Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Kaivon puhdistus

Ajattelin kirjoittaa muutaman sanasen siitä miten kesälomalla tehty kaivon puhdistus onnistui. Minä ja apumies emme olleet kyseistä hommaa ennen tehneet ja toimimme pelkästään googletulosten perusteella. Kaivoon laskeutuminen ensin hieman epäilytti, mutta kun näin ettei kaivo ole kovin syvä tiesin että uskallan, tosin pienellä kiukuttelulla.


Kaivovesi oli kevättalvella aika sameaa ja tyhjensimme kaivon jo silloin kertaalleen. Vesi kirkastui välillä niin paljon että uskalsin sitä jopa maistaa. Maku oli hyvä, mutta rankkasateiden jälkeen muuttui jälleen huonommaksi. Korjaustarvetta siis oli. Kaivo tyhjennettiin uppopumpulla ja loput ämpäripelillä. Pohjahiekan päällimmäinen kerros kaavittiin pois. Jynssäsin seinät juuriharjalla ja huuhtelin, mutta en halunnut käyttää mitään myrkkyjä, vaikka ilmeisesti jotkut kunnostuksen yhteydessä tekevätkin desinfioinnin. 


Kaivonrenkaat olivat liikkuneet vähän paikoiltaan ja väleissä vilisti muurahaisia. Mössäsimme välit kauttaaltaan betonilla. Mössöä tippuu tässä vaiheessa aika kiitettävästi kaivon pohjalle, samalla kaivo täyttyy uudelleen vedellä ja vesi tulvii kumppareihin.

Vaikeinta oli päättää mitä uutta hiekkaa kaivon pohjalle voisi laittaa. Ilmeisesti markkinoilla on olemassa kaivoihin tarkoitettua pestyä ja kuumentamalla jotenkin puhdistettua hiekkaa, mutta me emme sitä ainakaan onnistuneet löytämään. Rautakaupasta lähti mukaan pestyä puhallushiekkaa. Saavin pohjalla se tuntui ainakin toimivan oikein hyvin, eikä veteen irronnut mitään. Hiekkakerroksen päälle laitetiin vielä kerros sepeliä, sitä kun sattui pihassa olemaan. Sen pesin käsin niin hyvin kuin jaksoin. Sepelin tarkoituksena on estää hiekkaa pöllyämästä pumpun voimasta.Pidimme korjauskohtia veden yläpuolella reilun vuorokauden ja kostutimme pintoja. Sen jälkeen jännättiin miltä vesi näyttää. Ei ainakaan huonommalta kuin ennen korjausta. Yritän käyttää vettä ahkerasti, jotta vesi vaihtuisi ja puhdistuminen jatkuisi. Kaivo ei ole syvä, mutta täyttyy ainakin näillä keleillä tasaisesti uudelleen. Testaan veden laadun myöhemmin syksyllä kun kaivoa on käytetty pidempään. Vasta silloin testitulokset ovat luotettavia. Juomavedet on siis vielä haettava kaupasta tai kaverilta.


SHARE:

1 kommentti

Blogger Template Created by pipdig