Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Rauhoittava rohto lähimetsästä

"Kanervaa arvostetaan lievästi rauhoittavana rohtona, ja sitä käytetäänkin unettomuuteen; kanervan sisältämät aineet eivät kuitenkaan selitä rauhoittavaa vaikutusta. Sillä on limakalvoja supistava, antiseptinen ja virtsan- ja hieneritystä lisäävä vaikutus, ja se sopii munuais- ja rakkovaivojen, virtsatietulehdusten, kihdin, reumatismin ja myös alhaisen verenpaineen hoitoon."

Lähde


Kanerva on ehdottomasti yksi lempikukistani. Naapurin kivikkopuutarhaa koristaa kauniisti kukkiva kanerva ja pitää ensi vuonna keksiä hyvä paikka kasville myös omalta pihalta. Siihen saakka on ihasteltava kanervia metsässä. Uuden kotini lähistö onkin tähän tarkoitukseen juuri sopiva.



Olen rohtojen ja villiyrttien käytössä ja keräilyssä aloittelija. En ole niitä tyyppejä jotka hampaat irvessä syövät kasveja, joiden maku ei miellytä, tai joiden kerääminen ja käyttäminen on jotenkin todella vaikeaa. Se että joku on superterveellistä, ei riitä minulle. Homman on oltava helppoa, omaan arkeen sopivaa ja miellyttävän makuista. Luottokasvejani ovat horsma, nokkonen, poimulehti ja kanerva. Kanerva on edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi myös äärettömän kaunista.



Kanervaa on todella helppo poimia ja vielä helpompi kuivattaa. Joskus paljon kosteutta sisältävät kasvit homehtuvat ilman kuivuria. Itse yritän pärjätä ilman kyseistä laitetta niin pitkään kuin mahdollista. Kanervasta kerätään kukkivat latvat tai riivitään pelkät kukat. Kuten kaikki kasvit, myös kanerva tulisi kuivatta valolta suojattuna. Kuivatunkaan kanervan paras paikka ei ole läpinäkyvässä lasipurkissa. Huomaathan että kanervan keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.



Helpoin tapa käyttää kanervaa rohtona on rauhattava iltatee. Koska rakastan asioiden tekemistä ja vuorokaudessa on aina liian vähän tunteja, minulla on välillä iltaisin vaikea saada kierroksia alas. Muutkin kanervan vaikutukset sopivat minulle. Olen testaillut erilaisia unettavia teelaatuja kaupasta eikä itse kuivatettu kanerva häviä näille edes maussa. Kanerva ei ehkä sovi korkeasta verenpaineesta kärsiville jatkuvassa käytössä, mutta itse olen käyttänyt kanervaa välillä miltei päivittäin pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Muutama ruokalusikallinen kuivattua kanervaa lempimukin pohjalle ja kuumaa vettä päälle.

SHARE:

5 kommenttia

 1. Kiitos vinkistä! Kauneutensa puolesta olenkin kanervasta tykännyt, mutta teetä en ole koskaan maistanut...pitääpä korjata tuokin kohta..:)

  VastaaPoista
 2. Muistattehan myös että kanerva on varpukasvi joiden poimiminen EI kuulu jokamiehenoikeuksiimme vaan vaatii maanomistajan luvan, aivan kuten muutkin varpukasvit, sammaleet, jäkälät ja jopa pienetkin puut ja puidenoksat. Nyppäisemällä "ihan vain vähänkin" vähennätte oikeasti meiltä kaikilta.
  Minua ärsyttää vuosi vuodelta enemmän erillaisten sisustuslehtien vallattomat syysaskartelut joihin surutta riivitään metsästä mitä mielii, eikä kukaan viitsi muistittaa ettei herkkä metsä ole vain meidän huviksemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!!! Olen tiennyt ettei sammalta ja havuja voi toisten metsistä ottaa, mutta nyt vasta opin että kaikki varvut ja kanervatkin kuuluvat tähän ryhmään. Tein tekstiin lisäyksen. Jotenkin ajattelin (huonosti) että kukka kuin kukka :(

   Poista
 3. Ihana vinkki! Samaa pohdin lukiessani, mitä edeltävä kommentoijakin toi esille; mutta siinä siis vielä parempi syy istuttaa sitä myös omille mailleen tulevaisuudessa :) Mukavaa iltaa siis sinulle, ja paineet alas <3 Nimimerkillä iltaisin kamomillateeriippuvainen (eli tulevaisuudessa toivon mukaan kanervapläntin omistava kanervateeriippuvainen ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kommentteja! Minulle uutta tietoa ja tulipa luettua jokamiehenoikeuden pidemmät versiot ajatuksella. Sammalta ja havuja en ole luvatta ottanut, varvut oli uusi tieto. Kanervan keruussa jotenkin kuvittelin kerääväni vain kukkia ja noudatin kukkien varovaiseen keruuseen annettuja ohjeita, mutta se oli ontuvasti ajateltu. Metsänpohjaa omalle pihalle siis vain perustamaan ;)

   Poista

Blogger Template Created by pipdig