Maanläheisemmän elämän remonttipäiväkirja

Miniasumisen mahdolliset muodot

Kuten aikaisemmin kirjoitin, olen päättänyt pitää kynsin ja hampain kiinni "pienistä" suunnitelmistani. Olen viettänyt paljon aikaa tutkimalla erilaisia tapoja miniasumiseen ja listaamalla perustarpeitani. Ehkä arvaatte, Suomen lainsäädäntö ei tee mitään vaihtoehtoista helpoksi. Täytyy sanoa, että juuri hankaluus herättää taistelutahtoni.


Hankittuani kaiken mahdollisen tiedon matkailuvaunuksi luokiteltavan "tiny housen" rakentamisesta törmäsin heti muutamaan muttaan. Traileri, jolle talo rakennetaan on suuri alkusijoitus ja valmis laitos on vakuutettava ja katsastettava kuin mikä tahansa kulkuneuvo ja se maksaa lisää. Haaveilin tekeväni taloni hengittävillä rakenteilla ja silloin trailereiden painorajat paukkuvat helposti yli. Vaikka Suomen laki ei kiellä matkailuvaunussa asumista, postia sinne ei oikein saa kulkemaan. Kirjoilla pitäisi olla kaverilla tai virallisesti vailla vakituista asuinpaikkaa. Ruuhkasuomessa vaunun sijoittaminen vuosiksi samaan kohtaan ei enää mene valiaikaisen oleskelun tai retkeilyn piikkiin, vaan tarvitsee luvan. Vaunulle ei ole valmista paikkaa tiedossa tuttavapiirissä. Niin ja minulla ei ole edes ajokorttia, eikä painavaa vaunua voi vetää millä tahansa autolla. En tiedä saako trailertalon kanssa olla asuntovaunualueilla, mutta käynti paikallisessa vaunuparkissa sinetöi päätökseni, ei tavallista karavaanarielämää minulle kiitos. Koirani rakastavat autossa jököttämistä, joten niille ahtaat tilat tuskin olisivat ongelma. Ne eivät kuitenkaan ole äänekkyytensä takia kivoja naapureita kaikkien mielestä. Kasvimaaviljelyn takia haluaisin olla aloillani samassa paikassa kuitenkin pidempään.


Muita vaihtoehtoja voisivat olla ns. jalasmökki tai joku kontti. Puisen jalasmökin pystyisi toteuttamaan hengittävillä materiaaleilla ja kokoakin saisi vähän enemmän. Laitosta ei kuitenkaan voisi liikutella joka käänteessä, joten luvat olisi useimmissa tapauksissa hoidettava kuntoon. Jos kyhäelmän haluaisi tontin ainoaksi pysyväksi rakennukseksi, vaatisi se aika paljon lisää selvitystyötä. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole, sillä minitaloja on rakennettu muuallakin. Kunnat, joihin olin Keski-Uudenmaan alueella yhteydessä, pitivät ajatusta mahdollisena. Uskon kuitenkin, että tönö olisi liitettävä mm. kunnallistekniikkaan. Mieluiten olisin kantoveden ja kompostoivan käymälän varassa. Kolmas vaihtoehto olisi kuitenkin pysyväksi tarkoitettu minitalo. Alle 50-neliön talot välttyvät energiamääräyksiltä, joten talon voisi rakentaa hengittäväksi. Laillisen talon pienin mahdollinen koko on 20 neliötä. Löysin jopa firman joka rakentaa tälläisiä taloja, mutta luulen pakettiratkaisun saavan budjettini paukkumaan näillä tonttihinnoilla.

 

Viimeinen ja minulle mieluisin vaihtoehto olisi edelleen pienen pienen vanhan talon löytyminen valmiina. Kesämökkeinä niitä on Suomi pullollaan, mutta vakituisina asumuksina vähemmän. Olen saattanut kuitenkin löytää yhden kivan ehdokkaan ;)

SHARE:

7 kommenttia

 1. Peukut pystyyn, tälle ehdokkaalle. Kerro sitten lisää kun voit.

  VastaaPoista
 2. Nyt pidetään peukkuja, että löytösi olisi unelmasi♥
  Itse olen joskus haaveillut, että asuntovaunuelämästä...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, kyllä asuntovaunuelämän vapaus houkuttelee edelleen, mutta mutta... puutarhaunelmat vievät voiton.

   Poista
 3. Täälläkin peukut pystyssä, että nyt tärppäisi.
  -Leinikki

  VastaaPoista
 4. Peukut tosiaan pystyyn!
  Meillä elää koko perhe minitalotyylillä, ja pihassa käyskentelee reilun sata eläinystävää. Kiireetöntä eloa suosittelen, mahtavaa vaihtelua nykymaailman hullunmyllyyn. Elämäntapana mitä mainioin. <3

  VastaaPoista

Blogger Template Created by pipdig