Kolme herkkukasvista, joita kannattaa viljellä

Olen ollut kasvissyöjä yli puolet elämästäni ja pidän hyvästä ruuasta, kukapa ei. Kasvimaan kautta olen päässyt kokeilemaan ihan uusia juttuja, joita ei aina edes saa kaupasta. Tässä kolme helppoa superherkkua viljeltäväksi tänä kesänä.

Kolme herkkukasvista, joita kannattaa viljellä


1. Mangoldi
Minulle ruuan ulkonäkö merkitsee vähän liiankin paljon. Mangoldi ei ehkä ole maailman erikoisimman makuinen rehu, mutta sateenkaaren väriset lajikkeet ovat vain aivan liian upeita. Parasta mangoldi on nopeasti pannulla käytettynä. Yhden kesän elin mangoldilla ja riisinuudeleilla, joiden sekaan oli laitettu valkosipulia, tuoretta inkivääriä, soijaa ja osterikastiketta (tiedän osteri ei ole kasvis).


2. Härkäpapu
En ymmärrä miksei härkäpapua käytetä tuoreena enemmän. Nopeasti keitetty, voissa ja valkosipulissa pyöräytetty samettinen härkäpapu on ehkä yksi parhaimpia ruokia mitä tiedän. Jättimäiset palot, joiden sisällä pienet pavut lepäävät untuvaisessa pesässään ovat vastustamattomia. En ole vielä kokeillut vanhoja kotimaisia lajikkeita, vain sellaisia joita ei ole keittämisen jälkeen tarvinnut kuoria.


3. Spaghettikurpitsa
Hiilarikammoiselle spaghettikurpitsa on tietenkin nimensä veroinen makupala, mutta tämä kaveri maistuu varmasti kelle tahansa. Olen itse kerännyt kurpitsat pienehköinä ja paahtanut puolikkaina uunissa leikkauspinta alaspäin. Moni ohje käskee tökkimään kuoreen haarukalla reikiä. Nautin spaghettikurpitsani mieluiten suolan ja parmesanjuuston kanssa.

Minkälaisia herkkukasviksia teillä on mielessä?

Terveisin, Stella

Lue myös:

___________________________________________________________________________

Jos pidit lukemastasi, aletaan kirjekavereiksi! Saat vasaralla, viikatteella ja virkkuukoukulla tehtyä sisältöä suoraan sähköpostiisi kerran kuukaudessa.


Mikä on Kummitustalon kausikirje? Lue lisää täältä.
___________________________________________________________________________

SHARE:

12 kommenttia

  1. Vau! Spaghettikurpitsa olikin täysin uusi tuttavuus. Näin se maailma avartuu :)

    VastaaPoista
  2. mangoldi on tänä vuonna ekaa kertaa kokeilussa ja mielenkiinnolla odotan sen kasvua. Se on kyllä niin kaunis, että meinasin käyttää sitä myös kukkien lomassa ;) Härkäpapu on aivan ihanaa, hjam! Spagethikurpisaa en olekkaan maistanut, täytyy pistää korvan taakse että on hyvää :) Mukavaa torstaita Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, minäkin olen suunnitellut istutuksia, missä pohjalla olisi mangoldia ja matalia kukkia, korkeammalle ihania liilana kukkivia ja kasvavia papuja ja jotain muuta köynnöstävää kukkaa. Syötäväkin voi olla nättiä!

      Poista
  3. Härkäpapua olen kasvattanut useamman vuoden, mutta sen hyödyntäminen on jäänyt vähäiseksi - lähinnä olen ottanut pavut talteen seuraavan vuoden kylvöjä varten. Viime syksynä pakastin papuja; kiehautus, kuorinta ja pussitus. Ovat olleet kiva lisä yhdessä jos toisessakin ruuassa. Suosikkejani ovat myös kesäkurpitsa ja lehtikaali. Kumpaakin voi syödä sellaisenaan tai kypsennettynä ja nekin "uppoavat" monenlaiseen keitokseen. Lehtikaalia pakastin kokonaisina lehtinä. Kun on aika laittaa sitä vaikka keittoon tai wokkiin, puristelen jäistä pussia nopeasti, niin lehtikaalit ovat nättinä silppuna :) Kesäkurpitsasta olen tehnyt jopa maustekakun tyyppistä - ihanan mehevää!
    Spagettikurpitsaa kokeilin kerran, meillä se ei oikein uponnut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidän härkäpavusta myös siksi, että sitä voi korkeana käyttää vaikka näköesteenä :D Hyviä vinkkejä lehtikaalin varalle. Olen huomannut kyllä pihallakin että se maistuu jäisenäkin ihan hyvältä...

      Poista
  4. Mangoldi on kyllä ihan kiva lisä wokkeihin. Ja nuoria lehtiä käytetään ihan salaateissa. Spagettikurpitsa on kasvatuksessa joka vuosi, mutta harvoin onnistuu jostain syystä.
    Mutta yksi kasvatettava yli muiden on meidän kasvimaalla ja se on sipuli. Ilman sitä ei ruuanlaitosta tule mitään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu varsinkin viime vuosi oli niin kylmä ettei kurpitsat onnistuneet ollenkaan.
      Olen myös käyttänyt mangoldia raakana. Hauskin ohje minkä näin oli suuremmista lehdistä tehdyt "kääryleet".

      Poista
  5. Kiitos vinkeistä, taidankin yrittää ympätä mangoldia testimielessä johonkin kasvamaan, vaikkei varsinaista kasvimaata vielä olekaan! Olen jo jonkun aikaa kaipaillut jotain tuollaista wokkityyppisiin ruokiin sopivaa kasvista vaihtelua tuomaan.
    Oma kestosuosikkini on kesäkurpitsa. Se on jotenkin vaivaton kasvattaa, ja taipuu varioitavaksi vaikka millaisiin ruokiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään siitä! Moni sanoo kyllästyvänsä kesäkurpitsaan, mutta mietona se on mun mielestä myös juurikin sopiva todella moneen juttuun.

      Poista
  6. Mangoldi menee kokeiluun täälläkin. Ensimmäinen kesä, kun on oma pieni piha ja kasvimaa, iiks.. ! Odotan kyllä innolla! Kiitos hyvistä vinkeistä, myös aikaisemmissa postauksissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvimaa on ihan parasta ja kohta huomaat että omasi on suurempi kuin muu pihasi ;)

      Poista

Blogger Template Created by pipdig