Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Suolistobakteeriaktiivin keittiössä osa 3/4, Kombucha

Takaisin kevyempiin aiheisiin. Kirjoitin aikaisemmin vesikefiirin ja maitokefiirin valmistuksesta osana ikuista suolistonhyvinvointiprojektiani. Kefiirin sijaan pidän itse eniten kombuchan eli Volgan sienen mausta. Litku lienee ollut jo jonkun aikaa muotijuttu ja kaupoista saa ostaa myös valmista sienijuomaa. Olen tavoitellut pitkään Kellaripanimon inkiväärikombuchan makuista keitosta, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kombuchan valmistus onkin vaikeampaa kuin kefiirien. Samasta syystä myös hauskempaa. Juoman maku on erikoinen, eikä ehkä miellytä kaikkia. Mielestäni kombucha muistuttaa etikkaista valkoviiniä, jossa on aavistus jääteetä.  Makuun vaikuttaa suuresti käytetty sokeri, tee ja valmistuslämpötila. Minulla oli edellisessä kodissa esimerkiksi talvisin niin kylmä ettei kombuchan teosta tahtonut tulla mitään.


Kombuchan valmistus lähtee hankkimalla vinkeän näköinen sieni eli scoby ekokaupasta tai asiaan vihkiytyneiden FB-palstalta. Parasta olisi saada sienen mukana myös pieni purkillinen valmista juomaa juureksi. Jotkut kasvattavat oman sienen kaupan kombuchasta. Kombuchan voi valmistaa vihreästä tai mustasta teestä, maustamattomasta tai maustetusta. Sokeriksi käy tavallinen valkoinen sokeri, ruokosokeri tai kookossokeri. Minun makuun paras ja kauneimman värinen juoma syntyy tavallisesta mustasta teestä ja valkoisesta sokerista (vaikka inhoan valkoista sokeria). Toiset vannovat vihreän teen nimiin, joten eri reseptejä kannattaa kokeilla.


Keitä kaksi litraa vettä ja lisää sekaan 3-4 teelusikallista teetä ja 140-200g sokeria. Minä en jaksa punnita, joten laitan desin per litra. Anna teen hautua ja sokerin liueta noin vartin ajan. Siiviöi teelehdet pois ja jäähdytä juoma hyvin. Valmista kombucha kannussa tai suuressa lasipurkissa. Laita kannuun sokeritee, sieni ja desin parin verran valmista kombuchaa. Peitä astia tiukasti talouspaperilla tai harsolla, etteivät hedelmäkärpäset ja muut uteliaat pääse makeaan juomaan käsiksi. Aseta astia lämpöiseen ja varjoisaan paikkaan 5-10 päiväksi. Maista juomaa välillä! Mitä kauemmin juoma tekeytyy, sen etikkaisemmaksi maku muuttuu sokerin muuttuessa sienen ravinnoksi.

Minä pidän ärtsystä juomasta ja annan kombuchan tekeytyä täydet kymmenen päivää. Sen jälkeen pullotan juoman ja pidän huoneenlämmössä vielä päivän pari. Tässä vaiheessa juoman voisi myös maustaa. Paras juoma syntyy kun pulloja jaksaa pitää vielä jääkaapissa muutamia päiviä. Minusta on mukavinta maustaa juoma päivän fiiliksen mukaan vasta lasissa. Juon sienijuomani miltei aina runsaan inkiväärihakkeluksen kera, mieluiten jäillä.


Kombuchaan on liitetty paljon terveysvaikutuksia. Jokainen erä on omanlaisensa ja näin ollen hyvisbakteerien määräkin vaihtelee. Juomaan kehittyy usein pienen pieni määrä alkoholia. Tärkeintä on huolehtia hyvästä hygieniasta ja heittää surutta huonoksi mennyt sieni pois. Kombucha tekee helposti uusia vauvasieniä nesteen pintaan ja omaa sienikantaa on hyvä uudistaa. Kombuchaa voi tauon tai matkojen alan säilyttää levossa jääkaapissa tai huoneenlämmössä, kunhan se saa tarvitsemaansa teetä ja sokeria ravinnoksi. Kombuchan käsittelyyn sopii ruostumaton teräs, muovi, puu tai lasi. Sieni ei siedä tulikuumaa tai jääkylmää.
SHARE:

2 kommenttia

Blogger Template Created by pipdig