Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Salaojista ja sadevesistä

Täällä ollaan vielä, vaikka blogi unohtuukin helposti auringonvalon ja lämmön lisääntymisen myötä. Talolla on tapahtunut paljon. Kaikki on vaan sellaista mikä ei näytä kuvissa kauniilta tai kiinnosta ehkä kovinkaan monia teistä. On myös paljon sellaista mikä ei kuvissa edes näy, kuten päätökset ikkunoista, ovista, lämmityksestä, tekijöistä, sähköistä, rakenteista ym.Purkukuntoisen talon perusominaisuuksiin kuuluu vakiona surkea sadeveden ohjaus ja puuttuvat salaojat. Kaikki vanhat talot eivät kaipaa salaojia, mutta tämän töllin kohdalla se on remontin tärkein osuus. Miksi? Siitä lisää myöhemmin. Koko pihan mylläys tuntui sen verran pahalta että halusin homman äkkiä alulle ja alta pois, jotta pääsen joskus koira-aidan tekoon ja puutarhan laittoon. Ystäväni yritys pyöräytti pihan auki päivässä. Maan alta paljastui sellainen määrä kiviä, ettei hommasta olisi selvinnyt ikinä ilman koneita. Täyden palvelun ystävä raapusti salaoja- ja sadevesijärjestelmän suunnitelmat paperille, toi tarvikkeet ja kippasi lastin sepeliä perään, moikka. Jatkoimme apumiehen kanssa hommia käsin enkä muista milloin olisi kehoa sattunut viimeksi yhtä paljon. Vaikka usein väitänkin ettei ole miesten ja naisten töitä, tuntui apumiehen sorankärräyskunto tässä kohtaa korvaamattomalta (on toki muistakin taidoista ollut suuren suuri apu). Myöhemmin työtä tuli jatkamaan vielä eläkeläispappatiimi, jotka saatan palkata myöhemminkin hommiin.

Työ on vieläkin kesken ja piha tulee näyttämään tältä varmaan koko kesän. Pelkäsin vaurioituneen sokkelin murentuvan kaivuutöissä lopullisesti, mutta näin ei onneksi käynyt. Vanha puoli kaivettiin auki hellästi vähän kauempaa. Sokkelin vaatimat korjaukset tulevat kyllä räjäyttämään remonttiaikatauluni taivaan tuuliin, mutta sellaistahan se näiden talojen kanssa on. Vanhemman puolen kanssa kävi sellainen hauska ylläri, että kun roudan jälkeen aloimme keväällä kaivamaan talon vierustaa ajatuksena kurkata miten pitkälle sokkeli jatkuu, huomasimme ettei se jatku. Ei senttiäkään. Maan pinnan alapuolella on pelkästään suurehkoja kiviä ja hiekkaa, joiden päälle betoninen sokkeli on valettu. Uudempi puoli sen sijaan oli tehty paremmin kuin olin kuvitellut ja kesti kovempaa käsittelyä.


Näiden kivien kanssa pihalla puljatessa tuli mieleen että on kyllä hyvä saada tutut auttamaan remontissa. Sellaiset jotka tuntevat minut ja oikkuni. En tiedä olisiko joku muu maansiirtofirma suostunut varomaan yhtä tarkasti jokaista sireenipensasta ja omenapuuta tai työmiehet erottelemaan hiekasta kauniit kivet erikseen omaan pinoonsa, saatikka sitten valitsemaan materiaalit jotka ensisijaisesti näyttävät kivalta.

SHARE:

9 kommenttia

 1. Noi eläkeläispapat on muuten tosi kovia tekijöitä. Mun kaveri, jolla on myös ollut vanha talo (1700-luvun lopulta) remontoitavana, niin on saanut aivan korvaamatonta apua nimenomaan eläkeläispapoilta. Niillä kun on tietoa ja taitoa, ja iästä huolimatta jaksavat vielä paiskia hommia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuo on totta, kunhan ei satu olemaan sellaisia jääräpääpappoja :D

   Poista
 2. Meillä starttaa myös salaojaprokkista pikapuoliin. Piha on jo muutenkin ympäriämpäri käännetty, kohta sitten käännetään lisää. Jipii :D

  Tollanen eläkeläispappojen porukka on kyllä korvaamaton apu talotyömaalla. Voin kuvitella, että jos oma vaarini vielä eläisi, olisi tämänkin töllin remppa jo aika hyvällä mallilla. Ihana juttu, että sulla on tuttuja apukäsiä siellä. Oikeasti on meinaan ihan järjetön voimavara tuollaisessa savotassa :)  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua kyllä ottaa sydämestä tuo pihan kaivaminen, vaikka tiedän että ruoho kasvaa takaisin ja tilanne on vain väliaikainen :(

   Poista
 3. Näyttää hurjalta työmäärältä!
  Tsemppiä siihen! Ihanaa että sat apujoukkoja hommiin.
  Seuraan mielenkiinnolla sun blogia ja rempan edistymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on suhteellista. Vähemmän tässä on sentään hommaa kun normaalikokoisessa talossa :D

   Poista
 4. Tsemppiä täältäkin! Ajattelet vaan, että ei se piha enää kauheammaksi voi mennä, tästä lähdetään ainoastaan parempaan päin;) Täällä kanssa yksi joka mielenkiinnoolla seuraa edistystä:)

  VastaaPoista
 5. Onneksi on noita apujoukkoja...kovan työn olette tehnet ja varmasti viellä hommia riittää..:)

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig