Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Aikaikkuna menneeseen


Rakastan vanhoja taloja juuri siksi että ne ovat vanhoja. Niillä on menneisyys ja se saa näkyä. Sydän syrjällään jouduin purkamaan taloni kaikki seinien kerrokset pois raakalautaan asti. Seinissä oli yllättävän paljon tapettikerroksia, ja välillä pohdinkin onko taloni oikeasti tehty vasta 50-luvun puolivälissä. Keräsin tapetinpaloja talteen ajatuksena säilyttää edes vähän Rauha-mummon sisustushistoriaa.


Muistin tapetinpalat auttaessani vuorostaan apumiestä hänen taloprojektinsa kanssa. Teimme apupojille huonetta ja tapetoinnin jälkeen kaivoin omat tapettisilppuni esille. En keksinyt niistä mitään kovinkaan ihmeellistä. Yhtä vanhaa ikkunaa olin säästellyt tätä tarkoitusta varten. Liisteröin tapetinpalat pinkopahviin ja niittasin kiinni ikkunanpokaan. Tiedän tarkkaan mihin tämä aikaikkuna sijoitetaan remontin valmistuttua. Se pääsee kunniapaikalle.


Terveisin, Stella
SHARE:

7 kommenttia

 1. Tuo tapettikerrosten määrä hämmentää tätäkin vanhan talon emäntää! Ehkä tapetti on ollut kuitenkin suhteellisen edullinen ja helppo tapa uudistaa kotia. Toisaalta paperitapetti on hankala puhdistaa ja on kai siksi vaatinut uusimista usein. Samanlainen tapetti-ikkuna muotoutuu täälläkin sitä mukaan kun kerroksia kuoritaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin voihan olla että tapetit ovat menneet kehnoksi nopeasti kodissa jossa on puulämmitys ja puuliesi ilman kunnon poistoa. Oma mökkini on niin pikkuinen että tapetointi on ollut varmaan todella halpaa. Silti laskin että niitä on vaihdettu noin viiden vuoden välein.

   Poista
 2. Voi kun nuo tapetinpalaset osaisivat puhua - mitä kaikkea ovatkaan nähneet ja kokeneet! Ihanaa, että historiaa tallennetaan, on se muoto sitten mikä tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin en tiedä onko tässä talossa tapahtunut mitään kovinkaan jännää :D Mutta kyllä, mielestäni ne tapetit osaavat jos ei puhua, niin ainakin kuiskia.

   Poista
 3. Mieheni on kertonut, että heillä 50- ja 60-luvuilla tapetoitiin tupa jokaikinen kesä. Eikä koskaan edellistä tapettia yritettykään ottaa alta pois, vaan siihen päälle vaan uusi. Eikä kyse ollut mistään "sisustamisesta", joka siinä huushollissa oli ihan vierasta, vaan paremminkin asiaan kuuluvasta siivouksesta samaan tapaan kuin, että lattiat pestiin porstalla aina ennen juhannusta.

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig