Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Paras lattiamaali koiratalouteen

Remontti ei vieläkään etene toivomallani tahdilla selkävaivani takia, mutta asioiden pähkäilyä ja suunnittelua se ei onneksi estä. Jossain vaiheessa ajankohtaiseksi tulee lattian pintakäsittely. Puulattia on iso osa vanhan talon henkeä eikä ole yhdentekevää millä pinnan käsittelee, varsinkaan koirakodissa. Väitänkin että olen kerännyt aiheesta melko paljon asiantuntemusta ja saatan tietää mikä on paras maali koiratalouteen. Tai vähintään miten maali kannattaa valita.  Huom. kuvitus vanhan kodin saldoa ja osa koirista vain lainassa.


Kysymys kestävästä lattiamaalista nousee usein esille vanhojen talojen kunnostajien keskustelupalstoilla. Keskustelua kuvittaa aina kymmenet toinen toistaan kamalamman näköiset totaalisen kuluneet lautalattiat. Kommenttien keskeltä erottuu muutama onnellinen Betoluxin tai Virtasen maalitehtaan porstuamaalilla onnistunut rauhallisen pikkukoiran omistaja. 90% keskustelijoista kertoo kuitenkin maalin kuin maalin kuluvan koiran kokoisten koirien temmeltäessä.

Samaan tulokseen olen itsekin päätynyt. Ihan sama mitä maalaat ja millä, se kuluu ennemmin tai myöhemmin. Jos asiaa ei hyväksy, ei kannata hommata koiria eikä lautalattioita. Valitan, ei siis ole olemassa yhtä oikeaa maalia, vain eri tavoin käyttäytyviä vaihtoehtoja.Edellisessä kodissamme oli vanhaa 1920-luvun lautalattiaa ja ihan uutta puuta Betoluxilla ja Permolla maalattuna. Permo sai kolhuja jo remonttivaiheessa, ennen kuin talossa asui vakituisesti yksikään koiruus. Permon päälle maalattiin Betoluxia ja osassa huoneista Betolux oli suoraan uudessa puussa. Yläkerran ohuina kerroksina uudelle puulle maalattu Betolux tuntui kestävän melko hyvin ja sai kolmessa vuodessa vain uurteita koirien kynsistä. Sen sijaan toisen maalin päälle maalattu paksumpi Betolux lohkeili ikävinä lastuina helposti. Puun laadulla on myös merkitystä. Pehmeässä puussa kulumat näkyivät heti, kovassa myöhemmin.Maalin kestävyyden sijaan kehotankin ensin miettimään miten haluaa maalin kuluvan, ja koska uusintamaalauksilta ei voi välttyä, pitää päättää haluaako maalata Betoluxin tapaisilla nopeasti kuivuvilla kestävillä kamalan hajuisilla myrkyillä, vesiohenteisilla tuotteilla, vai kenties vanhanajan öljymaaleilla. Jos kauniisti kulunut pinta miellyttää omaa silmää, ei perinteinen pellavaöljymaali ole huono vaihtoehto. Monen mielestä se joustaa koiran kynnen alla, eikä lohkea rumina paloina irti. Jos taas haluaa lattiastaan kauniin kiiltävän ja pidempään uuden näköisen lienee Betolux ja kiiltävä Porstua hyvä vaihtoehto. Suosittelen myös suosiolla tukevia mattoja kriittisiin kohtiin suojaamaan pahimmilta koirien suditteluilta. Esimerkiksi eteinen on nopeasti entinen.


Myös lattian värillä on suuri vaikutus. Rakastin punaista lattiaamme keittiössä ja eteisessä. Ajattelin ettei tummassa näy lika, mutta olin aivan väärässä. Savisen pihan tassuttajat saivat lattian aina päivässä järkkyyn kuntoon. Tummassa pinnassa näkyi pieninkin raapaisu valkoisena jälkenä ja väri olikin talon herkin. Samaa olen kuullut muista tosi tummista lattioista. Voin sanoa että edellisen omistajan omien koirien turkin mukaan valitsema valkoinen maali ja sitten meidän mustat koirat olivat myös huono kombo. Tulevaan uuteen kotiin siis harmaanmustan turkin ja kuratassujen sävyjä?


Monet sanovat ettei edes perinteiseen tapaan kunnostetun talon lautalattian välttämättä tarvitse olla maalattu hengittävillä maaleilla. Lattiarakenteen kuuluu olla vedoton ja tiivis, ja rakoja syntyy puulattiaan aina. Kosteutta lattiaan ei pitäisi syntyä ilman rakenteellista vikaa. Usein hengittävät maalit kestävävät kulutusta huonommin. Uusi pellavaöljymaalikin on ensimmäiset vuotensa hengittämätön kalvo. En ole itse asiasta oikein selvästi mitään mieltä, mutta koska talooni tulee täysin uusi lautalattia, voin helposti valita minkälaisen maalin tahansa.


Vaihtelun vuoksi minua kiinnostaisi kokeilla jonkinlaista lämpimän ruskeaksi sävytettyä läpikuultavaa öljyä. Tutkimukseni mukaan monet valmiina myytävät sävytetyt vahat ja öljyt kestävät koiria huonosti. Ykkösvaihtoehtoni on tällä hetkellä kokkailla oma öljykäsittely. Kuvittelen, että syvälle puuhun imeytyvä öljy voisi olla hyvä juttu, eikä ainakaan lohkeile irti. Jos pinta ei kestä, päälle voi aina maalata. Tiedättekö hyviä reseptejä?


Jos jaksoit lukea tänne asti haluan kertoa vielä pienen salaisuuden. Koirajuttuja tämäkin. Tänään meille tulee aivan erityinen jouluvieras, kotihoitolainen Viipurista. Näiden koirakiireiden takia palaan ilmoittamaan arvonnan voittajan vasta viikonloppuna.

Terveisin, Stella

Haluatko luovaa sisältöä vasaralla, viikatteella ja virkkuukoukulla suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa?


Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.

SHARE:

14 kommenttia

 1. Heippa Stella,
  ja kiitos hyvästä ja hyödyllisestä kirjoituksestasi!:)Minäkin olen pähkäillyt tämän meidän pienen tuvan lattian kohtaloa jo useamman vuoden..,lautalattia on se perinteinen harmaa,toisaalta tykkään siitä juuri tällaisenaan,hieman kulahtaneena ja täynnä elämänjälkiä:),mutta toisaalta haluttaisi maalata lattia uudestaan,en vain vielä tiedä millä maalilla ja millä värisävyllä. Punainen lattia olisi aivan ihana,mutta meidän tupamme on niin pieni ja matala,että olisiko joku vaaleampi sävy sitten parempi..vaikeaa on;)Ja niin kauan kun pähkäilen tämän asian kanssa,olkoon tuo kulahtanut harmaa ja kasa räsymattoja!:)Mukavaa loppuviikkoa sinulle ja koirillesi!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, minun mielestäni tumma lattiamaali ei niin pienennä tilaa kuin vaikka tumma katto. Varsinkin jos oikein tykkää väristä. Mutta kuten kirjoitin, ihan ongelmaton punainen ei meillä ollut.

   Poista
 2. Meillä lienee pakko valita vesiohenteinen Betolux, kun päästään lautalattioita tekemään ja maalaamaan. Kun talo on pieni, eikä perhettä saa minnekään viikoiksi evakkoon öljymaalin kuivumisen ajaksi. Maalasin Betolux akvalla pari lattiaa edellisessä talossa ja pidin hyvänä valintana. Maalasin vanhan maalin päälle ja kesti tuoreena jopa kesäkahvilan väkimäärän hienosti! Pelastetaan vanhat talot sivulla en kuitenkaan uskaltaisi sanoa asiasta mitään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, sain tämän kommentin kalastettua esiin roskakorista. Sinulla on ollut tuuria Betolux akvan kanssa, jos on kestänyt. Tietenkin voi olla että monet (kuten minä) tekevät hommat vähän hutiloiden eivätkö lue purkin kyljen ohjeita ja sitten miettivät kun ei tule pysyvää jälkeä.

   Poista
  2. Kiva :) en mä oo mitenkään kovin ammattimaisesti tehnyt, maalarinpesulla lattian pesu ja uutta maalia päälle, kuivumisaika purkin mukaan ja 2 kerrosta. Vuosien kokemusta minulla ei tosin tuosta Akvasta ole, mutta tosiaan viime kesän kahvilanpidon jälkeen aion jatkossakin käyttää.

   Poista
 3. Betoluxilla meillä maalattiin edellisen kodin lattiat. Luulen, että kestävyyttää lisää hyvä pohjatyö...oli maali sitten mitä tahansa. Tuo sävytetty öljy kuullostaa hyvältä...:)
  Koirataloudessa on syytä hyväksyä vähän elämisen jälkiäkin..♥

  VastaaPoista
 4. Moi Stella!
  Meillä käsiteltiin vanhan talon uudet lattialaudat Auron kovapuuöljyllä ruskeaksi sävytettynä! (Ostettu verkkokaupasta suomenluonnonmaalit.fi) On ihanan lämmin jalkojen alla (versus maalattu lattia) ja jokaiseen talouteen väkisinkin tulevat naarmut saa helposti pois sipaisemalla sävytettyä öljyä pintaan.
  Ei voi kuin suositella!
  Terkuin Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Auron tuotteita kävin kertaalleen jo katsomassa.

   Poista
 5. Meillä on pähkäilty samaa ensin keittiössä, sitten olohuone-makuuhuoneessa. Keittiön lattia maalattiin ensin pellavaöljymaalilla ja myöhemmin Virtasen porstualla, olohuone ja makuuhuone taas lipeöitiin ja vahattiin. Molemmat kokemukset löytyvät blogistamme, joten en ryhdy niitä tähän sen isommin avaamaan :)

  Keittiö: http://villasukassa.blogspot.fi/2017/02/maaliemulsiomaraton.html
  "Kuukauden käyttökokemuksen jälkeen porstua on toiminut muuten mallikkaasti, paitsi että aikaisemmat koirankynnenraapaisut pelkkä pellavaöljymaalipinta antoi anteeksi ja jousti, mutta nyt saattaa lohjeta koko maalikerros puupintaa myöten." Maalattiin juuri pari viikkoa sitten uudestaan porstualla, saa nähdä miten kestää nyt.

  Olohuone ja makuuhuone: http://villasukassa.blogspot.fi/2016/08/valitut-maalipalat.html
  Lattia on mäntyä joten kyllä koirankynnen jäljet siinä näkyy, mutta vahattu pinta antaa jonkin verran anteeksi, ja ainakin mun silmää vahattu puulattia miellyttää edelleen. Lattia on kerran hoitovahattu, ja en ole varma mutta käsitykseni on että uusi kunnon vahaus paikkaisi noita kynnenjälkiäkin sitten vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kiinnostaa läpikuultavassa käsittelyssä myös se, että hukkuvatko pienet kolhut ja naarmut paremmin kirjavaan puupintaan kuin yksivärisesti maalattuun... Hmmm....

   Poista
 6. Kiitos tästä, ihan samoja mietteitä on täälläkin. Nyt meillä on makuuhuoneessa vaaleaksi maalattu lattia ja se on ihan järkyn näköinen koko ajan, kun koirista tarttuu lattiaan sellaista ruskeaa tahmaista likaa.
  Tuvan lattia on sävytetty ruskeaksi ja se on kyllä tosi armollinen lialle, ei näy roskat eikä karvat. Mutta haaveissa olisi se punainen lattia... Ehkä sitä täytyy kokeilla ennen kun uskon ettei se kannata :). Matotkin on hankalia kun vanhaan tupaan sopivat räsymatot ei paljon paikallaan pysy koirien alla, mutta pakko varmasti ainakin maalaamisen jälkeen on mattoja lattioille levitellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä liukas maali ja räsymatto on ihan mahdoton yhdistelmä. Ne mattojen alle laitettavat liukuestejutut auttaa edes vähän.

   Poista
 7. Tere!
  Sattumoisin blogisi löysin ja jäin heti koukkuun. Ja nyt aion kertoa lattiamaali ja muu materiaali kokemuksistani.
  Punainen on ihan mahdoton värivalinta jos lattialla on kulkua ja varsinkin suoraan ulkoa ja varsinkin jos on nelijalkaisia tai lapsia. Siinä näkyy kaikki lika jopa yksittäiset koirankarvat.
  Asuimme ensin vanhassapirtissä jossa muuton jälkeen kiskoimme korkkijälmitelmän pois pirtin lattiasta ja maalsimme sen punaiseksi, siis alla olevan lautalattian. En muista maalin nimeä mutta kahteen kertaan ja se oli liuotinohenteista. Pysyi kyllä hyvin eikä siihen tullut koiran kynsistä naarmuja tms. mutta siistin näköinen se ei ollut koskaan...

  Sittemmin rakensimme uuden talon johon tuli betonilattiat. Betonin päälle muovimatto. Ihan hyvä ratkaisu, en kaipaa lautalattioita? tämä materiaali on ihan siistiä ja helppohoitoista. Tosin silloin 1980 luvun alussa ostimme mitälie mattoa kun rahaa ei ollut ja muuttamaan piti päästä. Nyt yhtä huonetta lukuunottamatta matto on vaihdettu uuteen ja vahvempaan. Mutta se ei ollut vaikeaa kun toimeen tartuttiin.
  Ensiksi oli keittiössä taas punainen lattia, kun sopivan kokoisen määrän sai edullisesti. Ja myös siinä näkyi kaikki epämääräiset kissanaivastukset ja ihan kaikki pienikin lika. Ei tummanharmaassa tai ruskeassa taikka vaaleassakaan näy niin kuin punaisessa.

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig