyt vähälumisia ja runsaslumisia talvia vanhassa talossa ja väitän että lumella on lattian lämpötilaan huima merkitys. Tulen kasaamaan sitä taloni ympärille jatkossakin, mutta vasta tammikuussa pahimman pakkaskauden ajaksi.10. Kynttilät ja lämmin tunnelma <3
Pienilläkin jutuilla on merkitystä. Jos tulee oikein kylmä ja haluat silti pihistellä sähkölaskun kanssa, kutsu kaverit koolle tunnelmoimaan tuikkujen valossa. Tiivis ja lämmin tunnelma on taattu!

Terveisin, Stella
Jos pidit postauksesta, napsauta tekstin alapalkissa olevaa 
FB-jakonappulaa ja kerro muillekin.


P.S. Hyvää lukemista aiheeseen liittyen:
Perinnemestarin klapikirja (Hannu Rinne) on mahtava opus niille, joille koko prosessi puun kaadosta polttamiseen on hakusessa. Kyseessä on todellinen lämmitys for dummies- teos. 
Mahtava Viri ja valkee- Vanhan rakennuksen lämpö- ja energiatalous (K. M. Lahtinen) paneutuu lämmitysteemaan syvemmin ja joitakin kirjan kohtia lisäeristämisen ja ikkunaremonttien tarpeettomuudesta olen opetellut ulkoa argumenteiksi kiivaita remonttikeskusteluja varten.

Ryhdy Kummitustalon kirjekaveriksi
Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä
SHARE:

16 kommenttia

 1. Olen asunut nyt yhden vuodenkierron hirsitalossa, joidenka nurkat on alunperinkin tehty vetoisiksi puulämmityksen vuoksi (korvausilma). Pelkästään puilla lämmitettävää taloa on muistettava lämmittää myös säännöllisesti sillä lämpö tippuu heti kun lämmönjakautuminen lakkaa - tässä minulla oli opeteltavaa.Ennenkaikkea mielestäni asennoituminen ratkaisee - täytyy osata asennoitua viileyteen ja käyttää villasta yllä ja alla, laittaa oviverhoja ja talviverhoja sekä kerroksittain mattoja. Mutta sehän on se tällaisen asumistyylin pointti ja sitä ainakin minä haluankin - moni "elämän helppouteen" tottunut ei sitä ymmärrä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo elämä on tylsää! Liikaa nurkista vetämistä ei kyllä kannata sietää, ei se ole alunperin ole ollut rakentajalla tarkoitus ;) Korvausilma on vanhoissa taloissa harvoin ongelma. Mielummin sitä kannattaa ottaa kuitenkin puhtaasti ulkoilmasta vaikka räppänän kautta.

   Poista
 2. Hyvä kirjoitus. Koska olen jo toistamiseen vuokralainen vanhassa ja tulipesättömässä asunnossa, olen ottanut käyttöön villavaatteet ja tottumisen. 17-18 asteen lämpö on vallan ok muistella sitä kesäistä tukahduttavan kuumaa. Oikeastaan oman asunnon viileyden muistaa vasta, kun käy vieraita, joille alkaa lämpötilasta huomauttelun jälkeen etsiä kaapista villaa ylle. Ja yksi vähän kyseenalainen tiiviste on paksulla turkilla varustettu koira, joka hakeutuu oma-aloitteisesti nukkumaan ulko-oven eteen.. Ikkunateipit pitää kyllä ottaa harkintaan!
  -leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koirat on hyviä vetostoppareita. Mulla ne toimii vain sängynlämmittiminä. Eivät ole kylmillä lattioilla ;)

   Poista
 3. Hei,
  tämä ei liity lämmittämiseen, mutta vanhaan ja (ilmeisesti sinullakin) välillä tyhjillään olevaan taloon. Hiirten häätämisen keinoista olen kiinnostunut. Olen hankkinut pienen rintamamiestalon kesämökiksi, jossa nyt piipahdellut vasta muutaman kerran talven mittaan, ja hiirulaiset hirvittävät :/
  Muuten kiitos blogistasi, kaikki remppavinkit (blogista ja instasta) luetaan suurella mielenkiinnolla. Sinulle kovasti tsemppiä oman talosi kanssa! Olet hatunnoston ansainnut!
  t. Tanja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäät. Tuo hiirihomma onkin hankala, kun vastustan myrkkyjä viimeiseen asti. Omistin hetken aikaa 1800-luvun lopussa tehdyn tyhjillään olleen talon ja se kuhisi hiiriä. Ne olivat syöneet jopa sinappituubin metallikuoret. Silloin kokeilin kaikenlaisia helliä keinoja, mutta eivät hiiret välittäneet. Hiirten mukana tuli myös pihassa viihtyvät kyyt, hui.

   Poista
 4. Kätevää kun sähköyhtiön sivulta voi seurata omaa kulutustaan,juuri katsoin että meillä on pyörinyt kulutus päälle 9000vuodessa, joskus pompattu kympin puolelle. Luultavasti papan peruja, että olen kova valojen sammuttelija 😁 Toiset saattaa valittaa hämärästä 😉 Mutta olisi hienoa laittaa vielä pienemmäksi sitä kulutusta! Ja meillä lämmitetään myös puulla (vesikiertoinen +hella) Ja tykkään enemmän kyllä viileästä sisäilmasta, koska tykkään ylikaiken villasukista ja kaiken maailman villapaidoista, niin tuskahikihän siinä jo pukkaa jos sisäilma alkaa huitelemaan! 😁 edelliseen komenttiin viitaten, meillä myös näyttäytyy talviasukkeja aika ajoin..ja niin on myös kesäisin käärmeitä..yyyh..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu sähkönkulutusta on kiva seurata, siitä tulee vähän sellainen himo alentaa lukuja. Tällä hetkellä itse maksan sellaisia siirtohintoja, että tuntuu vaikealta vaikuttaa omaan laskuun :(

   Poista
  2. Samma här! Siirto on kalliimpaa, kuin itse käyttösähkö 😡

   Poista
 5. En ole FB:ssä joten peukutan täällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedätkö, sekin on tosi hyvä! Jokainen kommenttikin on arvokas, koska google määrää kommenttien ja liikenteen perusteella onko sivuni arvokas ja hyödykäs ja mille sivulle se tulee vaikka hakutuloksiin.

   Poista
 6. Hei Stella,

  ja kiitos taas mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä kirjoituksestasi!:)

  Tuo on niin totta,että on todella vaikea säästää sähkölaskuissa,kun siirtohinnat huitelevat pilvissä:(Meilläkin kesällä sähkönkulutus noin 10e./kk.,ja sekin lähinnä pakastimen takia,mutta siirtohintoineen lasku onkin sitten jo 50e.! Ehkäpä joskus olisi mahdollista hankkia pieni tuulimylly ja toimivat aurinkopaneelit..
  Mukavaa viikonloppua sinne!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, yritän pikkuhiljaa opiskella aurinkoenergia-asiaa, jospa muuttuisivat sellaisiksi että niihin on varaa. Aika pienilläkin sähköillä tässä on tullut pärjättyä.

   Poista
 7. Innostuin tuosta talviverhoasiasta - muistin käydä laittamassa myös oviverhon tuonne pihamökkiin ainoan lämmitettävän huoneen oveen :) Kiitos muistutuksesta!
  Mutta siis meidän ei-niin-kivassa 70-luvulla rakennetussa liian isossa talossa, jossa on liian isot ikkunat, talviverhot ovat tarpeen. Osa ikkunoista kun on vain kaksinkertaisia. Mutta ongelmia aiheuttaa se, että lämpöpatterit ovat tietenkin ikkunoiden alla. Sinne se lämpö sitten mukavasti nousee paksun verhon taakse kylmää ikkunaa lämmittämään :( Pitäisi kehittää joku systeemi, millä verhon saisi kiinni ikkunan alle seinään tai karmiin...
  Mutta muuten talviverhot tulee vähällä vaivalla ja rahalla, esimerkki makuuhuoneen kaksinkertaisesta tuuletusikkunasta: Ostin kirpparilta eurolla fleecehuovan ja laitoin sen nykyisen verhon taakse samoilla nipsuilla kiinni :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta että joskus patterit ovat vähän oudoissa kohdissa tai hankalasti ikkunan alla. Olen huomannut että mitä lähemmäs lasia verhon saa sitä parempi. Riippuu verhotangosta voiko etäisyyttä säätää.

   Poista
 8. Minullakin on vanha talo ja lämpöpatterit sijoitettiin ikkunoiden alle, ettei lasit ala talvisin huurtumaan ja valuttamaan vettä hikoillessaan. Kokeilkaa wanhaan tyyliin kukkaruukuille tehtyä ikkunalautaa, niin lämpö ei karkaa ihan suoraan lasille? :)

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig