Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Kymmenen minuutin komposti ilmaiseksi (ja bonusVIDEO)

Yöt muuttuvat koko ajan kylmemmiksi ja olen tehnyt listan asioista jotka pitäisi hoitaa kuntoon ennen pakkasten ja lumien tuloa. Yksi iso asia on huussin talvivalmistelut ja jätteiden kompostointi. Jätehuolto hakee roskiksen kerran kuussa, mutta sisäinen viherpiipertäjäni ei vain pysty heittämään biojätettä sekajätteeseen. Hommasin kompostoivan käymälän, jonka olisi pitänyt riittää neljän hengen perheelle ja huussijätteen sekaan olisi pitänyt voida laittaa myös ruokajätteet. No yksinäinen keliakiaa sairastava kasvissyöjä taitaa olla enemmän kuin kuin keskiverto mökkeilevä suomalaisperhe. Paneudutaan huussiasioihin tarkemmin kuitenkin myöhemmin.


Kun alkuperäinen ruokajätekomposti-ideani ei siis toiminut, piti kehitellä jotain muuta. Olen aikaisemmin kokeillut bokashi-kompostointia ja todennut sen ihan toimivaksi. Menetelmä vaatii kuitenkin jatkuvuutta, systemaattisuutta ja enemmän aikaa ja tilaa mitä minulla on tällä hetkellä uhrata. Katsotaan asiaa uudelleen keväällä. Törmäsin netissä ekokeksijä Raimo Flinkin putkikomposti-ideaan. Se vaikutti niin naurettavan yksinkertaiselta että kiinnostuin heti. Kompostista ovat kirjoittaneet esimerkiksi Ansu ja Sari. Keksijä itse esittelee ajatuksen muun muassa tässä videossa (noin kohdassa 8min).


Homma toimii siis niin että maahan kaivetaan putki, joka on jollain tavalla auki alareunasta. Muoviputkeen voi tehdä uria tai viiltoja, jotta maan matoset pääsevät tekemään työtään paremmin. Minulla oli käytössä jätelavalta löydetty peltinen ilmastointiputki, enkä jaksanut tehdä siihen mitään ylimääräisiä reikiä, kunhan ruuvailin niitit ja mutkat pois, jotta sain aikaiseksi suoran putken. Omasta mielestäni mahdollisimman syvään menevä putki on varmasit parempi ja vähentää rottariskiä. Mietin voisikohan putken pohjaan asentaa myös verkon. Jätteet heitetään putken pohjalle ja putken päälle laitetaan kansi ja paino estämään uteliaat eläimet. Kun jätettä on riittävästi putki siirretään seuraavaan paikkaan ja kaivanto peitetään maalla. Idena on, että putki kaivetaan suoraan paikkaan, jossa kompostointi saa tapahtua rauhassa ja jossa ravinteita tarvitaan, esimerkiksi kasvimaalle. Itse en vielä viljele, mutta haluan paikan ruokajätteilleni, jota voin käyttää myös talviaikaan. Taidampa kaivaa muutamia putkia lisää tunkiolle tulevaa talvea odottamaan.


Terveisin, Stella

Hei, vielä yksi juttu. Edellinen superpitkä youtubevideoni alkoi nolottamaan niin paljon että pilkoin kesäkeittiötä käsittelevän pätkän omaksi klipikseen.


SHARE:

12 kommenttia

 1. Mahtavaa! Meiltä jää juuri ilmastointiputki ylimääräiseksi, kun tehdään keittiöremppaa. Eikun maahan se! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, eipä kokeilusta haittaakaan ole. Kunhan pikku eläimet eivät löydä piiloa :D Luulen että itse rakennan seuraavaan vielä jonkun verkon.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen keksintö! Olen tähän asti heitellyt vain kasvipohjaisia jätteitä maakompostiini juuri peto- ja rottaeläinten poissapysymiseksi. Mutta tuolla systeemillä voisi kokeilla. Toisaalta aika vähän tulee eläinperäistä jätettä enää, kun tulee syötyä tosi vähän lihaa ja yleensä koira hoitaa luutkin, jos jotain on :). Mutta tämä pistetään korvan taakse ja eikun putkea metsästämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkään en tosiaan tiedä kuinka paljon rottia ja muita kiinnostaa pelkät porkkanan kuoret ym. Periaatteessa näin taajamassa talousjätekompostin pitäisi olla suljettu.

   Poista
 3. Videosi taas todistaa, että mitään EI kannata hävittää ja heittää pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei, tajusin että jopa tyynyt keinussa ovat 100% kierrätysmateriaaleista :D

   Poista
 4. Kiitos hyvästä vinkistä! Täytyy katsoa, jos tuota putkijuttua kokeilisi itsekin jossain vaiheessa. Kiva, että löysin tänne mukavaan blogiisi. Jäinkin saman tien lukijaksi. Kauniita syyspäiviä!

  VastaaPoista
 5. Apua, miten ihana blogi! Miten olen tämmöisen missannut?! Löysin tänne Vihreän talon kautta. Jään innolla seurailemaan ja keräämään vinkkejä omaan mökkiprojektiin. Huikea idea tuo putki!
  Mukavaa syksynjatkoa! -Tiia

  VastaaPoista
 6. Kiva, että postaat tärkeästä aiheesta. Olen kompostoinut putkeen vain kesäaikaan, kun yksi putki mökillä ja toinen kotona eivät ihan riitä kaikkeen kompostoitavaan. Olen silti edelleen tämän idean kannalla. Tänäkin kesänä homma toimi moitteettomasti. En ole laittanut verkkoa putken päähän. Se voi olla hankala tyhjennysvaiheessa ellei sitä saa kunnolla kiinni. Mitään rottaongelmaa ei ole ollut.

  VastaaPoista
 7. miten talven kompostointi sujui putkessa muutimme juuri omakotitaloon ja mietin erilaisia kompostivaihtoehtoja 6 henkiselle perheellemme. valmiit lämpökompostit tuntuvat kalliilta jan pohdin olisiko muita vaihtoehtoja

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig