Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Satokausi 2017

Kulunut kesä oli varmasti poikkeuksellisen kylmä kaikkialla Suomessa. Hellepäivät pystyi ainakin meillä laskemaan yhden käden sormilla, eikä kuivuuskaan vaivannut. Koleus ei oikeastaan ole minua haitannut, mutta kyllähän sää näkyy tämän vuoden sadossa. Erityisesti lämpöä vaativat pavut, tomaatit ja kurpitsat ovat voineet kehnosti, monivuotiset yrtit, persilja ja lehtikaalit sen sijaan hyvin.Niin kauan kuin elanto ei ole kiinni sadossa, vaihtelevat vuodet eivät ole vaaraksi. Joka vuosi opin jotain uutta ja joka vuosi eri kasvit menestyvät. Aina on yllättäjiä. Tämän kesän piti olla kasvimaan suhteen välivuosi. Laitoin kuitenkin kummikotiin ruukkuihin ja pariin lavaan kasvaman jotain pientä. Pienestäkin kasvimaasta on riittänyt paljon iloa.

Marjoja on kannettu pakastimeen niin metsästä, kummikodin kuin Villa Vasarankin pihasta. Harottava vadelmapuskameri on ollut kaikkien suosikki. Viinimarjojen löytäminen pihaviidakosta vaati jo taitoa. Mökkini lähistö ei ollut parasta mahdollista mustikkamaastoa, mutta puolukkaa on juuri nyt sitäkin enemmän. Odotan pääseväni vielä myöhemmin syksyllä salaiselle karpalosuolle muutamien kilometrien päähän. Aion myös kokeilla pihlajanmarjojen ja ruusunmarjojen kuivatusta ensimmäistä kertaa. Hilloilla ei oikein ole käyttöä mutta värikkäät marjajauheet kiinnostavat kovasti.
Vanhat omenapuuni eivät tänä vuonna kukkineet eivätkä tuottaneet satoa. Tai löysin toisesta puusta noin seitsemän omenaa. Pihan peränurkassa pilkottaa kuitenkin yllätyksenä kriikunapuu, jonka ensimmäisiä hedelmiä olen tuonut sisälle kypsymään. Pieniä, mutta maukkaita veitikoita.

Miltä teidän satokautenne näyttää?

Terveisin, Stella

SHARE:

4 kommenttia

 1. Vähän huonolta näyttää täälläkin...tomaatit niin myöhässä, että oikeestaan vasta nyt alkaa satoa antamaan ja viinikään ei ehdi kypsentää rypäleitään.

  VastaaPoista
 2. Ihan kivasti tulee kaikkea hyvää. :) Ihmeen paljon olet ehtinyt kasvattaa kaikkea, kun kuitenkin remonttikin on vienyt aikaa.

  VastaaPoista
 3. Kaksikymmentä vuotta kotitarve viljelyä takana, huonoin sato ikinä. Tarkemmin; ei satoa juuri lainkaan. Liikaa vettä, liian kylmää ja ensimmäinen hallayö viimeisteli homman. Ainoa mitä sain kasvimaalta talteen oli sipulin varret ja hieman persilijaa. Ensi vuonna uudestaan :) Kiva valkoinen pohja blogissa, näen nyt tekstin paremmin.

  VastaaPoista
 4. Surkea sato tuli kylmän ja sateisen kesän vuoksi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig