Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Näin tein kuusiportin DIY

Sain pari utelua liittyen blogissani vilahtaneeseen kuusiporttiin. Ajattelin muutaman lisäkuvan avulla näyttää miten sen tein, vaikka kyseessä ei tosiaankaan ole mikään puuseppämestarin taidonnäyte. Portti on pihapiirin yleisilmeelle tosi tärkeä elementti ja monesti harmittaakin miten porttien arvo on nykyrakentamisessa unohtunut. Koska en itse kunnosta taloani istumaan mihinkään tiettyyn aikakauteen, yritin vain tehdä sellaisen portin joka näytti hauskalta ja jonka ylipäätään osasin tehdä. Portin teko olikin hyvää sähkötyökalutreeniä.


Aloitin päättämällä portin koon ja tein uudesta kakkoskakkosesta miltei neliön malliset portin rungot. Keskelle tulevat pystypuuosat jätin korkeammaksi, jotta pystyin tekemään porttiin jonkinlaisen lukitussysteemin. Loppu puutavara olikin taas eri paikoista haalittua kierrätystavaraa. Oman kokemukseni mukaan käsittelemätönkin puu kestää pihalla melko hyvin. Ehkä joskus silti maalaan portin.Tein runkojen takapuolelle kulmiin mahdollisimman eripariset tuet, koska se nyt minun mielestäni näytti kivalta. Ylös ja alas kiinnitin tuuman paksuisen puulistan, johon pystyin kiinnittämään portin pystylaudat toiselta puolelta.


Yksi kuusi koostuu kahdesta laudasta. Mallailin ensin montako kuusta mahtuu kumpaankin portin osaan. Päätin että kolme kuusta per puoli on hyvä. Väleihin keräsin kaikki talosta löytyneet, listat, jätepuut, rimat ja luudanvarret sekalaiseksi kokonaisuudeksi. Mitä enemmän eri väristä, kokoista, mallista ja ikäistä puuta, sen parempi. Ideana on, että pystylaudat on helppo tarvittaessa vaihtaa.


Hahmottelin ensin kuusen puolikkaan toiseen lautaan ja sahasin pistosahalla. Piirsin toisen puolikkaan sitten ensimmäistä mallina käyttämällä. Koska portin tarkoitus on pitää koirat sisäpuolella, yritin tehdä kuusista kapeita. Yhden kohdalla innostuin liikaa ja jouduinkin kiinnittämään aukkoon kivasti ruostuneen verkon estämään uteliaita partanaamoja työntämästä päätään läpi.


Tein kulmatuista tarkoituksella aika pienet, ja suunnittelin kuusien koot niin ettei taustalla oleva tuki osu kuusen kanssa samalle kohdalle. Helpointa on tehdä sopiva määrä eri kokoisia kuusia ja pätkiä muu puutavara oikeaan mittaan, sen jälkeen etsiä kuusiin sopiva rytmi ja vasta lopuksi kiinnittää kaikki kerralla paikoilleen.


Portista tuli tietenkin todella painava, varsinkin märkänä. Laitoin portin alle pyörät tukemaan rakennetta myös keskeltä. Katsotaan miten pyörä toimii oikeasti käytössä. Portin kiinnittäminen oli sata kertaa vaikeampaa kuin itse portin teko. Pystytimme porttia ja tolppia apumiehen kanssa kaksi päivää räntäsateessa. Käyttämämme saranat olivat tämän tyyliset. Kiinnitimme ne pulteilla puun läpi.


Hätäratkaisuna portti suljetaan toistaiseksi itse väännetyllä rautahakahäkkyrällä. Toimii ihan hyvin. Luulen että kuusikuviosta tulee taloni oma juttu ja käytän sitä muuallakin pihapiirissä. Kännykän sääohjelma esimerkiksi jo sinnikkäästi väittää minun asuvan Kuusistossa, vaikka en sen nimistä paikkaa löydä läheltä mistään kartasta. Pimeällä portti on erityisen hauskan näköinen, kun talolta tuleva valo piirtää ajotielle kuusimetsän peilikuvana.


Muistutus arvonnasta!


Voit vielä viikon verran osallistua arvontaan kommentoimalla edelliseen postaukseeni ja liittymällä blogini lukijaksi sivupalkin Lukijat-laatikosta. Osallistu arvontaan täällä. 13.12. mennessä. Arvon pikkujoulupaketteja, joissa on mm. bambuisia tiskirättejä, ihania vihkoja Porvoon vanhastakaupungista, vähän herkkuja, ja Rönnin pihkasalvaa

Terveisin, Stella

SHARE:

22 kommenttia

 1. Portti on kyllä hieno! Tuossa toisessa kuvassa sen oikein näkee..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuvaaminen näillä keleillä on kyllä hankalaa, aina on rumaa ja pimeää :(

   Poista
 2. Tosi upean näköinen tuo porttisi! Oot kyllä kätevä, olispa mullakin pistosaha.. Täytyypä kirjoitella pukille =)

  VastaaPoista
 3. oi tuo on hienoimpia portteja jonka olen nähnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua! Ei kai sentään. Nolostun, koska kyseessä on niin yksinkertainen idea.

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta. Terveisin Liisa

  VastaaPoista
 5. Hei tulin vierailulle. Hieno on porttisi ja ihailtavaa tekoa naisihmiseltä. Meillä minä suunnittelen ja mies toteuttaa. Mutta käy kurkkaamassa minunkin blogiani. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 6. Ihana portti, maalattuna voisi olla hieno punaisena tai vaikka metsän vihreänä. Innolla odota taas uutta postausta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen kyllä että portti toimii myös maalattuna. Pihapiirin värimaailma ei ole vielä lukkoon lyöty niin en osannut väriä päättää, eikä tietty nyt ole enää sopivat kelitkään. Mielestäni sävynä "purkupuu" on kuitenkin ihan kiva ja sopii kaikkeen. Nyt tuli kyllä paineita ensi viikon kirjoituksesta.

   Poista
 7. Hienon portin teit! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Onpa kaunis lopputulos ja ihana idea! :) Kännykät paikantavat itsensä vaikka minne, minun puhelin asuu Lehtimäessä :D Enkä ole koko kaupungista löytänyt sen nimistä paikkaa. Rattoisaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lehtimäkikin kuulostaa kivalta. Kaipa ne nimet nyt johonkin pohjautuu, kummallista.

   Poista
 9. Kirjoitit, että yksinkertainen idea, ehkä niinkin, mutta kerta kaikkiaan hieno lopputulos! Kyllä kannattaa tuota kuviota muuallakin käyttää.
  Tämän torpan nimi on Paukkula, siitä ei oikein koristeaiheita saa, mutta nimi periytyy jo 1820- luvulta. Pontikkapannusta ei taida olla koristeeksi, voivat luulla tuotteen mainokseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paukkula on mahtava nimi! Keksiihän siitä vaikka mitä :D Taloni vanha tilannimi on tosi tylsä. Harmitti kun näin vanhoista että naapurissa on tilat "Kurjala" ja "Liian kaukana".

   Poista
 10. Uusi lukija täällä vilkuttelee. Hienot arvot sinulla ja blogissasi. Jäin koukkuun. Itsekin koitan hyödyntää vanhaa mahdollisimman paljon, ja omassa pienessä saaristotorpassani on tehty ja tulossakin monia kierrätysprojekteja.

  VastaaPoista
 11. wautsi, upean näköinen portti :) Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig