Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Suolistobakteeriaktiivin keittiössä osa 4/4, Hapankaali

Vielä yhden pikku tekstin verran vouhotusta suosikkiaiheestani, suoliston hyvinvoinnista. Olen siis myös aikaisemmin kirjoittanut hyvisbakteereista. Hiukan kuin kombucha, myös hapankaali on noussut viime vuosina trendiruuaksi. Kaaliruuat eivät ole aina kuuluneet suosikkeihini, joten elin vuosia siinä uskossa että hapankaali on pahaa. No ei se ole! Yritän syödä hapankaalia pienen määrän kerran päivässä ja sen rouskutuksesta on tullut hyvä lounasrutiini. Olen hapankaalin valmistuksessa vasta aloittelija. Kaalikokeiluni ovat välillä onnistuneet hyvin, välillä homehtuneet piloille. Nyt jos koskaan on kuitenkin paras hetki testata, sillä kaalit ovat ihanat meheviä.


Hapankaalin valmistukseen ei tarvita muuta kuin valkokaalia ja suolaa, niin ja joku hyvin puhtaaksi pesty suuri lasipurkki. Mielestäni punnitseminen ja mittaaminen on tylsää, mutta sopivat suhteet hapankaalille ovat 1kg ohueksi suikaloitua kaalia ja 1rkl suolaa. Itse pidän ruususuolasta. Mitä mehevämpää kaali on, sitä suuremmaksi suikaleet voi jättää. Kivikova kellarin nurkassa pyörinyt kaali kannattaa hakkeloida oikein silpuksi. Kuivan kaalin hapatus ei onnistu ja ideana on saada kaalista niin paljon nestettä irti kuin mahdollista. Suola auttaa. Varhaiskaalin kohdalla tämä käy puhtailla käsillä suuressa kulhossa puristelemalla. Kovempi kaali tarvitsee kovempia otteita ja ehkä perunanuijaa. 


Kaalimuhjun voi maustaa kuten parhaaksi näkee, yrttejä, sipulinvarsia, chiliä, valkosipulia ym. Valkosipuli, chili ja kevätsipuli toimii esimerkiksi erityisen hyvin. Sekaan voi raastaa väriksi ja mauksi myös muita kasviksia tai juureksia. Siirrä kaali sopivan kokoiseen lasipurkkiin. Jos kaalin oma neste ei peitä seosta, lisää vettä. Anna purkin seistä varjossa huoneenlämmössä nelisen päivää kevyesti peitettynä, vaikka purkin omalla kannella (löysästi). Siirrä hapatuksen jälkeen kaali jääkaappin. Jo tässä vaiheessa huomaat onko prosessi onnistunut. 


Palan halusta opetella myös muiden kasviksien säilömistä hapattamalla, koska pidän tästä kirpeästä mausta erityisen paljon. Tiedättekö hyviä reseptejä?

SHARE:

2 kommenttia

  1. Kaalipataa syödään tänään lounaaksi...jämistä voisin kokeilla tuota hapankaalia....onnituisikohan..:)

    VastaaPoista
  2. Hapankurkku on oikein hyvää. http://kaikenhyvankivimaki.blogspot.fi/2016/09/hapankurkku.html

    VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig