Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Kahden neliön kylpyhuone!

Alan henkisesti valmistautumaan siihen, että (pian) pääsen tekemään lattioita. Samalla pitäisi päättää viemärin ja vesiputkien reitit. Toisinsanoen olen hahmotellut paperille keittiötä, vessaa ja kylppäriä. Remonttissani wc-kylpyhuone ei vaihda paikkaa, vaikka kaikki meneekin uusiksi. Se ei myöskään saa lisää kokoa, koska en raaski uhrata tilalle yhtään enempää 25 neliöstä. Kylpyhuoneen kalusteet muuttavat kuitenkin järjestystä. Pesukone lähtee toisiin tiloihin, mutta lämminvesivaraaja muuttaa sisään. Pumppu ja lämminvesivaraaja oli sijoitettu talon kylmimpään kohtaan, ulkonurkkaan. Vesi tulee taloon vieläkin samasta nurkasta, mutta muuten kaikki vedot menevät nyt uudessa suunnitelmassa lämpimällä sisäseinällä. Koska kaivovesi ei ole pysynyt kunnostuksesta huolimatta kirkkaana, joudun varmaan ensi kesänä liittymään kunnan vesiverkkoon. Se on tuotu jo tontille.

Alkuperäinen kylpyhuone oli kurjaakin kurjempi näky ja parhaimman käsityksen siitä taitaa saada ensimmäisestä videostani. En paljon tilaa kuvannut, koska mökillä oli aina niin pimeää. Pohdin pitkään vaihdanko oven paikkaa, niin että kylppäriin mentäisiinkin makuuhuoneesta. Koirien tarpeet menivät kuitenkin edelle ja päätin että on tärkeintä saada lenkillä hirvenkakassa pyörineet koirat pesulle suoraan eteisestä kulkematta keittiön ja makuuhuoneen kautta. Vanha ovi onkin ainoa säästettävä osa.Myönnän että välillä tuntui mahdottomalta saada kaikkea mahtumaan kahteen neliöön niin että se toimii minun ja koiran kokoisten koirien käytössä, eikä tunnu ahtaalta. Suunnitelmassa puolet tilasta on varattu suihkulle ja puolet vessalle. Pönttö tulee olemaan aivan tavallinen kierrätyksestä löydetty malli, samoin miniallas hanoineen löytyi käytettynä. Haaveilen 60-100 litran varaajasta jonka saa nostettua seinälle. Säilytyskalusteet ovat kirppislöytöjä. Valaistusasiat ovat vielä auki, haluan yleisvalon lisäksi tunnelmallisemman hämyvaihtoehdon. Suihkuverho ei ole tyylikkäin ratkaisu, mutta huomasin että se on vähiten tilaa vievä. Ajattelin että sivuun vedettynä se ei myöskään tuki ahdasta tilaa.

Kylppärisuunnitelmassani on yksi tilaa säästävä ratkaisu. Minikokoinen pesuallas on suihkutilassa. Tarvitsen allasta vain hampaiden ja käsien pesuun ja siihen riittää pienikin. Yhden hengen taloudessa ei suihkua ja allasta käytetä kuitenkaan samaan aikaan. Peilin ei tarvitse olla altaan yhteydessä, vaikka sen voi suihkutilaan sijoittaakin. Peili höyrystyy pienessä tilassa joka tapauksessa. Jos suihkun jälkeen haluaa kuivin varpain pestä hampaansa, senkun pyyhkäisee lattian kuivaksi ja käyttää hetken mattoa. Keittiöön on tulossa iso pesuallas ja siellä voi tarvittaessa tehdä kaikki enemmän tilaa vaativat pesutoimet. Laskin myös ettei erillistä käsisuihkua tarvita, koska suihku yltää pienessä tilassa sinne missä tarvitaan.

Vaikka kylppäri onkin pieni, sen ei tarvitse olla ankea. Vanhat tutut tietävät että pidän väreistä ja runsaudesta ja sitähän vessaan tulee. Lisäksi myös minulle hyvin epätyypillistä valkoista ja harmaata. Vessa on ainoa tila jossa ei tarvitse miettiä materiaalien hengittävyyttä, ja seinille tulee Pip-studion ihana tapetti ja osaan seinästä valkoinen iso peruslaatta pystyyn. Lattiaan haluan kuratassuille sopivan värin ja suihkun puolelle pinnan joka ei ole liukas. Kattomateriaaliksi sama valkoiseksi maalattu puinen peruspaneeli kuin muuallekin taloon.Miltäs vaikuttaa? Onko teillä todella pieniä kylpyhuoneita? 
Tässä vaiheessa olisi kiva nähdä muiden ratkaisuja ja kuulla parannusehdotuksia!

Terveisin, Stella
SHARE:

19 kommenttia

 1. Lämminvesivaraajaa sinun ei kannata kovin suurta laittaa yhdelle hengelle. Vie paljon tilaakin isompi varaaja. Meillä oli alkujaan 25 litran varaaja ja sillä peseytyi nelihenkinen perhe juuri ja juuri niin että viimeiselle tuli enää kylmää vettä. Nyt on 100 litran seinämallinen varaaja ja ei ole lämmin vesi loppunut vaikka on vieraitakin ollut. Tämä taas riippuu ihan siitä miten pitkään siellä suihkussa lotraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tarve välillä pestä itseni lisäksi kolme koiraa putkeen, joten ihan pienellä ei selviä. En osaa myöskään ottaa nopeita suihkuja, pitkien hiusten kanssa menee aikaa ja lämmin vesi on mulle niitä harvoja luksusjuttuja josta en halua tinkiä. Varakodissani on 100 litran varaaja, en tosin tiedä mille lämpötilalle vesi on säädetty, saan senkin helposti loppumaan.

   Poista
  2. No sillon se kannattaa ottaa tuo 100 litranen, kun oot tuommonen lotraaja :)
   Kannattaa ottaa kolmivaihemalli varaajasta, niin lämpiää se vesikin nopeammin. Muutaman kympin enempi kustantaa, kun 1-vaiheinen.

   Poista
 2. riittävän jyrkät kaadot kannattaa laittaa suihkun puolelle, ettei vesi valu ovelle -
  suihkuverho on ihan kätevä - lastalla saa seinät ja lattian hetkessä kuivaksi - tuleeko tilaan lattialämmitys?

  hannah

  VastaaPoista
 3. Mä teen blogiin piakkoin jutut meidän alle neliön vessasta ja neliön suihkukopista. Ratkaisut on mietitty yhdessä rakennusinsinöörin kanssa, joten jotain sellaisiakin juttuja tuli, mitä ei oltais itse keksitty. Kunhan nyt muutetaan eka ja nähdään miten toimii käytännössä!

  VastaaPoista
 4. Meidän toinen kylppäri on hyvin pitkälti samanlainen kuin sinun suunnittelemasi sillä eroituksella, että miniallas on suihkua vastapäätä. Tällöin saa kädet pesaistua pikaisesti vessakäynnin yhteydessä altaan sivusta, vaikka lattia suihkussa olisikin märkä. Ja komppaan anonyymiä, hyvät kaadot on pikku kylppärissä ihan ensiarvoisen tärkeät.

  VastaaPoista
 5. kestääköhän tapetti niin kosteassa tilassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapetti kestää kylppärissä ihan hyvin ainakin kohdissa mihin vesitipat eivät roisku suoraan. Mitään herkkää mattapintaista paperitapettia en laittaisi, mutta nämä modernimmat ovat ookoo. Asuin kolme vuotta talossa jossa oli kylppärissä tapetti, eikä ongelmia.

   Poista
 6. Meidän "kylpylä" on kokoa 125 x 150 cm. Sinne mahtuu pytty ja lavuaari ja jää vielä nurkka suihkullekin. Hyvin tuo on riittänyt kahden ihmisen ja kahden koiran taloudessa. Mihin sitä tilaa enempää tarvitsee? :) Ja on meillä sitten hulppean kokoinen ulkosauna, jota lämmitetään pari kertaa viikossa ympäri vuoden.

  Hyvältä näyttää sinun suunnitelmat ja tuo tapetti on UPEA.
  - NinnA -

  VastaaPoista
 7. Edelliseen taloon (Kotimme Koivurinne) tuli pieni näppärä kylpyhuone, jossa on kaikki tarpeellinen (pytty, suihku ja miniallas) ja sopivasti myös tilaa. Varaajan voi laittaa pytyn päälle, jolloin se ei vie tilaa lattiatasossa. Mahtuisiko silloin allas varaajalle varaamaasi nurkkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä pitää tosiaan mittailla. Voi mahtua, nyt kun pumppua ei tarvitsekaan sisälle, niin kuin ensin luulin.

   Poista
 8. Hieno tuo valaisin. Miekin tuollasesta haaveillu pitkään. Hyvä siitä kylppäristä tulee,uskon.

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig