Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Työsuunnitelma

Olen luvannut itselleni ottaa mökin remontoinnin niin rennosti kuin se suinkin on mahdollista. Suorittamisesta ja uupumisesta on kokemuksia takataskussa ihan riittävästi. Toki toivon voivani muuttaa talooni pian. Koska tykkään selkeistä tavoitteista, varovainen virallinen muuttopäivä on kaavailtu lokakuulle.

Kommentti 19.10. Ei tainnut lokakuussa olla vielä listan mukainen tilanne, mutta muuttopäivä toteutui silti. Ongelmat sokkelin kanssa sotkivat aikataulua puolella vuodella heti alkuun.


Sormet syyhyävät valitsemaan tapetteja, laattoja ja maaleja, mutta todellisuudessa työlistalla on liuta tylsempiä tärkeämpiä hommia. En ole apumieheni kanssa ihan vielä lyönyt lukkoon mitkä hommat onnistuvat omin voimin ja mihin palkataan tekijä. Budjettini on kuitenkin rajallinen. 99% remontista on sellaista, mistä minulla ei ole aikaisempaa kokemusta ja tietoa.

Korjauksessa yritän käyttää hyväkseni kierrätystavaraa niin paljon kuin mahdollista. Remontit tullaan toteuttamaan hengittävillä 50-luvun taloon istuvilla materiaaleilla, tietenkin kylppäriä lukuun ottamatta. Mitään fiftarihenkistä taloa en ole kuitenkaan tekemässä, sillä talo on jo sekoitus eri vuosikymmeniä. Aion itsekin jatkaa samalla tilkkutäkkimenolla tavoitteena terve, homeeton, kiva, värikäs pikkukoti.


Aion remontoida ensin vanhan puolen 26 neliötä asuinkäyttöön, eli makuuhuoneen, keittiön, eteisen ja kylpyhuoneen. Uudempi parinkymmenen neliön kokoinen huone jää puolilämpimäksi varasto- työ- ja monitoimitilaksi. Tärkein ja suurin työ on salaojitus ja maanvaraisen laatan päällä olevien lattiarakenteiden kunnostus. Remontin kannalta tulevaisuus näyttää muuten tältä:

Kevät ja kesä
-Salaojitus ja sadevesijärjestelmä!
-Katon ruuvien läpikäyminen, piipun kauluksen tiivistys, piipunhattu
-Yläpohjan ilmanvaihdon parantaminen
-Korvausilmaventtiilien asentaminen
-Vanhan puolen kolmen huoneen lattioiden avaaminen, eristeiden vaihto ja uusien lattioiden teko sekä tarvittavat lahokorjaukset
-Uudet seinäpinnat, lisäeristys?
-Keittiö
-Kylpyhuone
-Uusi pumppu ja putket
-Kaivon puhdistus ja korjaukset
-Sähköt
-Tulipesän palautus makuuhuoneeseen, hormin kunnostus

Syksy
-Koira-aita
-Uusi ulko-ovi

Ensi vuonna
-Yläpohjan eristeiden vaihto ja lattian paperointi
-Uuden puolen muuttaminen hengittäväksi puolilämpimäksi työtilaksi
-Uusi kuisti ja portaat
-Kasvimaa ja puutarha

Tulevaisuudessa
-Ikkunoiden vaihto puusepällä teetettyihin perinneikkunoihin
-Julkisivun korjaus ja maalaus
-Saunan katon korjaus
-Talon katon maalaus


Terveisin Stella
SHARE:

18 kommenttia

 1. Huh, no onhan tuossa tehtävälistaa tällekkin vuodelle aika lailla.
  Mekin teimme heti nuo korvausilmaventtiilit kaikkiin huoneisiin paitsi ei
  keittiöön, sinne ei niitä kuulema suositella. Koska meillä siellä poistoilma keittiössä.
  Se muutti ilmanvaihtoa aika paljon meillä paremmaksi.
  Paljon on veilä tehtävää täälläkin.
  Kiva seurata remonttisi edistymistä.
  Ihanaa uutta viikkoa sinne.
  -Hellen-

  VastaaPoista
 2. Näin mummonmökin omistajana ja sen 9. remonttikesän lähestyessä sanoisin, että aika raskaan urakan olet ottamassa kevääksi ja kesäksi. Ellei käytössäsi ole iso remonttiporukka, niin mahdottomaksi menee. Kun mökistä on tulossa ympärivuotinen asunto, keskittyisin niihin asioihin, jotka vaikuttavat suoraan elämiseen ja elinkustannuksiin (lämpö, lämmitys ja vesi). Kaikki muu sitten ajan kanssa.

  Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikään ei ole mahdotonta :D Joo, tiedän että aina jää jotain varmasti tekemättä ja joudun karsimaan. Onneksi neliöitä on vähemmän koko kämpässä, kuin joillakin yhdessä huoneessa.

   Poista
 3. No huh, onhan tuossa tekemistä kesäksi.
  Meillä tehtiin heti nuo korvausilmaventtiilit tai vesijohtoliike kävi tekemässä
  samalla kun tekivät muutakin. Ilmanvaihto parani heti ja ne laittoivatkin niitä kaikkialle
  muualle paitsi ei keittiöön, poistoilman takia.
  Kiva seurata remonttiasi.
  Ihanaa uutta viikkoa
  Hellen

  VastaaPoista
 4. Mielestäni loistosuunnitelma :) Tärkeintä mielestäni juuri nuo lattioiden avaamiset ja katon tsekkaaminen. Sähköt tietysti myös hyvä uusia, että jakasavat sirkkeleiden yms. käyttöä.Ihania kuoseja, meillä ollut samaa Tapettitalon kukka-kuosia vanhassa keittiössä.Tsemppiä kevääseesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu blogista olen tapettia ihastellut. Tämä on jo poistunut myynnistä. Sain viimeiset kappaleet jostain tehtaan nurkasta, ostin vaikka ei silloin ollut edes taloa.

   Poista
 5. Omasta kokemuksestani voin myös sanoa, että vanhan korjaamiseen menee aina vähintään sen kolme kertaa kuin on arvioinut ;) Yllätyksiä tuntuu tulevan kovin paljon. Suurin haaste taitaa olla juuri se, että ymmärtää, mitkä ovat ne aivan akuuteimmat asiat, jotka on vain pakko korjata, jotta talossa voi elellä täyden keskeneräisyyden keskellä ;D Sun mökkerössä oli muistaakseni siellä alapohjassa joku mörkö, joten ehkä voisi siitä aloittaa. Olen nyt korjaamassa kolmatta vanhaa taloa / asuntoa, ja joka kerta sitä vain olettaa ehtivänsä tekevän enemmän kuin ikinä kykenee. Niin tänäkin vuonna; to do -lista oli sen kirjoittamisen myötä aivan hävytön, vaikka tavoitteenani oli nimenomaan ottaa jo tämä kesä vähän rennommin.

  Meillä on torpalla alapohjan remontti juuri saatu valmiiksi. Siinä meni meiltä noin kuukausi kesälomaa (isovanhemmat osan viikoista apuna, lapset mukana lisäämässä tehoja/haasteita) ja paria viikonloppua lukuun ottamatta kaikki syksyn ja alkutalven viikonloput. Joulua edeltävänä viikonloppuna pääsin siivoamaan niin, että joulu päästiin viettämään torpalle - moninaisen keskeneräisyyden keskelle, mutta niin onnellisena, kun oli lattia alla ;) - ja mikä parasta: huoneilma oli nyt viimein hyvä ja talossa oli hyvä hengittää. Siksi voin todella suositella tätä remonttia kärkeen, jos jotain; huonossa huoneilmassa nukkuikin huomattavasti kehnommin kuin nyt nukkuu.

  Olen kuitenkin lukenut paljon nopeammastakin tavasta remontoida, mutta silloin on ollut perinnerakentamisen ammattilainen apuna. Siitä esim. Juli's blogissa (http://piparminttutee.blogspot.fi/) hyvää juttua, jos kiinnostaa. Ammattilainen toki maksaa, mutta hyvä sellainen tuo nopeasti aikasäästöä.

  Tsemppiä, ja iloa kevääseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin teidän lattiarumbasta. Sen verran on itsekin tullut rempattua että tiedän aikaa menevän aina enemmän. Nytkin on mahdollista että lahovauriot heittävät aikataulun uusiksi, mutta ei se mitään, kaikkeen on varauduttu.

   Poista
 6. Olen rempatasi innostunut, kuin itse olisin kotia kunnostamassa itselleni..:)
  Hyvä päätös, ettet turhia stressejä ota kunnostamisesta ja, kun olet siinä vaiheessa, että pääset muutamaan, on sinulla aikaa jatkaa remonttia pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa talo on jo asuttavissa. On vain helpompaa remontoida suurimmat ensin.

   Poista
 7. No huh, onhan tuossa ohjelmaa kesäksi.
  Meillä kävi putkiliike tekemässä muita töitä niin samalla tekivät korvausilmaventtiilit.
  Kaikkiin muihin huoneisiin paitsi keittiöön ei voinnut laittaa kun siellä tuo poistoilmaventtiili.
  Kiva seurata remonttiasi.
  Ihanaa uutta viikkoa.
  -Hellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei tule tylsää tänä kesänä, noh, tähän on jo totuttu.

   Poista
 8. on hyvä tehdä jonkinlainen aikataulurunko - kaikki tulee tietysti tehtyä, mutta minä vuonna... se on ainakin tullut todetuksi - mutta nuorena jaksaa, eikä elämässä mihinkään pitäisi olla kiire - onnea ja intoa -

  hannah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorena jaksa juu :D Tosin pitäisi olla sitä muutakin elämää, sitä opettelen...

   Poista
 9. Ainakin nuo väriyhdistelmät ja tapettisuunnitelmat näyttävät jo tosi hyviltä! Itsekin yritän olla stressaamatta remontista ja aika usein se onnistuukin. Tärkeintä on mun mielestä olla miettimättä muiden mielipiteitä siitä, miten pian "pitäisi" tulla valmista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylipäätään muiden mielipiteitä remontissa ei kannata kuunnella. Tämä oli yksi suurimpia oivalluksiani kun aloin suunnittelemaan elämää vain ja ainoastaan minulle :D

   Poista
 10. Voi vitsi miten jännää oli lukea putkeen koko tarina tähän saakka. Ihan kuin jotain jännää jatkosarjaa lukisi - ja sellainenhan tämä onkin! Tosi kiva talo, tosi kivat mittasuhteet, piha ja kaikki! Hyvä siitä tulee! ja se video oli ihan huippukiva! Lisää sellaisia, kiitos!

  Tsemppiä, tsemppiä, tsemppiä ja remppailoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No koko vuosi on ollut minulle vähän liian jännä :D Eiköhän tämä tästä. Tykkään tästä mökistä koko ajan enemmän ja enemmän mutta noista mittasuhteista en ole ihan samaa mieltä ;)

   Poista

Blogger Template Created by pipdig