Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Uudet, vanhat vai uusvanhat ikkunat?

Argh, järki vastaan tunteet. Minua harmittaa että talooni on vaihdettu ikkunat joskus 60-70-luvun taitteessa, tai myöhemmin. Minua harmittaa myös että ne ovat vieläkin ihan ehjät ja toimivat. Minulla ei ole oikeastaan mitään syytä vaihtaa niitä pois. Mitään muuta syytä kuin "mutku mä haluuuun" nätimmät ikkunat. Yritän remontissa keskittyä niihin juttuihin, jotka ovat oikeasti asumisen kannalta tärkeitä, kuten lämpöön, veteen ja sähköön. Ikkunat eivät ole kiireellisyyslistalla ensimmäsenä. Mutta mutta... ne vain häiritsevät niin kamalasti. Ikkunat ovat todella iso osa talon ulkonäköä. Heräänkö vuoden päästä joka aamu huonotuulisena ja tuskailen kun en tullut vaihtaneeksi ikkunoita nätimpiin remontin tässä vaiheessa, kun vaihto olisi ollut melko helppoa?


Ikkunoita on talon nyt remontoitavassa osassa onneksi vain kaksi. Ensin ajattelin että ehkä ne saisi kauniimmaksi maalaamalla. Sitten ajattelin ettei olisi ehkä kallista teettää uudet ikkunat vanhaan tyyliin. Sellaiset jotka sopisivat aukkoihin heittämällä. Noh, valitettavasti tonni per ikkuna tuntui omassa mittakaavassani suurelta summalta, vaikka arvostankin käsityötä. Ihanampaa olisi tietenkin vaihtaa tilalle oikeat vanhat ikkunat. Niistä vain pyydetään karmeineen myös aika kovia hintoja ja on hankalaa löytää oikean kokoisia. Täydelliset hyväkuntoiset karmipaketit sisä- ja ulkopokilla ovat harvassa. En ehdi nyt ikkunankunnostuspuuhiin. Tarvitsemani koko ei myöskään ole tyypillisin kaikista. Usein myydään pelkkiä pokia ilman karmeja. Karmeja en osaa rakentaa. Haluan ikkunat paikalleen talveksi.


No mitä tein? Kyttäsin haukkana Toria ja FB:n purkutavarakirppiksiä sekä rummuttelin vähän viidakkorumpua. Lopputuloksena löysin sittenkin kaksi hyväkuntoista karmipakettia ulko- ja sisäpokilla. Ne eivät ole täydellisen kokoiset, joten katsotaan miten paikalleen asentaminen onnistuu. Ikkunat ovat aika isot verrattuna mökkini mittasuhteisiin. Mielestäni 100e kahdesta ikkunasta on aika kelpo hinta. Ikkunat tulevat eri seinille, joten minua ei haittaa vaikka ne ovatkin keskenään eri tyyliä.


Lopuksi vielä vähän hillittyä esimakua siitä mitä on tulossa talon uudempaan laajennusosaan tulevaisuudessa. 1960-luvun laatikkohirvitys tulee kokemaan melkoisen muodonmuutoksen ensi vuonna terijokelais-vaasalaisessa huvilahengessä. Kyllä, mopo karkasi käsistä!

SHARE:

18 kommenttia

 1. No eipä ollut hinnalla pilatut nuo ikkunat! Onneksi päätit ne vaihtaa, nyt rempan yhteydessä. VArmasti oli harmittanut jos olisit jättänyt venhat/uudet ikkunat paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan miten paljon harmittaa kun ne ovat paikallaan. Todella vaikea arvioida ovatko ne ihan liian suuret.

   Poista
 2. Onneksi olkoon hienosta löydöstä! Ymmärrän täysin tuon dilemman, itsekin olisin halunnut vaihtaa vaikka toisaalta taas joku velvollisuudentunne olisi käskenyt pitämään toimivat, vaikkakin rumat, ikkunat. Hienoa, että asia järjestyi ilman suurta lovea budjettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kotian noudattaa kultaista sääntöä "älä korjaa sellasita mikä ei ole rikki" varsinkin kun budjettini on rajallinen. Ketutti kun ikkunoissa ei ollut mitään vikaa, noilla mentäisiin vielä vuosikaudet ilman vaihtotarvetta.

   Poista
 3. Edullisesti löysit ikkunat karmeineen. Ovat paljon paremman näköiset kuin nuo olemassaolevat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ovathan ne. Haukkuvien koirien kanssa huomaan kuitenkin arvostavani uudempien ikkunoiden äänieristystä.

   Poista
 4. no sinäpä olet löydön tehnyt, melkein kuin ilmaiseksi olisit ne saanut, hyvät kaupat kertakaikkiaan, edes laseja vanhoihin pokiin ei tuohon hintaan saa. Kiva seurata tätä sinun projektia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta. Hinnat vaihtelevat todella hurjasti. Toinen ikkuna tuli Torista ja toinen kaverilta.

   Poista
 5. Heippa, ihan helmi blogilöyty! Bongasin sinut fb:n Pelastetaan vanhojen talojen naiset-ryhmän blogilistalta, ja liityin oitis lukijaksi!

  Tuskailen itsekin saman "ongelman" parissa. Tosin oma tuore torppahankinta on siitä miellyttävä, ettei se vaadi juuri nyt mitään erityisempää remonttia. Edellinen omistaja on hoidellut likaiset työt: purkanut 70-luvun lastulevykiintokalustekaapin ja kuorinut tuvan sisäseinät hirrelle, remontoinut katon ja maalauttanut lattian, ovet ja takan perinteitä kunnioittaen. :) Mulle jäi lähinnä sisustukseen liittyviä hommia ja sitten noi IKKUNAT! :P

  Mielenkiinnolla odotan, kuinka asennushommat etenee! Iloista ja aurinkoista kesää! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikkunoiden vaihto on kyllä sääli, varsinkin kun vanhoja voi korjata miltei loputtomasti ja se on vielä ihan mukavaa puuhaa.

   Poista
 6. Mullakin on suhteettoman suuret ikkunat torppani kokoon nähden, mutta ne ovat vanhat! Eli onnittelut! :) Isot päihittää mennen tullen 60-luvun akkunat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talostani saattaa tulla kyllä vähän pöhkön näköinen jättisilmä.

   Poista
 7. Meillä on ollut täällä vähän samantyyppistä probleemaa. Ikkunapostauskin pyörii mulla jossain luonnoksissa, vielä vaiheessa ... Mutta jumpe kuinka hienon ikkunalöydön teit! 100 euroa ikkunoista on oikeastaan sama, kuin ilmaiset. Innolla jään odottamaan, miltä lopputulos näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, minustakin hinta on naurettava. Sen takia uskallankin ottaa vähän riskiä. Tein kuitenkin myös vähän, öh, kalliimpia ikkunahankintoja. Niistä lisää joskus.

   Poista
 8. Uusi blogilöytö. Jipii!

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig